2023. december 18., 13:21

Az Erzsébet Szálloda római felirata Trencsénben

A Kárpát-medence római korból származó emlékei közül a legészakabbi a Trencsén vára alatt lévő sziklafelirat, mely 178–179 telén született.

trencsén
Fotó: Görföl Jenő

A Római Birodalom északi határainál élő germán törzsek, a markomannok és a kvádok elleni háborúk 166 és 180 között zajlottak. Az úgynevezett második győztes markomann háború idején a II. légió csapatai a Vág völgyében vonultak északra, és a mai Trencsén melletti Laugaricio nevű táborban teleltek 178–179 telén. Ennek állítottak emléket egy sziklafelirattal, amelynek hitelességét Theodor Mommsen, a kor leghíresebb kutatója állapította meg a 19. században.

A felirat szövege (a zárójelbe tett részek kikövetkeztetettek) így hangzik:

VICTORIAE
AVGVSTORV(m)
EXERCITUS QVI LAV
GARICIONE SEDIT MIL(ites)
L(egionis) II DCCCLV
(Marcus Valerius) MAXIMIANUS LEG(atus) LEG
(ionis) II AD(iutricis) CVR(avit) F(aciendum)

Magyarul: Császárok győzelmének ajánlotta a II. légió 855 katonája, azon seregből amely Laugaricióban volt. Készíttette (Marcus Valerius) Maximianus a II. segéd légió legátusa.

trencsén
Fotó:  Görföl Jenő

A feliratos szikla előtt állt egykor a Fekete csillagnál vendéglő. Ennek helyén építtette Popper Ármin báró, földbirtokos és nagyiparos 1901-ben szecessziós stílusban azt a szállodát, amelyet a magyar királynéról, Sissiről, Erzsébet Szállodának nevezett el.

Később a báró kártyán elveszette, de 1919-ben a Tátra Bank megvásárolta az épületet, és 1921-ben Tátra Hotelre keresztelte. A szállodában működő kávézó azonban mindvégig a Sissy nevet viselte. 2012-ben a szállodát teljes egészében felújították, és bizonyos értelemben visszakapta nevét is, hiszen Elisabeth Szállónak nevezték el.

A szálloda első emeletéről megtekinthető a híres római sziklafelirat.

Megjelent a Magyar7 2023/50. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.