2023. február 19., 20:09

A farsangolás hagyománya a mai napig él a nógrádi falvakban - KÉPEKKEL

Palócföldön a mai napig él a farsangolás hagyománya, húshagyókedd előtti szombaton zajlik a felvonulás, melyen kicsik és nagyok egyaránt maskarába öltözve búcsúztatják a telet. Igazi közösségépítés egy-egy alkalom, hiszen több generáció bekapcsolódik a felvonulásba.

Farsangolás
Farsangolók Fülekkovácsiban
Fotó: Nagy Andrea

Fülekkovácsiban a farsangolók a helyi kultúrházban kezdték a készülődést, hogy aztán maskarába öltözve házról-házra járják be a falut. Elmaradhatatlan alakja a menetnek a menyasszony és a vőlegény.

Minél viccesebb és fantáziadúsabb jelmezek születnek, annál érdekesebb a felvonulás”

– mondta Gál Veronika, farsangoló.

A község egyike azon kevés Losonci járásbeli településnek, ahol felelevenítették a farsangolás hagyományát. Hamvazószerdával kezdődik a böjti időszak, de előtte, farsangfarkán még mindenki kimulatja, kibolondozza magát.
Farsangolás
Farsangolók Fülekkovácsiban
Fotó:  Nagy Andrea

Ragyolcon több mint harminc évvel ezelőtt a helyi néptánccsoport tagjai felgyűjtötték a környék régi mondókáit és újra élővé tették a hagyományt.

A mondókáink, a verseink az Ipoly-mentétől Gömörig terjedő gyűjtésből származnak. A legközelebbi falu Béna, innen származik a medvetánc, amit nagyon szívesen eljárunk”

- mondta Póczos József, a Csemadok Ragyolci Alapszervezetének elnöke.

A szervezők célja, hogy minél több fiatal megismerje a hagyományt, ezzel is felkeltve az érdeklődésüket a népszokások és a kultúra iránt. A maskarások egész sötétedésig járnak házról-házra, kerepelnek, táncolnak, verset és mondókát mondanak a vendégváró családoknak.

„A farsang a tél végét, a tavasz eljövetelét, a rossznak, az elmúlásnak a kizárását, a betegségek eltüntetését jelzi. A csörgés, a csörömpölés, a rigmusok, a versek, a jókívánságok mind-mind arra szolgálnak, hogy a gazdának az új évben jó termése legyen, az állatok szaporodjanak, és egészség legyen a családban” – avatott be György Ernő, farsangoló.

Farsangolás
Farsangolók Ragyolcon
Fotó:  Nagy Andrea
Adjon isten a gazdának bort, búzát, gazdasszonynak tyúkot, lúdat, menyecskének kisgyereket! Bornyazzon meg a tehenetek!”

– hangzik a jókívánság.

Mikor már az egész család az udvaron van, jöhet a medvetánc, mert a medve már kibújt a barlangjából, a farsangolók pedig így űzik ki a telet. A maskarások a házaknál összegyűjtött ételt-italt babakocsiba teszik, s azokkal etetik, itatják a babát. Minél több adomány gyűlik össze, annál nagyobb lesz a baba. Pogácsa, hurka, kolbász, szalonna, tojás kerül a farsangi babakocsiba, no meg egy kis borocska, hogy este ne legyen száraz a vacsora. A csemadokosok örömmel veszik, hogy az alapiskolás diákok is szívesen csatlakoznak a farsangolók csapatához, akik tánccal, énekkel színesítik a műsort.

Farsangolás
Farsangolók Ragyolcon
Fotó:  Nagy Andrea
A szomszéd kis községben, Bénán, igazi utcai mulatozássá alakul a farsangolás, a jelmezes menetet tárogatószó is kíséri. Barta Irén elmondta, régebben még ő is járta a falut, részt vett a farsangolásban.

„Igazán nagyon szép hagyomány, évről-évre jönnek a farsangolók. Most mi vagyunk a házigazdák, akik megvendégeljük őket egy kis frissítővel” – mondta.

A farsangolók miután végigjárták a falut, közösen megsütik és elfogyasztják, amit kaptak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.