2022. július 22., 13:36

Felkészült a negyedik oltásra a kassai egyetemi kórház

A kassai Louis Pasteur Egyetemi Kórház felkészült a COVID-19 elleni vakcina negyedik, megerősítő adagjának beadására – közölte az intézmény, amelyben jelenleg 24 koronavírusos beteget kezelnek.

Fotó: TASR

„A Rastislav utca 43 alatt található oltóközpontunk minden munkanapon az érdeklődők rendelkezésére áll. Még előzetes regisztrációra sincs szükség, elég, ha egyszerűen eljönnek” – mondta Ľuboslav Beňa, a Louis Pasteur Egyetemi Kórház (UNLP) igazgatója.

A kórház fontosnak tartja, hogy az idősek és az egészségügyi gondokkal küzdők megkapják a védőoltást.

Ez a leghatékonyabb védelem a megbetegedés súlyos lefolyása, az amiatti kórházi kezelés vagy az elhalálozás ellen. Ezt erősítik meg szakembereink tapasztalatai is, akik a kórházba került pácienseket kezelték. Az oltottaknál a COVID-19 rendszerint enyhébb lefolyású volt és rövidebb kórházi kezelésre szorultak”

– tette hozzá az igazgató.

A negyedik oltást az 50 évnél idősebbek, illetve a csökkent immunműködéssel vagy több megbetegedéssel küzdők vehetik fel. A második megerősítő oltásként a Pfizer/BioNTech vakcináját kapják, tekintet nélkül arra, korábban melyik gyártó oltóanyagával oltották őket. A kórház emlékezetet, az emlékeztető oltást az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a szlovák egészségügyi minisztérium is ajánlja, tekintettel arra, hogy az oltás után az immunitás idővel fokozatosan csökken, s az emberek ismét megfertőződhetnek a vírussal.

Az egyetemi kórházban jelenleg 24 koronavírusos beteget kezelnek, két személyt az intenzív osztályon. A számuk a júniusi adatokhoz képest duplájára emelkedett.

„Új helyzetet élünk át, a koronavírus újabb hulláma már a nyár folyamán megérkezett, amire a korábbi években nem volt példa” – mutatott rá Martin Novotný, a kórház infektológiai klinikájának főorvos-helyettese. Az aktuális hullám tetőzését a nyár végére várják.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.