2022. augusztus 3., 09:35

Széthulló, Ficónak megágyazó koalíció, emelkedő árak, csökkenő életszínvonal - Megjelent a Magyar7 31. száma

Magyar színész szlovák közegben, egy jó ötlet a kétnyelvű táblák ügyében, a liberális világ kettős mércéje – csak néhány téma lapunkból.

lapajánló
Fotó: ma7

A magát túlnyert, a kormányzatra felkészületlen egyszerűekből, és a liberális törpékből kellett összetákolni a kormányt, innentől kezdve kódolva volt az állóháború – fogalmaz a most már állandósult kormányválság kapcsán lapunk főmunkatársa, Kövesdi Károly, A brindza nem robban? címmel megjelent vezércikkében.

lapajánló
Fotó:  ma7
Ki nyeri a Ficót visszahozni háziversenyt? Teszi fel a kérdést ugyancsak a kormányválságról szóló elemzésében Kolek Zsolt is, aki szerint Sulík a koalíció szerencsétlenkedésétól minél messzebbre húzódva mosná kezeit, Matovič pedig a fiatalon megvénült szerelemgyerekét, az OĽaNO-t váltaná zöldmezős marketingpártra.

Kocur László az ukrajnai fegyverszállítmányok sorsát vizsgálva ír arról, hogy egyre több nyugati politikust aggaszt, mi történik az adományokkal, mert komoly a gyanú, hogy illetéktelen kezekbe is kerül.

Culka Ottó, a Jókai Színház színművésze ősztől az Andrej Bagar Színházban folytatja munkáját. Vándorlélek vagyok – fogalmaz Culka Ottó címlapinterjúnkban, akit a váltás hátteréről, a kétnyelvűség kihívásáról, életről, halálról, a járványhelyzet után kitárult világról is kérdezett Bárány János.
ma7
Fotó:  ma7

Az árak mellett a fizetésünk is emelkedik? – teszi fel az elmúlt hetek során sokakban megfogalmazódott kérdést Rajkovics Péter. A választ is megadja, de az nem biztató.

Kevés az állami rendőr, ezért is fontos, hogy bővülhet a városi rendőrök jogköre. Hogy ez mit jelent majd a gyakorlatban? A témát Pomichal Krisztián járta körül.

A liberális gyalázkodás megengedhető, a nemzeti kritika nem tolerálható - állapítja meg a tényhelyzetet Kövesdi Károly Liberáliséknál minden belefér? című írásában, hangsúlyozva, hogy már be sem kell intenie a karmesternek, magától is beindul a fajgyűlölőző, nácizós, zorbánozós zenekar.

Mindegyik táblában egy jó adag lehetőség van – fogalmaz Somogyi Szilárd, aki a már januártól hatályos táblatörvény kapcsán ismerteti Horony Ákos jogász annak érdekében tett javaslatát, hogy mihamarább megjelenjenek a magyar feliratok az utak menti táblákon. A recept megvan, a kulcs az önkormányzatok kezében van.

Száraz Dénes heti jegyzetében a menni vagy maradni sorskérdését járja körbe, ami saját bevallása szerint eddigi egész életét végig kísérte.

Olvasnivalót, mégpedig a Zsidók, Isten és történelem című könyvet ezúttal Pomichal Krisztián ajánl, de Szubjektív rovatunkból is kaphatnak egy-két jó ötletet, mivel töltsék a nyári szabadidejüket.

Zsebik Ildikó sok mindent látott, Sissi kesztyűjétől egészen Sztálin füléig, és ezért csak Budapestig kellett mennie.

Lacza Tihamér a héten Ney Dávid basszbaritonista történetét porolta le.

N. Gyurkovits Róza is a történelemet idézi meg, saját történetén keresztül. Ahogy fogalmaz, van, ami örök. A genius loci. Meg a Beneš-dekrétumok.

lapajánló
Fotó:  ma7

Tájaink rovatunk 10 szerzője 10 helyszínről ad számot, fontos eseményeket és témákat körbejárva. Lehet-e még szorosabbra fűzni a nadrágszíjat? - teszi fel a kérdést Nagy Miskó Ildikó, aki Gúta, Izsa, Bátorkeszi és Nemesócsa polgármesterét kérdezi, milyen megoldásaik vannak a rendkívül nehéz gazdasági helyzetre. Se közút, se vasút - írja Virsinszky Tamás Gömörből. Tornalja polgármestere azonban ezt nem fogadja el.

Egy felvidéki sikertörténet Nádszegről. Horváth Szomolai Andrea két év után ismét ellátogatott az Esszencia pálinkafőzdébe, ahol komoly fejlesztéseket hajtott végre a három tulajdonos.

Bokor Klára a fiatalon elhunyt cserkészről, Kaszap Istvánról emlékezik meg, akinek csodatevéseire sokan emlékeznek máig. Bozay Krisztián lett augusztustól Dunaszerdahely új esperesplébánosa. Papi hivatásáról, a választás mikéntjéről, az előtte álló kihívásokról is kérdezte őt Reczai Lilla.

Szencen komoly múltfeltáró munka folyik, amelynek eredményeit a Szenci Múzeumban lehet látni, a múzeumi sétára Dunajszky Évát Strešňák Gábor intézményvezető, történész kísérte el. Agócs Szvorák Emese pedig két losonci elhagyatott és elfelejtett kastély, a Szilassy és a Szalatnai-kastély történetének nyomában indult el.

A Bodrogköz gyönyörű, számtalan kincset rejt. Molnár Gabriella a születőben lévő bodrogközi borút iránt érdeklődött, mert ezt a fejlesztést a helyiek kulcsfontosságúnak tartják a turizmus fejlődése miatt. Fábián Gergely képei magukért beszélnek, nincs az a rossz idő, ami kedvét szegné a gömöri kézműveseknek, ismét sokan voltak a várhosszúréti vásáron.

A Haris házaspár neve fogalom Párkányban és környékén, aki gyermekét jó helyen szeretné tudni, nyugodt szívvel küldheti őket a fiatal házaspár táboraiba, hogy a gyermekek boldog élményvadászokká váljanak.

Zupko Mária logopédus a héten egy kevéssé ismert fejlődési koordinációs zavarról, a dyspraxiáról ír, hasznos olvasmány minden szülő számára.

Tud-tech rovatunkból megtudhatják, felületkezelő spray-t fejlesztettek ki fertőzések ellen.  

A Hazajáró stábja ezúttal a festői Vág völgyében tett utazást, Kenyeres Oszkár mesél a Trencséntől északra található számtalan magyar emlékről.

A jó receptekről a héten Vass Laura gondoskodik, Vas Gyula pedig ezúttal egy SsangYong Tivoli Grandba ültet be bennünket.  

lapajánló
Fotó:  ma7
Rajkovics György a múlt hét egyik legizgalmasabb sporteseménye, a Ferencváros és Slovan párharca kapcsán írja, hogy a Fradi tovább álmodhat a BL-ről. Emellett a magyar nagydíjat, Verstappen első magyarországi Forma 1-es győzelmét is elemzi Szurkoló rovatunkban.

Bukor Ádám is sporttörténelmet írt. A magyar színekben versenyző galántai uszonyosúszó egyéniben is csapatban is aranyat szerzett a kolumbiai világbajnokságon.

Lapunk hátoldalán Görföl Jenő fotója mellett Kovács László ír Rómer Flóris pozsonyi szobráról.

Keressék, olvassák a Felvidék egyetlen közéleti hetilapját! Lapunk meg is rendelhető, az előfizetés tudnivalóiról a lap 58. oldalán olvashatnak.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.