2021. május 19., 19:31

Házhoz jött az oltás négy csallóközi településen

Nagyszombat megye vezetése betartotta ígéretét, ami arról szól, hogy mobil oltópontokkal próbálja gyorsítani a koronavírus elleni vakcináció menetét. A mai napon a Dunaszerdahelyi járásban is megkezdődött a helybeni oltás. Konkrétan négy településen, Felbáron, Csallóköznádasdon, Dercsikán és Bősön oltott két egészségügyi csapat.

oltakozás - Bős
Galéria
+5 kép a galériában
Berényi József és Fenes Iván örültek, hogyan sokan eljöttek az oltásra
Fotó: B. Vida Júlia

Bős városában délután fél három tájban már hosszú sor kígyózott a kultúrház folyosóján és lépcsőjén, ahol az idősebb korosztály tagjain kívül több fiatal is fegyelmezetten várt a sorára. Mint kiderült, ők kísérőként érkeztek és jutottak, az idősebekkel együtt, a Pfizer-vakcinához. 

Ma 200 ember kapta meg az első adag oltóanyagot. Örömünkre szolgál, hogy mind a négy polgármester aktívan állt hozzá a felkínált lehetőséghez. Időben megkaptuk a beoltásra jelentkezők listáját és elkezdődhetett a Nagyszombat megye által szervezett vakcináció a Csallóközben.”

„Ez egyúttal a tapasztalatgyűjtés napja is, most kiderül, min lehet még javítani annak érdekében, hogy még gördülékenyebben menjen az oltás. Ami a költségeket illeti, az oltást a biztosítók fizetik, a megye pedig a logisztikai kiadásokat állja, mint amilyen a mentőautó költsége” – tudtuk meg Berényi Józseftől, Nagyszombat megye alelnökétől.

Elmondta azt is, a továbbiakban a többi község is sorra kerül, nemcsak a Dunaszerdahelyi járásban, hanem a Galántaiban is.

oltakozás - Bős
Fotó:  B. Vida Júlia

Fontosnak tartotta hangsúlyozni, Nagyszombat megye szerződést kötött egy egészségügyi vállalkozással, melynek vezetője egy orvos, aki nyitott arra, hogy a magyarlakta régiókban a magyarul beszélő orvosok és nővérek is bekapcsolódjanak a vakcinációba.

Várják tehát a magyarul tudó egészségügyi dolgozók jelentkezését.

Ez azért fontos, hogy főleg az idősebb generáció tagjaival is zökkenőmentes legyen a kommunikáció.

„Természetesen ez jelenleg is megoldott, hiszen a polgármesterek, igény szerint, tolmácsolási lehetőséget biztosítottak az oltásra várakozóknak. Az adminisztrációt például magyar hivatalnokok végzik, és az oltást itt, Bősön is egy magyar nővérke adja be, aki a jövőben valószínűleg szerződéses viszonyba kerül az oltásokat biztosító céggel.”

A helyi oltásokkal nemcsak gyorsítani szeretnénk a vakcináció folyamatát, hanem némileg tehermentesíteni akarjuk a nagy oltóközpontokat is”

– tette hozzá a megyei alelnök.

oltakozás - Bős
Fotó:  B. Vida Júlia

Megemlítette azt is, hogy ebben a régióban, ahonnét sokan Magyarországra, illetve Ausztriába járnak dolgozni, már nagyon várják az emberek azt az oltási igazolást, amit minden környező államban elismernek. Ez viszont már nem megyei, hanem állami kompetencia.

Olyan lehetőség, amit kár lett volna kihagyni

Fenes Iván, Bős polgármestere portálunknak elmondta, bár a városban sokan már beoltatták magukat, de keresték a lehetőségét annak, hogy még többen vakcinához juthassanak.

Egy idős ember számára nem mindegy, egyáltalán nem elhanyagolható dolog, hogy hol oltják. Minél közelebb van az oltópont a lakhelyéhez, annál jobb. Azoknak próbáltunk kedvezni, akik talán még vacilláltak azon, hogy oltassák-e vagy sem magukat. Éppen ezért örültünk a megye által felkínált lehetőségnek, hiszen tudatosítjuk, a legjobb oltás az, ami be van adva.”

„Bősön egyébként már van tapasztalatunk a tömeges oltással, hiszen bő egy hónapja oltottuk be idősotthonunk lakóit és személyzetét. A nagyközönség számára pedig éppen ma tudunk kedvezni, most 106 bősi kap vakcinát és biztos vagyok benne, hogy lesz folytatás, hiszen minél több vakcina érkezik, annál nagyobb tömegek számára válik elérhetővé a védőoltás” – fűzte hozzá. Igény szerint a későbbiekben a mozgásképtelen embereket akár saját otthonukban is beoltják majd.

A nyugdíjas Bernadett férjével gyalog érkezett az oltás helyszínére, mert a közelben laknak. A hangosbemondón és a facebookon keresztül szereztek tudomást az oltási lehetőségről és úgy döntöttek, ha már szinte házhoz jön a vakcina, akkor ők is beadatják magunknak.

Nagy előnye a dolognak, hogy nem kell utazni. Pár perc séta volt, míg ideértünk. Meg sem éreztük az injekciót. Minden ismerősömet bátorítani fogok, aki még nem oltatta be magát, használja ki a lehetőséget”

– meséli, miközben arra vár, hogy leteljen a kötelező 15 perc a vakcina beadása után.

oltakozás - Bős
Bernadett és Gábor nem haboztak, amikor megtudták, helyben is megkaphatják az oltást.
Fotó:  B. Vida Júlia

Gábor az ismerősén keresztül szerzett tudomást a helyben való oltakozás lehetőségéről és mivel barátnőjével együtt mindketten allergiában szenvednek, fontosnak érezték, hogy minél előbb megszerezzék a védettséget.

„Én már át is estem az oltáson, a barátnőmet, akinek gyógyszerallergiája is van, most tesztelik, hogy megkaphatja-e a vakcinát. Biológiából diplomáztam, ezért én még jobban tudatosítom, milyen fontos az oltás.”

Mindketten egyetértettek abban, nem ártana, ha kétnyelvűen is elérhetővé válnának az oltáshoz szükséges nyomtatványok. Sokak számára jóval könnyebb lenne a kitöltésük.

oltakozás - Bős
Galéria
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.