2022. augusztus 5., 14:55

Élményvadászok Párkányban és környékén

Az Élményvadászok nevű programszervező csapat 2019 óta serénykedik azért, hogy élménydús, játékos eseményeket biztosítson a párkányi és környékbeli települések gyermekei, családjai, csoportjai és oktatási intézményei számára.

élményvadászok gyerekek úszás
Haris Richárd oktatás közben.
Fotó: Haris Richárd

Amikor 2019 nyarán a korábban a kéméndi Petőfi Sándor Alapiskola, majd a párkányi Ady Endre Alapiskola tanáraként is tevékenykedő Haris Richárd és óvópedagógus felesége, Haris Orsolya számára véget ért a tanév, szorgos nevelőkként elhatározták, hogy a nyári hónapokra is olyan közös programokat találnak ki, amelyekben továbbra is jelentős szerepet kapnak a gyerekek. Könnyen jött hát a nyári táboroztatás ötlete.

Az első táborok

"Az első táborainkat – még az esztergomi Aquasziget fürdőjében – 2019 nyarára hirdettük meg. Sportos jellegű élmény- és kalandtáborokban gondolkodtunk, amelyek úszásoktatással is kiegészülnek. Annak dacára, hogy a gyerekek a nagyobb városokban szinte az egész szünidőt különböző táborokban töltik, térségünkben ekkor még nem volt bevett szokás a rendszeres nyári táboroztatás; izgultunk is, hogy lesznek-e jelentkezők" – idézte fel a kezdeteket Haris Richárd, aki már az ezt megelőző esztendőkben is rendre bekapcsolódott a húga, Haris Hajnalka által 2012-ben alapított Csobbanó Fókák Úszóiskola munkájába.

Amikor Richárdék – Élményvadászok névvel – szervezni kezdték a 8 órától 16:30-ig tartó napközis táborok programjait, a szűkebb régió figyelmes szülői számára már garanciát jelentett a Haris név; tudták, hogy gyermekeik jó kezekben lesznek.

Nem is tévedtek. A tábor mindhárom turnusára 15–18 fő jelentkezett, s a gyermekek és a szülők visszajelzései egyaránt azt tükrözték, hogy a vizes programokon túl egyéb lehetőségeket, múzeumlátogatásokat vagy éppen pilisi gyalogtúrát is magába foglaló rendezvények rendkívül sikeresek.

A járványhelyzet után

Az első táborok sikerei által szerzett lendület 2020-ban a koronavírus-járvány okán megtörni látszott, ugyanis májusig nem volt bizonyos, hogy a kormány intézkedései lehetővé teszik-e a táborozást.

"Mivel az tűnt valószínűbbnek, hogy mindez nem lesz lehetséges, a feleségem máshol vállalt nyári munkát, s a fennálló helyzet miatt nem is hirdettük a programjainkat. Amikor aztán kiderült, hogy a táborok mégis szerveződhetnek, négy turnust kialakítva, egyedüli csoportvezetőként vágtam bele a rendezvények megvalósításába. Nagy örömömre ismét mintegy ötven fővel zajlottak a nyári táborok, amelyeket onnantól kezdve szinte hirdetni sem kellett, hiszen a résztvevő gyerekek vitték a rendezvények jó hírét." - meséli Haris Richárd.

2021-ben hat héten át már 130, s mivel időközben nőtt a táborvezetők száma is, az idén öt turnusban immár közel kétszáz, Párkány 30 kilométeres vonzáskörzetéből érkező fiatal vált lelkes élményvadásszá, legyen szó kürti, karvai, kéméndi, bényi, érsekkétyi, ipolyszalkai, vagy akár magyarországi fiatalokról.

Amint azt az oktató megfogalmazta, a táborok most is a 4–14 éves gyerekek számára voltak meghirdetve; öt csoportvezető turnusonként 35–45 gyerekkel foglalkozik. Júliusban inkább hét-, nyolc- és kilencévesek jönnek, az augusztus főleg az óvodás korosztályé.

Úszásoktatás és egyéb programok

Elmondása szerint az évek során kialakult egy gyermekek és szülők alkotta nagyszerű csapat, s mivel igény mutatkozott az év más szakaszaiban zajló egyéb rendezvényekre is, a nyári táborokon túl – az iskolai szünidőkhöz igazodva – tavaszi, őszi és téli alkalmakat is beiktattak. Ezeknek szintén központi része volt az úszásoktatás, de természetesen sok más mellett kalandparkokban és labdarúgó-mérkőzéseken is jártak.

oktatás
Fotó:  Haris Richárd

Haris Richárd 2021 szeptemberétől a párkányi fedett uszodában heti rendszerességgel úszásoktatást is vállal.

Orsolya alapjában véve a nyári táborok szárazföldi programjaiért felel, de az óvodás korosztály úszásoktatásába is besegít. A foglalkozások 25–30 gyermekkel indultak be; június végére ez a szám hatvanra növekedett, köztük olyan fiatalokkal is, akik heti három alkalommal is látogatják az edzéseket.

"Tartjuk a kapcsolatot a régió oktatási intézményeivel is, hiszen igény szerint – a heti rendszerességű évközi úszásoktatásra építve – iskolai úszótanfolyamok lebonyolítását is vállaljuk a párkányi fedett uszodában. A környező falusi iskolákban sok helyen nem testnevelés szakos pedagógus tartja a tornaórákat, így mivel úszásoktatást sem tarthat, mi levezényeljük" – tette hozzá Richárd, aki arra is rávilágított, hogy mivel a térségben más úszóiskolák is működnek, nem egyszerű elégséges vízfelülethez jutni. A fürdők vezetői ez alapján jelölnek ki számukra egy bizonyos medencerészt és idősávot, odafigyelve arra is, hogy a fürdővendégek is megfelelő térhez jussanak.

Az Élményvadászok csapata számára küldött visszajelzésekből is kitűnik, Haris Richárdék minőségi munkát végeznek, és játékos foglalkozásaik valóban maradandó élményt nyújtanak a legkisebbeknek. Erről egy nagymama üzenete is tanúskodik:

A kisunokám a táborból hazajövet egész délután Ricsi bácsiról beszél. Én nem ismerem Ricsi bácsit, de az unokám nagyon szereti, mert nagyon jó és kedves hozzá, és nagyon élvezi az úszásóráit. Most volt a Balatonnál kirándulni a szüleivel, s végig azon fáradozott, hogy találjon egy szép kagylót, amit odaadhat Ricsi bácsinak ajándékba. Azt mondta, senki nem tudja olyan jól vízbe dobni, mint Ricsi bácsi.”

Az írás megjelent a Magyar7 hetilap 2022/31-es számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.