2020. november 11., 18:22

Délre szállítják a súlyos Covid-betegeket Észak-Szlovákiából. A galántai kórház is fogadja őket

Az észak-szlovákiai Kiszucán a koronavírusos betegeknek berendezett kórházi osztály elérte kapacitása csúcsát. Ezért Covid-19 fertőzött betegeket szállítanak át a galántai és az érsekújvári kórházba is. November 14-től a galántai kórházban is lesz ingyenes antigén-teszt mintavételi pont.

Galántai Szent Lukács kórház. Illusztrációs felvétel
Fotó: nemocnice.sk

A észak-szlovákiai Kiszuca város kórházában súlyos a helyzet, az elmúlt napokban már nem tudtak felvenni új betegeket a koronavírussal fertőzötteknek kialakított osztályra – közölte a sajtóval Martin Šenfeld, a kórház igazgatója. Több megyével való egyeztetés után a Covid-19-el fertőzött betegeket a zsolnai kórházba irányították át, annak ellenére, hogy Zsolnán már két koronavírus-szárny működik, a kapacitás ott is elérte csúcsát, így az észak-szlovákiai betegeknek a Nagyszombat megyei Galántán, illetve a Nyitra megyei Érsekújvárban nyújtanak segítséget.

A galántai kórházat az egészségügyi minisztérium szólította meg a kéréssel, a betegellátó intézmény pedig azonnal reagált.

November 8-a és 10-e között négy, a csacai régióból származó beteget fogadott a galántai intézmény, míg az érsekújvári egy pácienst, akit lélegeztetőgépre kellett kapcsolni.

A Galántára szállított betegeket a kórházban kialakított koronavírus-osztályon kezelik, egyikük sincs olyan súlyos állapotban, hogy lélegeztetőgépre kelljen őt kapcsolni – nyilatkozta portálunknak Jana Fedáková, a Svet zdravia kórházak szóvivője. Hozzátette, a galántai kórház Covid-osztályán jelenleg 14 beteget ápolnak, közülük egy szorul lélegeztetőgép segítségére.

Alexandra Pavlovičová, a galántai kórház igazgatója közölte, természetesen segíteni fognak az északi pácienseknek is, és tudatosítani kell, hogy Észak-Szlovákiában milyen súlyos a fertőzöttség.

Jana Fedáková szóvivőtől azt is megtudtuk, hogy a galántai kórháznál november 14-től, csütörtöktől ingyenes antigénteszt mintavételi pontot alakítanak ki a valamikori élelmiszerbolt helyén. Az ingyenes tesztelésre a galántai kórháznál minden hétköznap délelőtt tíztől délután kettőig lesz lehetőség.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.