2023. december 25., 18:02

Art for Help – Művészet a jótékonyság jegyében

Az Art for Help elnevezésű jótékonysági árverés idei rendezvénye során 31 érdeklődő licitált a kalapács alá került 57 művészeti alkotásra. Nekik köszönhetően összesen 6290 eurót osztottak szét a régió rászorulói között.

Jótékonysági aukció
Az aukció egyik pillanata
Fotó: Novák Mezőlaky Margaréta

A jelenleg Zselíz városrészét képező Garammikolán élő Kanyuk József tízéves volt, amikor újbányai gyümölcsárusok megajándékozták őt egy-egy érett almával, körtével. Édesanyja ekkoriban, a világháborút követő nehéz időszakban nem mindig engedhette meg magának, hogy ilyen finomságot vásároljon a fiának. A nyíregyházi születésű művész – saját elmondása szerint – már az ötvenes évek végén tudta, hogy el fog majd jönni az az idő, amikor ő is támogatni fogja a rászorulókat; teszi is ezt napjainkig a képzőművészet segítségével.

A zselízi művelődési otthontól a lévai zsinagógáig

A Kanyuk József által megálmodott Art for Help elnevezésű, árveréssel egybekötött jótékonysági kiállítás első alkalommal a Zselízi Művelődési Otthon termében 2007 karácsonyán valósult meg. Az árverésre került alkotásai után befolyt összeget (több mint 40 ezer koronát) rászoruló családok között osztották szét. Kanyuk József örömére az elkövetkező esztendőkben egyre több és több tehetséges alkotó kapcsolódott be a nemes kezdeményezésbe, köztük jó néhány fiatal is.

Jótékonysági aukció
A várospolgármestere, Ján Krtík köszöntette a résztvevőket
Fotó:  Novák Mezőlaky Margaréta

A 2008-as árverésre, mindennemű ellenszolgáltatás nélkül, további hét művész ajánlotta fel alkotásait, hogy a befolyt pénzből a hátrányos helyzetű családokat és az alacsony nyugdíjból élőket ilyen módon is segítsék.

A kiállítással egybekötött aukció negyedik évfolyama – a lévai önkormányzat támogatásával – már a járási székhelyen zajlott.

A jótékonysági rendezvénynek otthont adó Barsi Múzeumban évről évre nagyobb számban jelentek meg nem csupán a nemes célért összefogó művészek, hanem a lelkes licitálók és a vásárlók is. Az egyre színvonalasabb rendezvénysorozat védnöke Léva mindenkori alpolgármestere lett, kiegészülve a megalakuló koordinációs bizottsággal, amelynek a mai napig tagja többek között a múzeum nyugalmazott munkatársa, Novák Mezőlaky Margaréta is.

Mivel az aukcióval összekötött tárlat idővel a múzeumnak otthont adó lévai vár koncerttermét is kinőtte, a jótékonysági rendezvényt 2016-tól a gyönyörűen felújított, galériaként is működő helyi zsinagógában tartották meg.

Műalkotások a világ számos pontjáról

A kezdetekkor csupán zselízi és Zselíz környéki alkotók ajánlották fel műveiket, mára viszont érkeznek képzőművészeti alkotások a világ számos pontjáról, egyebek mellett Csehországból, Hollandiából, Lengyelországból, Oroszországból, Ukrajnából, Angliából, de a távoli Dél-Amerikából és Kanadából is. Nem egyszer fordult már elő, hogy a licitálók a festmények darabjáért ötszáz eurót sem sajnáltak…

A jótékonykodó alkotók közül idén sem hiányzott az a Murcin Klaudia, akinek Szlovákián kívül Magyarországon, Ausztriában, Horvátországban és Franciaországban is vannak alkotásai. Ebben az esztendőben egy akrillal készült festményt ajánlott fel.

– Három éve kezdtem el festeni Simon M. Veronika grafikus és festőművész tanítványaként, aki a Reviczky Festőakadémia keretében az elmúlt években Léván is tartott foglalkozásokat. Az Art for Help rendezvényt már régóta figyelemmel kísértem, de csak tavaly szántam rá magam, hogy ilyen módon is a részese legyek – mondta Murcin Klaudia.

Jótékonysági aukció
Pillanatfelvétel az aukcióról
Fotó:  Novák Mezőlaky Margaréta

– Ha van az embernek egy kis fantáziája, türelme, kézügyessége, s ha a tanár is kihozza belőle a legtöbbet, akkor szép lesz az eredmény is. Szinte elképedtem, amikor szembesültem azzal, hogy Veronika vezetésével milyen jól sikerültek az első képeim. Úgy gondoltam, hogy az elejétől kezdve megmutatom a festményeimet, így minden pénteken a közösségi oldalamon jelentettem meg egy-egy alkotást. Ilyen módon a változás, a fejlődés is megfigyelhető.

15 év alatt több mint 50 ezer euró

Amint azt Novák Mezőlaky Margarétától megtudtuk, ebben az évben összesen 57 alkotás került kalapács alá; két festmény a messzi Madagaszkárról érkezett. A 31 regisztrált licitáló az utolsó darabig megvásárolta az árverésre kínált alkotásokat, így 6290 eurót sikerült szétosztani a rászorulók között.

A rendezvény 15 éve alatt összesen 50 983 euró jött össze. 2007 óta 658 művet kaptunk ajándékba 207 művésztől, 13 országból. A legmagasabb áron, 600 euróért az újbányai Kamody házaspár drótból készült angyala kelt el.

Az Art for Help atyja, Kanyuk József festőművész ez idáig 118 képet ajándékozott árverésre – foglalta össze az eredményeket a koordinációs bizottság tagja, hozzáfűzve, hogy  vannak évek óta visszatérő támogatóik is, akik megértették az Art for Help gyönyörű célját, s nem kis összeggel járulnak hozzá ahhoz, hogy szebb legyen a rászorulók karácsonya.

Megjelent a Magyar7 hetilap ünnepi számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.