2023. november 20., 19:08

„Feszítem íjam, szólít ősi emlék!”- íjász szakmai nap volt Gömörpéterfalán

„Feszítem íjam, szólít ősi emlék!” A hétvégén ezzel a címmel tartott íjász napot a Felföldi Dalia Iskola, mely a Kárpát-medencei Népfőiskolai Hálózat szakmai találkozója is volt egyben. Volt haladó íjász edzés és íjász bemutató is, ahol Szlovákia és Magyarország íjászai is képviseltették magukat.

Íjásznap
Fotó: Nagy Andrea

A hétvégén a körmendi Régió Egyesület íjászai látogattak el Gömörpéterfalára, hogy közösen fejlődjenek a daliásokkal. Ottjártamkor épp a koronglövészetet gyakorolták a csapatok. 10-15 méterről kellett eltalálni a korongot, melyet egy társuk dobott a levegőbe. Haraga Attila 20 éve íjászkodik. Elmondta, körülbelül 2 év gyakorlásra volt szüksége ahhoz, hogy elsajátítsa a megfelelő technikát.

Teljes nyugalomra van szükség, ahhoz, hogy sikerüljön a lövés. Csak a célpontra kell figyelni, hiszen az évek alatt az összes mozdulatsor már beleégett az elmémbe”

– mondta, hozzátéve, ő készíti a csapatok nyílvesszőit is, borovi fenyőből.

A Felföldi Dalia Szövetség belépett a Kárpát-medencei Népfőiskolai Hálózatba, így az íjásznapon két stílus találkozott, az általuk képviselt dinamikus és a statikus íjászat. Utóbbinak a pontlövés a célja, míg a dinamikus íjászatnál különböző mozgásból is el kell találni a célpontot.

Íjásznap
Fotó:  Nagy Andrea

„Egyfajta reflexszerű lövés a célunk. Jómagam a lovasíjászattal kezdtem annak idején, és ezeket a lovasíjász elveket építettük be, illetve ültettük át a gyalogos íjászatba” – nyilatkozta Kopecsni Gábor, a Felföldi Dalia Iskola vezetője.

A program részeként este két előadást tartottak. Kopecsni Gábor az íjászattal kapcsolatos gyűjtéseiről beszélt. Bogár Péter és Bogár Valéria háromszoros világbajnok íjászok pedig különféle íjakat hoztak magukkal, és megosztották tapasztalataikat az ott lévőkkel.  

A Dalia Iskolában már lövészkör, gitároktatás, gyermek és felnőtt szablya és íjász edzések is helyet kapnak. Jelenleg a Turán szakmai napra készülnek, ahol a szablyavívás lesz a középpontban.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.