2022. november 9., 10:55

Schäfer-interjú és dologidő a politikában – megjelent a Magyar7 45. száma

A színe kétségtelenül jó képet mutat. A legutóbbi népszámlálás szerint a felvidéki magyarok száma nem éri el a félmilliót (hivatalosan 456 148). Ehhez képest több mint félmilliónyi (505 ezer) szavazatot kaptak a magyar párt, a Szövetség jelöltjei a megyéken. Elképesztő szám? Igen. Ha az országos parlamenti választásokra vetítenénk ki, nyilván boldogok lennénk egy hasonló eredménnyel. Csak hát tudjuk, Szlovákiában egyetlen választási körzet létezik, ahol egyéni jelöltekre nem lehet szavazni, csak pártokra. Ez pedig jócskán zárójelbe teszi ezt a lehetőséget, írja lapunk főmunkatársa, Kövesdi Károly a Színe és visszája című vezércikkében.

Magyar7 - 45. hét

A számokon túl, avagy dologidő van! Közélet rovatunkban Pomichal Krisztián még egyszer visszatér a választási eredményekhez, de hozzáteszi, most már el kell kezdeni az aprólékos munkát. Mindenekelőtt programot kell kidolgoznia a Szövetségnek, olyat, amelyet a választói elfogadnak. Már tudja, hogy vannak választói!

Magyar7 - 45. hét

Kocur László külpolitikai jegyzetének a címe mindent elárul: A Twitter, Musk után… Tisztogatások után az ígéret, a cenzúra korlátozása.

Az október 29-i összevont választásokon elért eredmények a Szövetség közös sikere – állítja Forró Krisztián, a párt országos elnöke, aki szerint a jövőben a jelenleginél szervezetileg is egységesebb pártra van szükség. Interjúnkban a pártelnök arról is beszél, az ismétlődő kudarcok után a választási siker bizakodóbbá teheti a felvidéki közhangulatot. A Szövetség félmillió szavazata kötelez címmel kérdezte a pártelnököt Kolek Zsolt.

Magyar7 - 45. hét

Szlovákia október végén új helyi és megyei önkormányzatokat választott.   Miközben az új testületeknek az alakuló üléseket követően alig pár hetük marad a települések és a megyék jövő évi költségvetéseinek megalkotására, illetve elfogadására, a parlamentben a képviselők továbbra is veszélyes játékot űznek az ország 2023-as költségvetési számaival. Lenullázza Szlovákiát a jövő évi költségvetési hiány? A kérdésre Rajkovics Péter keresi a lehetséges válaszokat.

Magyar7 - 45. hét

 

 

Nem akarnak „modernebb” cementgyárat Torna lakosai. Főleg azért nem, mert a „modernizálással” nőne az ott elégetett hulladék mennyisége, és úgy vélik a kibocsátott káros anyagok mennyisége is. Ezért indítottak petíciót. A helyszínen érdeklődött Somogyi Szilárd. Riportjának címe: Megbocsátható kibocsátás vagy méreg?

Magyar7 - 45. hét

A jó gazdának mindig van terve! A Déli gyümölcsöskert gazdája, Varga Géza állítja ezt, s Molnár Anna riportjából kiderül, valóban van több terve. Nem hagyja az almát a fán elrohadni, mint mások. Bár magas az energiaköltség és az olcsó import miatt az árak sem túl vonzók, amit nem tud gyümölcsként eladni, mehet a léüzembe. Almalére ugyanis van igény.

Magyar7 - 45. hét

Idén állítólag kétszer perdülhetnek táncra a nyugdíjasok! Volt egyszer egy előrehozott 13. nyugdíj júniusban, és lesz 14. is decemberben, hogy kirúghassanak a hámból még karácsony előtt aztán szilveszterkor is, írja jegyzetében Száraz Dénes. Valójában azonban ezek csökkentett összegek, a 14. nyugdíj csak a 13. hetven százaléka.

