Április végéig még várják a jelentkezőket a losonci Kármán József Alapiskolában

2021. április 13., 17:43
Szvorák Emese

A losonci Kármán József Alapiskolában április 7-től április 13-ig tartott a jövendő kiselsősök beíratása, de a hónap végéig még várják a jelentkezőket. A mai napig hét gyermeket írattak szüleik az első évfolyamba, de ez a szám szeptemberig még némileg módosulhat. 

Fotó: Kármán József Alapiskola

A rendkívüli helyzetre való tekintettel idén is a gyerekek jelenléte nélkül és online módon, az intézmény Edupage oldalán történt a beíratás.  

Az alapiskola a helyi magyar óvodával közös igazgatás alatt működik. Csúsz Péter, az intézmény igazgatója portálunknak elmondta: idén csak három végzős óvodás volt, ebből ketten jelentkeztek a Kármán suliba. Szerencsére más környékbeli településről is voltak érdeklődők. Ez azt jelenti, hogy a korábban szlovák óvodát látogató gyermekek is jelentkeznek a magyar iskolába.

„Elégedettek nem vagyunk, de legalább tudunk osztályt nyitni. A fenntartó, Losonc városa sosem szabta meg a minimális létszámot, viszont valahol mindig éreztük, hogy legalább a hét elsősnek meg kell lennie”- nyilatkozta az igazgató.

A Kármán suli 2021 szeptemberétől az elsősöknek minibuszt is indít, így a gyerekek felügyelet mellett juthatnak el az iskolába és a megbeszélt időpontban délután haza. Ezzel az új kezdeményezéssel két jövendő kiselsős családját is meg tudták nyerni.

Ez a lehetőség is motiválta a szülőket abban, hogy a mi iskolánkat válasszák. Mert olyan községekből jelentkeztek, ahol csak szlovák iskola működik. Szerencsére a szülők a magyar iskola mellett tették le a voksukat. Így jövőre nem csak Losoncról, de Bolykról és Ipolynyitráról is lesznek elsőseink”

- tette hozzá az igazgató.

Kiemelte továbbá, hogy intézményükben a gyerek az első.

„Mivel az alsó tagozaton nagyjából 10 fős osztályokkal dolgozunk, ezért mindenki ismer mindenkit. Így a tanító nénik maximálisan oda tudnak figyelni a gyerekekre, és személyre szabottan foglalkoznak velük”- zárta.

A Kármán József Alapiskola jelenlegi teljes létszáma 146 fő. 

Kövesse facebook oldalunkat is!