2023. október 24., 08:51

Boszorkányok és cölöpverés a galántai múzeum háza táján

Izgalmas időszak vár a Galántai Honismereti Múzeumra az év végéig. Az őszi és téli ünnepkörök sok izgalmat tartogatnak, a múzeumpedagógusok rengeteg programmal készülnek a látogatók és az iskolák számára is. December végéig pedig át kell adni szolgálatba a felújítás alatt álló tallósi Matica vízimalmot is, amelynek fenntartója a városi múzeum.

Boszorkányok éjszakája
Archív felvétel a múzeumi boszorkányok éjszakájáról 2019-ből
Fotó: Szomolai Andrea

Mindenszentek éjszakájához közeledve, a misztikus világ már hagyományosan átköltözik a galántai múzeumba, boszorkányok szállják meg az intézményt. A múzeum élére öt évvel ezelőtt került Takács Mihály archeológus számára fontos az, hogy

az intézmény ne csak egy puszta tárlat legyen, hanem gyerekek és látogatók hangjától zsibongó, élő hely.

Éppen ezért szervezett olyan gárdát maga köré, ami meg tudja valósítani a múzeumi pezsgést. Ennek egyik bizonyítéka a közelgő Boszorkányok éjszakája rendezvény. 2018-ban először tartottak detektívek éjszakáját az intézményben, annak hatalmas sikerén felbuzdulva a november eleji ünnepkör népi hagyományait és babonáit beköltöztetik a múzeum falai közé.

Teszik ezt többnyire a sötétedés után, az esti órákban, mikor a kedves múzeumi boszorkányok merészen megjelenhetnek és játékos feladatokkal láthatják el a kicsiket és nagyokat.

A látogatók a boszorkányokon kívül találkozhatnak hóhérokkal és láthatnak különböző kínzóeszközöket is. Nemcsak a kisgyermekes családokat várják, hanem kamaszokat, felnőtteket, idősebbeket is – tudtuk meg a múzeum referensétől, Pukkai Judittól, aki évek óta szervezi az eseményt, mindig új ötletekkel áll elő. Volt már a boszorkányok éjszakájának palettáján jósnő és alkimista is, valamint izgalmas kincskeresés. Ráadásul a rendezvény biztonságosan látogatható, hiszen a bejáratnál őrködő boszorkányok mindezidáig még senkit nem varázsoltak át békává.

A múzeum igazgatóját, Takács Mihályt is nehéz mostanában az irodájában találni, hiszen megy, szervez, intézkedik, ugyanis

az intézmény által patronált tallósi Matica malomnak nemsokára vissza kell kerülnie régi helyére, a Kis-Duna partjára. Jelenleg a malom épületét rekonstruálják, egy raktárban dolgoznak a szerkezettel, de az év végéig teljes, új pompájában a helyére és átadásra kerül.

Muszáj így történnie – ez az Interreg pályázat kikötése – magyarázza az igazgató. Elárulja, a cölöpök újraverése már megtörtént, a malom közelében pedig teljes egészében elkészült a látogatóközpont.

A Boszorkányok a múzeumban programra 2023. október 28-án, szombaton 18:00—21:00 óra között kerül sor a Galántai Honismereti Múzeum főépületében. Belépőjegy: felnőtteknek 4€, diákoknak és nyugdíjasoknak 2€, gyermekeknek 3-tól 6 éves korig 0,50€. A rendezvény kétnyelvű.

 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.