2023. május 31., 14:16

Átadták a megújult kúriát és intézőlakot Gombaszögben

Mérföldkövéhez érkezett a gombaszögi és szilvásváradi műemlékek felújításának közös projektje. A határon átnyúló együttműködés keretében Gombaszögben megújult az Andrássy-kúria, amely múzeum lesz, illetve az intézőlak, amelyben kávézó működik majd.

Gombaszög, Andrássy-kúria, intézőlak, felújítás
Galéria
+18 kép a galériában
Fotó: Fábián Gergely

Az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében megvalósuló, Határon átnyúló együttműködés az elfeledett partnerség felélesztésére Gombaszögön és Szilvásváradon (SKHU GO&SZI) elnevezésű projekt partnerei a Sine Metu polgári társulás, Szilvásvárad község önkormányzata, a Hegyvidék OUTDOOR programszervező iroda és a gombaszögi Hamelli kertészet.

Gombaszögben megújult az Andrássy-kúria, amelyben egyesületi múzeumot nyit a Sine Metu, illetve az intézőlak, amelyben kávézót üzemeltet majd a Hamelli kertészet.

Gombaszög, Andrássy-kúria, intézőlak, felújítás
Fotó:  Fábián Gergely

Orosz Örs, a Sine Metu elnöke elmondta, öt és fél évvel ezelőtt azzal a céllal vásárolták meg a kúria rendkívül rossz állapotban levő épületét, hogy azt majd felújítsák. Erre adott lehetőséget ez a határon átnyúló együttműködés. Az épületben – amelynek felújítása során rájöttek, hogy az nem a 18. századból származik, hanem jóval korábbról, a főhomlokzat bal oldali szárnyában egy, az 1500-as évekből származó épületrészt azonosítottak – egy állandó tárlatot rendeznek be. Ennek köszönhetően a gombaszögi kolostor feltárásánál előkerült leletek, illetve a 20. század folyamán elveszett tárgyak visszatérhetnek származási helyükre.

A régészeti, műemlékmentő szakmában egy örök fájó pont, hogy a tárgyakat, amit egy egyesület fáradtságos munkával feltár, majd a törvény értelmében felújít, azokat az állam elkobozza és szerencsétlen esetben soha többet nem látnak napvilágot. Örülök, hogy az itt előkerült tárgyak nemcsak napvilágot látnak, hanem helyben lesznek kiállítva”

– fogalmazott Orosz.

Gombaszög, Andrássy-kúria, intézőlak, felújítás
Fotó:  Fábián Gergely

Hozzátette, Gombaszög, illetve Szalóc község arról híres, hogy 12 műemléképület van itt, hajdanán 13 volt. „Ez is aláhúzza, hogy Gömör, a Sajó völgye mennyire értékes, a történelem menyire átszövi ezt a régiót. A műemlékvédelmi hatóság feladata lenne kezelni a műemléképületeket, amelyek száma az elmúlt harminc év alatt 25 ezerről 17 300-ra csökkent. Több mint hétezer épület kihúztak a jegyzékből, ez volt az orvosság a katasztrofális állapotukra. Nagyon sajnálom, hogy Szalóc község és Gombaszög egy műemléket elveszített, a néhai hámort, egy jelentős ipartörténeti emléket. Megmentéséhez az állam nem tudott forrást biztosítani. Ez valahol az államigazgatás csődje és szégyene. Nekünk a büszkeségünk, hogy egy helyi magyar vállalkozóval karöltve, egyesületi hátérrel sikerült megmenteni ezeket a műemlékeket” – mondta Orosz Örs.

Gombaszög, Andrássy-kúria, intézőlak, felújítás
Fotó:  Fábián Gergely

A múzeum megnyitóját július 12-én, a Gombaszögi Nyári Tábor megnyitójával egybekötve tartják.

Gombaszög, Andrássy-kúria, intézőlak, felújítás
Fotó:  Fábián Gergely

Az egykori intézőlak, a 19. században virágzó Andrássy-gazdaság intézőjének szolgálati lakása ezután kávézónak ad otthont. A 2002 óta Gombaszögben tevékenykedő, virágkertészettel, növénytermesztéssel foglalkozó Hamelli kertészet családi vállalkozásként lépett be a projektbe, próbálva megmenteni az intézőlakot. Hamelli Zsuzsa elmondta, a helyhez kötődő emberi életek, emberi sorsok által igyekeznek életet lehelni a műemlékbe, az a céljuk, hogy a vendég magába szívja a hely történelmét, misztikumát, szeressen ide járni és szívesen jöjjön vissza.

A névválasztás kapcsán elmondta, azt szerették volna, hogy a név kötődjön az általuk végzett munkához, így elsősorban virágnevek merültek fel. A család végül, az elvégzett közvélemény-kutatás eredményeire támaszkodva úgy döntött, a kávézó neve Mandevilla lesz, azaz tölcsérjázmin. Így az épületet is ezzel a virággal díszítették.

Gombaszög, Andrássy-kúria, intézőlak, felújítás
Fotó:  Fábián Gergely

Szaniszló László, Szilvásvárad polgármestere elmondta, településükön felújításra került egy múzeum és két, ahhoz kapcsolódó kisebb ház, valamit újjáépítettek egy csűrt, modernebb formában, hogy rendezvényeknek adhasson otthont. A múzeum a palóc kultúra használati tárgyait, eszközeit mutatja be.

Gombaszög, Andrássy-kúria, intézőlak, felújítás
Fotó:  Fábián Gergely

„A gombaszögi és szilvásváradi együttműködés lényege, hogy aki az egyik helyszínre ellátogat, keresse fel a másikat is. Ezért azt vállaltuk, hogy aki itt meglátogatja a komplexumot, az Szilvásváradon ingyen megtekintheti a múzeumot” – mondta a polgármester.

A határon átnyúló projektben közvetítői szerepet vállalt a Via Carpatia EGTC, melynek igazgatója, Máté Julianna gratulált a partnereknek és sok sikert kívánt nekik a jövőben. Mint mondta, remek partnerség született, minden adott ahhoz, hogy mindkét helyszín jól működjön.

Gombaszög, Andrássy-kúria, intézőlak, felújítás
Fotó:  Fábián Gergely
Gombaszög, Andrássy-kúria, intézőlak, felújítás
Galéria
+18 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.