2024. január 24., 20:10

Aktív ifjúság – szakmai tanulmányút Erdélyben

Amint arról korábban már beszámoltunk, az ipolysági Honti Kaszinó – a Fiatalok a Nemzetért Alapítvánnyal és a Vigyázó Egyesülettel együttműködve – bekapcsolódott az Aktív ifjúság elnevezésű, az Európai Unió által támogatott nemzetközi projektbe.

Honti
Galéria
+1 kép a galériában
Fotó: Honti Kaszinó

A cél, hogy feltárják a fiatalok közéleti inaktivitásának okait, illetve megoldási javaslatokat dolgozzanak ki azért, hogy a felnövekvő generáció minél aktívabban vegye ki részét a közélet alakításából. A Honti Kaszinó feladata a felvidéki, elsősorban az Ipolyság környékén élő fiatalok aktivizálása.

Szeretnénk elérni, hogy a fiatalok tevékenyek legyenek társadalmi szervezetekben, részt vegyenek az őket érintő döntéshozatalban, végezzenek önkéntes munkát vagy éppenséggel álljanak ki az érdekeik mellett. Úgy gondoljuk, hogy a fiatalok aktivitásának erősítése nemcsak egyéni érdekük, hanem az egész társadalom hasznára válik"

– mondta el Morva Mátyás projektmenedzser.

Január 11-e és 14-e között egy hivatalos szakmai út keretein belül Varga Dávid és Fógel Ábel lehetőséget kapott arra, hogy az Esterházy Akadémia növendékeiként többedmagukkal ellátogathassanak Erdélybe, s csatlakozhassanak a kapcsolatépítő projekttalálkozóhoz.

Az ott tartózkodásunk egyik célját képezte, hogy történelmi-kulturális tudásunkat tágítva megismerhessünk néhány olyan műemléket, amelyek az erdélyi magyar miliő számára nagy értékkel bírnak. Ilyen volt Bonchidán az egykori magyar külügyminiszter, Bánffy Miklós tulajdonát képező kastély, Válaszúton Wass Albert szülőháza és Kallós Zoltán hagyatékaként a Téka Alapítvány Múzeuma, Kolozsvárott a város főtere és Mátyás király szülőháza, Tordán a helyi sóbánya, Torockón a Kárpát-medence legrégebbi parasztháza és a domboldalon elterülő helyi temető”

– fogalmazta meg Varga Dávid a Honti Kaszinó közösségi oldalán megjelent beszámolójában, majd az erdélyi tanulmányút kapcsán hozzátette:

Az ott tartózkodásunk másik célját képezte, hogy szakmai párbeszéd formájában megismerkedhessünk a helyi civil szervezetek képviselőivel, s ezáltal átfogóbb képet kaphassunk főként a Kolozsvár környéki közéleti helyzetről.”

Mint mondta, összesen két ilyen jellegű találkozásra került sor: egyszer a kolozsvári Vallásszabadság Házában, egyszer pedig a györgyfalvai községházán:

Az eszmecserék legfőképpen a helyi fiatalok közéleti aktivitásának kérdései köré épültek fel, érintve a fiatalok közösségi passzivitásának megoldási javaslatait, valamint az esetleges jövőbeli együttműködés lehetőségeit a kapcsolatépítő találkozást kezdeményező szervezetek között. Számomra a hivatalos szakmai út legtöbb hozadékát az jelentette, hogy találkozhattam egy másik határon túli magyar terület központi térségének közéleti körforgásával, és ezáltal újabb értékes embereket ismerhettem meg, akik hozzám hasonlóan szívügyüknek tekintik a saját közösségükért való tenni akarást.”

Kiemelte, hogy a találkozó főszervezője Györgyfalva községi adminisztrátora, Soós Sándor volt; neki köszönhették a tartalmas programokat, illetve a szálláshelyeket a Györgyfalva határában lévő Trovantlandben, valamint a torockói Aranyos panzióban.

Honti
Galéria
+1 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.