2023. szeptember 4., 10:29

Honvédszobor: Lőcse – Gombaszög

Az összes magyar vonatkozású felvidéki emlékművek közül talán a lőcsei honvédszobor sorsa a legkülönösebb. Az impériumváltás után ezt is megsemmisítették, s csak néhány darabját találták meg, amelyek alapján a közelmúltban sikerült újra életre kelteni.

lőcsei honvéd
Fotó: Görföl Jenő

Az eredeti aranyozott vasszobor öntvényt Faragó József helyi szobrász készítette Lőcse város megbízásából.

Az alkotást 1876. május 21-én avatták fel a branyiszkói csatában hősiesen harcoló magyar, német és szlovák honvédek emlékére.

A branyiszkói csata a magyar hadtörténet egyik legjelentősebb eseménye volt, amelyre 1849. január 5-én került sor. A keskeny hágón a Guyon Richárd ezredes vezette honvédhaderő ádáz küzdelembe kezdett a Franz Deym császári tábornok jól védett csapataival szemben. A honvédség a vakmerő rohamoknak köszönhetően egymás után foglalta el a császáriak erősségeit a mínusz 20 fokos hidegben, ami meghátrálásra késztette Deymet. A csatával sikeressé vált a hadjárat végkimenetele, hiszen Windisch-Grätz-et megakadályozta abban, hogy frontális támadást intézzenek a Tisza-vonallal szemben, másfelől megnyílt az út afelé, hogy a Görgey vezette hadsereg és a magyar főerők zavartalanul egyesüljenek.

A szobor mindössze 43 évig állott Lőcse főterén. A várost megszálló cseh légionáriusok nem nézték jó szemmel, ezért a vármegye új vezetése 1919 januárjában elrendelte a szobor bedeszkázását. Szétrombolására azonban csak akkor került sor, amikor a radikális szokolisták egy csoportja megérkezett Lőcsére. Alapos előkészületek után augusztus 12-én éjjel ledöntötték és összetörték.

A helyi magyar és német lakosság élőlánccal, a Szózatot énekelve tüntetett a megsemmisítése ellen, de a megmozdulást a csendőrség erőszakkal feloszlatta. A szobrot több darabra vágták, amelyek hollétét sokáig homály fedte. Orosz Örs 2019-ben néhány darabját megtalálta a lőcsei Szepesi Múzeumban, és a Sine Metu polgári társulás kezdeményezésére megkezdődhetett a helyreállítás.   

lőcse
Fotó:  Görföl Jenő
Éliás Ádám kassai szobrász végezte a szobrászati munkákat a ledöntött szobor megmaradt feje és torzója alapján. Újra öntése Kuntapolcán, illetve Pelsőcön valósult meg. A honvéd vasból, a talapzat pedig süttői mészkőből készült, mint az eredeti. A szobor 3 méternél kicsit magasabb, talapzata is közel 2 méteres.

Ideiglenes helye a gombaszögi Bebek Rezidencián van, a remények szerint azonban Lőcse visszafogadja.

Megjelent a Magyar7 2023/35. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.