2024. április 20., 09:40

Átadták a gombaszögi átcsúszópályát

Megtartották a gombaszögi zipline, vagyis átcsúszópálya hivatalos átadóját. Ez a gömöri régió első ilyen attrakciója, amely közel 500 méteres hosszával az ország második leghosszabb kötélpályája.

 

2024-04-19 Gombaszög, zipline, átcsúszópálya, átadás
Galéria
+21 kép a galériában
Fotó: Fábián Gergely

A zipline ünnepélyes megnyitóján Rastislav Trnka, Kassa megye elnöke nagy kihívásnak nevezte a projektet, s örömét fejezte ki, hogy sikeresen megvalósult. Mint mondta, a projektet megvalósító társulás nem csak a turizmus, hanem a kultúra és az emberek közötti kapcsolatok fejlesztéséhez is hozzájárul.

„Bízom benne, hogy mindebben segít ez a zipline, amely még több látogatót vonz majd Gombaszögbe” – fogalmazott Trnka, kifejezve abbéli reményét, hogy a látogatók megszeretik majd az átcsúszópályáját. Hozzátette, Kassa megye továbbra is segítséget nyújt majd abban, hogy ez a különleges hely tovább fejlődjön.

2024-04-19 Gombaszög, zipline, átcsúszópálya, átadás
Fotó:  Fábián Gergely

Lenka Vargová Jurková, a Košice Región Turizmus (KRT) megyei idegenforgalmi szervezet ügyvezető igazgatója felidézte, négy éve sorolták be a Terra Incognita támogatási programba az úgynevezett nagy beruházási projekteket az infrastruktúra fejlesztésére, az attrakciók építésének támogatására. Ez azóta évről évre folytatódik, s gyönyörű projektek valósulnak meg – mint a gombaszögi is –, egyedi látnivalók jönnek létre Kassa megye támogatásának köszönhetően. Örömét fejezte ki, hogy újabb és újabb partnerek bukkannak fel, egyre jobb projekteket írnak, amelyeknek köszönhetően növekszik a térség látogatottsága. „Meggyőződésem, hogy évről évre egyre több látogató érkezik majd Gömörbe, akik elégedetten távoznak innen” – mondta.

Nagy György megyei képviselő arról beszélt, amikor meglátta a beérkezett pályázatok között ezt tervet, azonnal tudta, érezte, hogy ez a csapat meg tudja valósítani, megszületik Kassa megye leghosszabb átcsúszópályája. Mindenkit arra biztatott, hogy jöjjenek el, próbálják ki, hisz egy óriási élménnyel lesznek gazdagabbak.

2024-04-19 Gombaszög, zipline, átcsúszópálya, átadás
Fotó:  Fábián Gergely

Orosz Örs, a Gombaszög Fejlesztéséért Egyesület vezetője elmondta, egy jelentős turisztikai fejlesztésről van szó, melynek alapgondolata az volt, hogy az UNESCO védettséget élvező cseppkőbarlangot összekössék a völgy alsó részével, ahol további értékes műemlékek találhatók. Ezúton szeretnék arra ösztönözni az idelátogató turistákat, hogy meglátogassák az Andrássy-kúriában kialakított egyesületi múzeumot és körülnézzenek a pálos kolostornál. Végezetül köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett ebben a projektben.

2024-04-19 Gombaszög, zipline, átcsúszópálya, átadás
Fotó:  Fábián Gergely

A zipline átadását követően a résztvevők átvonultak az Andrássy-kúriához – a szerencsésebbek lecsúsztak a kötélpályán –, ahol az egyesületi múzeum „Kincs van ott elásva” című állandó kiállításának hivatalos átadóját is megtartották, amivel lezárult ennek az épületnek a teljes rekonstrukciója.

2024-04-19 Gombaszög, zipline, átcsúszópálya, átadás
Fotó:  Fábián Gergely

Orosz megjegyezte, az államtól, pontosabban öt állami intézménytől kellett visszakérni, kölcsönözni azokat a leleteket, amit itt, a kolostornál ástak ki 46 ezer önkéntes emberóra ledolgozásával. Nem volt egyszerű feladat, de sikerrel jártak, így a fellelés helyszínén állíthatják ki a leleteket.

Köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett Gombaszög építésében. „Azt gondolom, egyesületünk teljesítette ígéretét, amit a gömöri embereknek 2015-ben tett arra vonatkozóan, hogy ezt a csodálatos völgyet újra felemeli” – mondta.

2024-04-19 Gombaszög, zipline, átcsúszópálya, átadás
Fotó:  Fábián Gergely

Hetey Ágota, Magyarország kassai főkonzulja úgy fogalmazott, a mai nap fontos azok számára, akik látták, honnan indult ez a néhány lelkes fiatal, hogyan raktak követ kőre, hogyan építették Gombaszöget, a tábort és Gombaszöget, a jelenséget, a fogalmat.

„Évről vére visszatérve ide nagy elégedettséggel töltött el, hogy láttam ennek az összetartó társaságnak a munkáját, az eredményt, át tudtam érezni azt a bizonyosságot, hogy a kezünkben a jövő, urai vagyunk a jövőnknek, csak rajtunk múlik. Az együttműködő emberek akaratán múlik, a helyi közösségek élni akarásán, a vezetőik különleges képességein és kitartásán. Rajtunk múlik falvaink és városaink fejlődése. Rajtunk múlik, hogy megmarad-e a Felvidéken a magyar közösség és rajtunk múlik a magyar-szlovák együttélés békéje” – mondta a főkonzul.

2024-04-19 Gombaszög, zipline, átcsúszópálya, átadás
Fotó:  Fábián Gergely

Gombaszög és a hozzá hasonló helyek, ahol alkotó közösségek dolgoznak együtt, példaként szolgálnak számunkra, Példaként, hogy ha ők ezt meg tudták csinálni, akkor mindenki képes erre – hangsúlyozta. „Összekapaszkodva mindenre képesek vagyunk. Képesek vagyunk a gyerekeink és unokáink számára egy közös hazát építeni, ahol békében élhetünk együtt és tudhatjuk, hogy a munkánk segítségével boldogulunk. Csak egyetlen dologra kell figyelnünk, és erre tanít minket Gombaszög: fontos az emberi minőség és az emberi kapcsolatok minősége. Mert akkor nagyon könnyen közös hangot találunk, még akkor is, ha nem egy nyelvet beszélünk” – mondta Hetey Ágota.

2024-04-19 Gombaszög, zipline, átcsúszópálya, átadás
Galéria
+21 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.