2020. november 1., 18:05

Csallóközi tesztkörkép: a települések egymás közt megoldották a problémákat

Zajlik a tesztelés a Csallóközben is. 

Fotó: Rozsár Vince

A sárosfai polgármester, Földváry Terézia portálunknak azt nyilatkozta, szombaton és vasárnap is pontosan megkezdték a tesztelési folyamatot, jó visszajelzéseket kapott a sárosfai csapat a falu lakosságától a zökkenőmentes teszteléssel kapcsolatosan. Szombaton 604 tesztet sikerült elvégezniük a kultúrházban, szinte megállás nélkül érkeztek a lakosok, a mai napon (vasárnap) azonban csak délig volt nagy érdeklődés. 

"A délután folyamán már csak szállingóznak az emberek. Nincs sor egyáltalán" 

- tájékoztatott a polgármester asszony. Azt is hozzátette, náluk is kifogyott volna a felszerelés, ha nem kérnek még utánpótlást már a szombati nap folyamán. Ugyanis nemcsak a sárosfaiak jöttek el a mintavételre, hanem Somorjáról, Dunaszerdahelyről és a környező településekről is érkeztek hozzájuk lakosok. A tegnapi 604 leteszteltből 175 nem is sárosfai volt. A szombati napon 2 illetőnek lett pozitív a tesztje, ma eddig 3 pozitív személyről tudnak az ott dolgozók. A tesztköteles sárosfai lakosok száma körülbelül 800, de még így is több embert teszteltek, illetve a sárosfaiak közül sem ment el mindenki a tesztelésre. Ma eddig nagyjából 200 ember ment a mintavételre. 

Albár és Mad felváltva végezte a mintavételt: szombaton Albáron, vasárnap pedig Madban végezték a tesztelést, egy csapatot alkotott a két falu. "799 tesztelt volt Albáron - a választó polgárok száma 650 -, amelyből körülbelül 500-an voltak az albáriak. A többiek egyéb településekből érkeztek hozzánk" - ismertette a helyzetet Albár polgármestere, Bereczk Oszkár. Teszteket kellett kölcsönözni Alistálnak és Vásárútnak is, ezeken a településeken ugyanis gyorsan elfogyott a készlet. Madban eddig körülbelül 200 személyt tudtak letesztelni, de ma már kevesebben jelennek meg a mintavételi helyeken. 1% alatt van a pozitívok aránya. 
 
Kulcsodon vasárnap zajlik a tesztelés, eddig 232 mintavétel történt, amelyből 1 lett pozitív eredményű.
 
A reggeli hétórás kezdésre körülbelül húszan álltak a sorban, de a nap folyamán nem volt nagy érdeklődés, folyamatosan zajlott a tesztelés. ,,Még 20-30 helyi lakosra számítunk, akik eljönnek és leteszteltetik magukat, mert voltak nálunk olyanok is, akik nem innen származtak" – tájékoztatta portálunkat Bognár Csaba polgármester. A készleteikből Medvére is kellett vinniük 125 darabot, ugyanis Medvén elfogytak a tesztek. 
 
Bős polgármestere, Fenes Iván portálunkat arról tájékoztatta, hogy a mai nap folyamán sokkal gördülékenyebben ment a tesztelés, mint szombaton. Elmondta, hogy több mint 3500 lakos abszolválta a tesztelést a városban a két nap alatt összesen, ami az 5200 körüli lakoshoz képest nagyon jó arány. Bősön a választópolgárok 4300-an vannak, amihez képest ez az arány – a polgármester szerint – nagyon is elfogadható. A jelenlegi adatok szerint a 3500 tesztből 57 volt pozitív. A mintavételi helyeken semmilyen problémába nem ütköztek a dolgozók. 
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.