2023. október 11., 19:02

Átadták a kassai főkonzulátus új épületét

Magyarország kassai főkonzulátusa új épülete, a felújított Csáky–Dessewffy-palota hivatalos átadóját tartották szerdán. Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere az átadón azt mondta: Kassa mára a békés egymás mellett élés, a békés együttélés egyik fontos európai szimbólumává vált.

2023-10-11 Kassa, főkonzulátus, átadás
Galéria
+19 kép a galériában
Fotó: Fábián Gergely

Szijjártó Péter ünnepi beszédében úgy fogalmazott, ha valaki ránéz egy ország külképviseletére vagy bemegy oda, alapvetően két kérdésre kaphat váltaszt. Először is, hogy milyen állapotban van az ország, másodszor pedig, hogy milyen jelentőséget tulajdonít ez a bizonyos ország az együttműködésnek azzal az országgal, ahol ezt a képviseletet létrehozta. A kassai főkonzulátus világosan láttatja, hogy Magyarország kormánya kiemelt jelentőséget tulajdonít annak, hogy Magyarország és Szlovákia között a barátság, a kapcsolatok és az együttműködés folyamatosan fejlődjenek.

2023-10-11 Kassa, főkonzulátus, átadás
Fotó:  Fábián Gergely

A külgazdasági és külügyminiszter rámutatott, a két ország ezer szálon kötődik egymáshoz. Példaként említette, hogy Magyarország leghosszabb határszakasza Szlovákiával közös, 654 km hosszan, amelyen az esztendő végére 40-re emelkedik az átkelési pontok száma. Emellett Magyarország számára Szlovákia a harmadik legfontosabb kereskedelmi partner, a tavalyi kereskedelmi forgalom 17 milliárd euró volt. Nem utolsó sorban pedig él egy majd félmilliós magyar közösség Szlovákia területén és van egy jelentős szlovák közösség Magyarországon is. Ezek mind-mind összekötnek minket, mondta.

„Mi, magyarok derűlátóak és bizakodóak vagyunk Magyarország és Szlovákia jövőbeni együttműködése szempontjából. Derűlátóak és bizakodóak vagyunk, hogy együtt fogunk tudni fellépni, szlovákok és magyarok, a nemzeti érdekeink és az eredeti európai értékek képviselete érdekében” – fogalmazott Szijjártó Péter.

2023-10-11 Kassa, főkonzulátus, átadás
Fotó:  Fábián Gergely

Végezetül Magyarország kormánya nevében köszönetet mondott a főpolgármesternek és Kassa-Óváros polgármesterének azért, hogy a várost minden kassai ember otthonává tették, függetlenül attól, hogy ki milyen nyelven beszél vagy milyen nemzetiségű.

„Kassa a békés egymás mellett élés, sőt, a békés együttélés egyik fontos európai szimbólumává vált. Megtisztelő számunkra, hogy itt lehetünk és hogy így lehetünk itt. Magyarország és Szlovákia barátságának, a magyarok és a szlovákok együttműködésének ennél kézzel foghatóbb és ennél szebb jelét a mai napon adni nem tudtuk volna” – mondta Szijjártó Péter.

2023-10-11 Kassa, főkonzulátus, átadás
Fotó:  Fábián Gergely

Még jobb együttműködés, a kapcsolatok fejlesztése

Jaroslav Polaček, Kassa főpolgármestere beszédében köszönetet mondott mindenkinek, aki hozzájárult a város egyik legjelentősebb történelmi épületének méltó megújulásához.

2023-10-11 Kassa, főkonzulátus, átadás
Fotó:  Fábián Gergely

Hozzátette, a magyarországi vendégek jelenléte aláhúzza nemcsak magának az átadónak a fontosságát, hanem a sikeres együttműködést, a jó kapcsolatokat is, amelyek alakulásához nagymértékben hozzájárult Hetey Ágota főkonzul, akinek köszönetet mondott támogatásáért, barátságáért, azért, hogy Kassa városa mellett áll. „Hiszem, hogy az főkonzulátus új székhelyén ezek a jó kapcsolatok tovább mélyülnek” – mondta Polaček.

2023-10-11 Kassa, főkonzulátus, átadás
Fotó:  Fábián Gergely

Hozzáfűzte, egy szlovák közmondás szerint jobb a közeli szomszéd, mint a távoli barát. „Magyar szomszédunk közelsége Kassán kézzel fogható, olyan sikeres projektek formájában, amelyek azt mutatják, hogy az együttműködés eredményeket hoz” – fogalmazott a főpolgármester. Rámutatott, a közös projektek megerősítik a kapcsolatokat, segítenek hidakat építeni az emberek között, a határ két oldalán.

Mint mondta, Kassa toleráns, multikulturális város, ahol egymás mellett, harmóniában és megértésben élnek együtt különböző kultúrák, hagyományok és nyelvek. A mai esemény teret nyit a további dialógusra, új témákra, még jobb együttműködésre, a kapcsolatok fejlesztésére, fogalmazott Polaček hozzátéve, hiszi, hogy Magyarország kassai főkonzulátusa továbbra is jól szolgálja majd a magyar közösséget a városban, hozzájárul ahhoz, hogy úgy érezzék magukat Kassán, mint otthon.

A nemzeti színű szalagok ünnepélyes átvágását követően az érdeklődők megtekinthették a gyönyörűen felújított Csáky–Dessewffy-palotát.

2023-10-11 Kassa, főkonzulátus, átadás
Fotó:  Fábián Gergely
2023-10-11 Kassa, főkonzulátus, átadás
Galéria
+19 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.