Az Oázis idősotthonnak csak a bálványi részlegén vannak fertőzöttek, a komáromi Covid 19-mentes

2020. november 12., 17:43
Nagy Miskó Ildikó

Miután a komáromi székhelyű Oázis idősotthon Keszegfalva Bálvány községrészében működő részlegén múlt héten felütötte fejét a koronavírus-fertőzés, arról szóló félrevezető híresztelések kaptak szárnyra, hogy a komáromi részlegen is találtak igazolt Covid-19 fertőzötteket. Pálmay Tibor igazgató portálunknak cáfolta a hallottakat.

Fotó: sk.zpmpkn.sk

„Talán nincs olyan ember, aki meg tudná állapítani, hogy például egy idősotthon közösségébe – a legnagyobb elővigyázatosság ellenére – is honnan és miként került be a koronavírus. Mi sem tudjuk. Az tény, hogy a komáromi és a bálványi részlegünkön is valamennyi alkalmazottunk és lakónk sikeresen átesett az országos tesztelés első körén, vagyis akkor még az összes teszteredményünk negatív volt. Mivel pár nappal később különféle gyanús tünetek jelentkeztek egyes dolgozóinknál és lakóinknál, ezért a munkatársaink a saját antigéntesztjeinkkel újabb mintavételt végeztek. Míg akkor

a kevésbé pontos teszt Bálványon 80 személynél mutatott pozitivitást, a súlyosabb tünetekkel rendelkezőknél végzett PCR tesztelés során csak 6 igazolt fertőzés bizonyosodott be.

Szerencsére, Komáromban továbbra sincsen igazolt fertőzöttünk“ - mondta el az intézmény igazgatója.

Tőle azt is megtudtuk, hogy

Bálványon 125, Komáromban pedig 95 lakójuk van, valamint az első helyszínen, külön épületben további 12 személy részére biztosítanak ún. védett lakhatást.

„Róluk összesen 138 alkalmazottunk gondoskodik, s ahogy én is, többen felváltva mindkét helyszínen szoktunk dolgozni. A fertőzésveszély miatt elrendelt karantén időszakban fokozottan ügyelünk a járványügyi előírások betartására“ - fejtette ki.

Majd elárulta, hogy

a pozitívan teszteltek közül ez idő tájt ketten Komáromban szorulnak kórházi ellátásra, a többiek pedig már tünetmentesek.

„Az intézményünkben jövő héten majd újabb tömeges tesztelésre kerül sor, addig is folyamatosan figyeljük a lakóinkat és a dolgozóinkat, s az állapotuk esetleges romlása esetén azonnal intézkedünk. Kérem, önök is imádkozzanak értük, hogy ne súlyosbodjon az állapotuk!“ - mondta el végül Pálmay Tibor.

Kövesse facebook oldalunkat is!