2022. november 12., 11:24

Az elkezdett munkát folytatni kell

Bár a Szövetségnek megyeelnöki pozíciót nem sikerült szereznie, a képviselők számának tekintetében a vártnál jobb eredmények születtek a múlt hétvégi választáson. Kuriózumnak számít, hogy a nagykoalíciók és a független képviselők tömeges megjelenésének időszakában a Szövetségnek sikerült szórványterületről önállóan bejuttatnia egy képviselőt Pozsony megyében, Neszméri Tündét.

Neszméri Tünde

A Szenci járásban nagyon alacsony a magyarok aránya, és már csak egy faluban, Vőkön vannak többségben a magyarok, de a Szövetség jól szerepelt a megyei és az önkormányzati választásokon.

A korábbi megyei választásokon az MKP mindig koalícióban indult a szlovák jobboldali pártokkal, az idei volt az első olyan megméretés, amikor a párt önállóan indult

– fogalmazott lapunknak Neszméri Tünde hozzátéve, ezért ott volt a levegőben az is, hogy sikertelen lesz a megyei választás a párt számára Pozsony megyében. Szerencsére azonban sikerült egy mandátumot szerezni a Szenc környéki településekről.

A Szövetségnek egyébként három jelöltje volt a megyében, tehát egyharmados győzelemnek is nevezhetjük az egy mandátum megszerzését.

– Szerencsére ezen az egy mandátumon kívül van még Pozsony megyében két olyan magyar képviselő, Schwartz Zsuzsa és Ožvald Erzsébet, akik korábban a Szövetség elődpártjaiban politizáltak, illetve a Szenci járás egy másik körzetében támogattunk két független jelöltet, akik szintén bejutottak a megyei testületbe, így velük szoros együttműködésre számítunk. A Szövetség képviselőjeként tehát nem maradok teljesen egyedül a megyei önkormányzatban – mondta Neszméri Tünde. Bár mandátumát a Szenci járás 13 településétől kapta, igyekszik az egész járást képviselni, tette hozzá.

Megyei hatáskörbe tartozó középiskola például nincs az ő körzetében, de a szenci és a pozsonyi magyar gimnáziumot rendkívül fontosnak tartja, így ezek biztonságos működése érdekében mindent megtesz majd.

– Az egyik tervem, hogy fellendítsük a kulturális életet. A Szenci járásban ugyanis nincs különálló művelődési központ, a Kis-Kárpátok Művelődési Intézethez tartozunk mi is. Itt azonban nem lehet azokat az esetleges magyar vonatkozásokat kiemelni, amelyek számunkra fontosak. Ezért szeretném elérni, hogy legyen Szencen művelődési központ – mondta a képviselő, és hozzáfűzte, hogy ehhez azonban partnerekre lesz szüksége, meg a polgármesterek segítségére is. 

– További gond, hogy a Szenci járást négy körzetre osztották, ráadásul a járás két települése nem is szenci, hanem egy bazini körzethez van csatolva, ami rendkívül áldatlan állapot, ezen is jó lenne változtatni. Azt szeretnénk elérni, hogy egy járás egy körzet legyen nálunk is – mondta. Továbbra is fontos természetesen az infrastruktúra fejlesztése, az, hogy a járás megyei közútjait felújítsák.

 – Körülbelül egy évvel ezelőtt elindult ez a folyamat, de még mindig nagyon sok a felújításra váró, rendkívül rossz állapotban lévő út, így az elkezdett munkát e téren is folytatni kell – zárta a megyei képviselő.

Megjelent a Magyar7 2022/45.számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.