2023. június 29., 08:16

Hetvenöt éves a bénai magyar óvoda - KÉPEKKEL

Idén 75 éve, hogy megalakult a bénai magyar óvoda. A jeles jubileum kapcsán június 27-én kultúrműsorral és fényképkiállítással kedveskedett az óvoda vezetése a falubelieknek, egykori és jelenlegi pedagógusoknak, óvodai alkalmazottaknak, szülőknek, érdeklődőknek.

Bénai óvoda
Galéria
+2 kép a galériában
Fotó: Vass Szilvia

A bénai kisdedóvó, mai nevén óvoda, 1948. szeptember 10-én nyílt meg Bénán az akkori iskola épületében. Az első krónikában Bencsik Blanka egykori igazgatónő és óvónő visszaemlékezése szerint a puszta falakon kívül más berendezése nem volt, a foglalkozásokhoz szükséges székeket is otthonról kellett hozni. Az épületet gyakran javították, de így sem felelt meg az igényeknek, ezért a ’70-es években lebontották. Emlékét néhány, a kiállításon is látható fénykép őrzi.

Az óvoda 1966. szeptember 1-től az akkor még el nem készült kultúrház oldalsó épületébe költözött. Mivel akkoriban a gyereklétszám 25-30 körül mozgott, még ez az új helyiség is kicsinek bizonyult. Az óvoda jelenlegi helyére 1978-ban költözött, ahol már rendezett körülmények várták a gyerekeket és alkalmazottakat egyaránt. A 30 körüli gyermeklétszámnak megfelelő tágas helyiségek immár megfelelő körülményeket biztosítottak az oktató-nevelői munkához.
Bénai óvoda
Fotó:  Vass Szilvia

Az óvoda 2003. január 1-től egyesült az iskolával, és megalakult a közös szervezettségű, jogalanyisággal működő Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola és Óvoda Bénán, melynek igazgatója immár tíz éve Csányi Ildikó.

Az intézmények közös rendezvényei adják a kultúrműsorokat a falu életében, ápolják a hagyományokat, és továbbadják őseik örökségét az új generációnak.

„Az ovisok és iskolások rendszeresen fellépnek a nagyszülők köszöntésekor, Mikuláskor, a karácsonyi műsorban, maszkabálon, anyák napi műsorban, ballagáson és esztrádműsorban. Ezen kívül számos rendezvényt szervezünk, karácsonyi vásárt rendezünk, megajándékozzuk az egyedülálló nyugdíjasokat, adományokat gyűjtünk részorulók részére, szemetet gyűjtünk, rendszeresen járunk színházi előadásokra, múzeumba és könyvtárba, tanulmányi versenyeken veszünk részt, és nem utolsó sorban nagyon jó kapcsolatot ápolunk a környék kisiskoláival és óvodáival” – mondta az igazgató.

Bénai óvoda
Fotó:  Csányi Ildikó

A 75 éves jubileum kapcsán az óvodások és iskolások kultúrműsorral lepték meg a falubelieket, illetve Marcinkó Zoltán polgármester is köszöntötte az ünneplőket. A meghívott vendégek pedig megvendégeléssel egybekötött beszélgetésen vettek részt, amelyen felidézték a közös emlékeket.

A számunkra jeles jubileumról fényképkiállítással is megemlékezünk, melynek alapanyagát az óvoda krónikájából, valamint a családi archívumokból vettük át. A kis kiállítás fényképei egyfajta pillanatképek, melyek vázlatosan betekintést adnak a jelenleg már a bénai alapiskola részét képező intézmény életébe”

– tette hozzá Csányi Ildikó.

Bénai óvoda
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.