Őszi kultúrkorzó Mikóczy Dénessel. Balla Rita a MEGER Art szimpózium fő szervezőjénél járt. A kihagyhatatlan művészeti eseményre minden év szeptemberében kerül sor, izgalmas programokkal és visszatérő művészekkel.

Magyar7 - 45. hét

Egy éjszakai távirat történetét meséli el Lacza Tihamér a Leporolt históriákban, amely Katona Lajoshoz (1862–1910), a magyar néprajztudomány egyik úttörőjéhez fűződik.

Az első bécsi döntéssel elérkezett a „magyar feltámadás hajnalhasadása”, és 1938. november 5-e és 10-e között hazatért a magyarlakta Felvidék, a Magyar Királyi Honvédség visszavette ezeréves jussunk egy részét. Sajnos akadnak, akik ma is úgy vélik, hogy a „magyar világ” zsákutca volt, pedig a hat esztendeig tartó kegyelmi idő szükségeltetett ahhoz, hogy a felvidéki magyarság megmaradjon szülőföldjén. Múltunk rovatunkban olvashatják Babucs Zoltán hadtörténész: Fülek és Losonc hazatérése című írását.

Tájaink rovatunkat a Bodrogközben kezdjük, ahol közös fejlesztésben gondolkodnak a határ két oldalán fekvő települések. Az térségi együttműködés ötletgazdájaként és a szakmai koncepció oroszlánrészét elvállaló cigándi járási önkormányzat meglátása szerint nincs erős identitása a Bodrogköznek. Ezen szeretnének sürgősen változtatni a jövőben. Azon dolgoznak, hogy megtalálják azt a gondolatot, amely mögé felsorakozhatnának a térség települései.

Magyar7 - 45. hét

A Szövetségnek sikerült szórványterületről önállóan bejuttatnia egy képviselőt Pozsony megyében, Neszméri Tündét, akit Dunajszky Éva kérdezett terveiről.

A számok, a pályázatok és a szervezés világában érzi magát igazán otthon Diószeg új polgármestere. Az elmúlt években hivatalvezetőként dolgozó Krommer Gábor már most szép eredményekről tud beszámolni. Alapelve, hogy adott helyzetre, problémára hatékonyan, és azonnal kell reagálni, írja Szomolai Andrea.

Legyenek példaképeink! A Biró Márton Polgári Társulás kezdeményezésére Dunaszerdahely önkormányzata Kondé-emlékévvé nyilvánította a 2022-es évet, amelynek zárásaként november 4-én a Kondé család emlékezetének szentelt konferenciát és tárlatnyitót tartottak a Csallóközi Múzeumban. A konferencia anyagát hamarosan nyomtatásban is megjelentetik. Az eseményről Lacza Gergely számol be.

Virsinszky Tamás a 70 éves a füleki magyar gimnáziumról írt. Böszörményi István 1996-ban megfogalmazott gondolatával kezdte. „Vannak iskolák, melyek már száz vagy több éve is ugyanabban az épületben, ugyanolyan név alatt léteznek. A mi iskolánk nem ilyen. Viszonylag rövid története alatt immár a harmadik helyen van, számos keresztelőt, átszervezést, összevonást, iskolareformot, minisztert és fennhatóságot élt meg és át.” Tegyük hozzá, közben kiválóságokat nevelt a magyar közösség számára.

A szeretet nagykövetére emlékeztek Komáromban. „Soli Deo Gloria – Egyedül Istené a dicsőség“ –  hangoztatta gyakran a saját és párja, Oláh Imre pedagógusi pályáját, sokrétű munkásságát meghatározó jelmondatot Oláhné Domonkos Ilona, aki matematika-fizika szakos tanárként csaknem négy évtizeden át járult hozzá a mai Selye János Gimnázium felvirágoztatásához. Az emlékestről Nagy-Miskó Ildikó számolt be lapunkban.

Rimaszombat Szabadka városrészében, az I/16-os és az I/72-es főutak találkozásánál lévő kereszteződés hosszú ideje neuralgikus pontja a város, sőt az egész régió közúti közlekedésének. Most azonban megépülhet a körforgalom, írja Virsinszky Tamás.

Barangolás csodás vidékeken. Interaktív tanulmányi kirándulás keretében ismerkedhettek meg a Szilicei-fennsík titkaival, csodáival a környékbeli iskolák diákjai a Rozsnyói Bányászati Múzeum jóvoltából. Erről Fábián Gergely tudósít.

A COFFEEIN nevű kávépörkölő vállalat 2011-től olasz kávéval foglalkozó e-shopként működött, ipolysági székhelyű kávépörkölő üzemüket 2015-ben nyitották meg. A minőségi kávét feldolgozó, rendkívül gazdag kínálatú pörkölő vezetőjével, Szabó Péterrel beszélgetett Kaszmán Zoltán.

Bokor Klára megnézte, hogyan épül a kenderház. Tapasztalatait megírta, azután, hogy ellátogatott Ipolyszalkára, ahol a szegedi Mohai Attila saját vállalkozásban építi csapatával a kenderbeton falakat.

Folytatjuk a középiskolások irodalmi vetélkedőjét, majd a logopédus, Zupko Mária a kommunikációs problémákról, köztük a diszlexiáról ír.

Magyar7 - 45. hét

Hazajáró rovatunkban ezúttal Liptóba, a hegyóriásokkal körbevett medencébe látogathatunk el Kenyeres Oszkárék csapatával.

Íz-lelő rovatunkban rakott padlizsán és almatorta szerepel mandulával. Vass Laura receptjei után találjuk Vas Gyula írását a Škoda Kodiaq RS: A frissített csúcsmodell címmel.

Magyar7 - 45. hét

A címlapunkon szereplő sportoló, Schäfer András szerényen állítja: van még hova fejlődni, és nagyon sokat kell tenni ezért. Magára, a magyar válogatottra, illetve csapatára, az Union Berlinre egyaránt gondolt, amikor ezt mondta Ondík Gábornak. A DAC korábbi játékosával készült interjút a Szurkoló rovatunkban találják.

Magyar7 - 45. hét

Rajkovics György annak járt utána, hogy meddig lehet jutni az Európa-ligában?

Egygólos vereséggel zárta a csoportkört a Ferencváros az Európa-ligában. A Trabzonspor ugyan 1-0-ra nyert a 6. fordulóban, ennek ellenére Sztanyiszlav Csercseszov csapata végzett a H csoport élén. Az FTC egyenesen a nyolcaddöntőbe jutott, vagyis egy körből kimarad a magyar bajnok, és legközelebb 2023 márciusában lép pályára az El-ben…

2020-ban állítottak emlékművet Petőfi Sándornak Necpálon. Ennek fotója látható a Magyar7 45. számának hátlapján. A kezdeményező Lengyel László, a Turóci Magyarok Egyesületének elnöke az ügynek megnyerte a falu evangélikus lelkészét, a polgármestert és a képviselő-testületet is.     Közadakozásból állították föl az 1,70 m magas és 1,40 m széles kőtáblát. Az alkotó, Milan Orság egy Petőfit ábrázoló dombormű mellé szlovákul és magyarul a következő szöveget véste: Petőfi Sándor (1823–1849)

Versei, művei a világirodalom kincsestárába tartoznak.

A forradalom és a szerelem magyar költőjének emlékére,

akinek édesanyja, Hrúz Mária Necpál községből származott.

Lapunkban a keresztrejtvényt és a részletes műsort is megtalálja, és ne feledje, ha még nem rendelte meg a lapunkat, meg is vásárolhatja a postán, a kioszkokban vagy a Slovnaft üzemanyagtöltő állomásokon.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.