2023. október 13., 12:49

Honti Kaszinó az aktív ifjúságért

Az ipolysági Honti Kaszinó bekapcsolódott az Aktív Ifjúság elnevezésű, az Európai Unió által támogatott nemzetközi projektbe. A következő másfél év során a Fiatalok a Nemzetért Alapítvánnyal és a Vigyázó Egyesülettel működnek majd együtt.

honti kaszinó
Fotó: Pavol Srna

A Fiatalok a Nemzetért Alapítvány eddigi legnagyobb projektjét kezdi meg idén ősszel, erdélyi és felvidéki partnerszervezeteivel közösen. A cél, hogy feltárják a fiatalok közéleti inaktivitásának okait, illetve megoldási javaslatokat dolgozzanak ki azért, hogy a felnövekvő generáció minél aktívabban vegye ki részét a közélet alakításából.

Helyi fiatalok bevonásával fórumokra, kerekasztal-beszélgetésekre, szakmai látogatásokra és döntéshozókkal való találkozásokra kerül sor ebben az időszakban. 2024 nyarán egy erdélyi és egy magyarországi többnapos képzést is tartunk, melyeken mindhárom országból, Magyarországról, Szlovákiából és Romániából 10-10 fő vesz majd részt és mélyül el ebben a problémakörben”

– fogalmazták meg a szervezők. A másfél év során többnyelvű együttműködési és digitális stratégiát alakítanak ki, amelynek segítségével tapasztalataikat és megoldási javaslataikat más európai országok és szervezetek irányába is továbbítani tudják majd.

Az elmúlt években az alapítvány kiemelten foglalkozott a fiatalok közéleti aktivitásának növelésével, ehhez segítséget nyújthat a tavalyi, hasonló témában végzett kérdőíves kutatásuk. A Honti Kaszinó feladata a felvidéki, elsősorban az Ipolyság környékén élő fiatalok aktivizálása lesz.

– Szeretnénk elérni, hogy a fiatalok tevékenyek legyenek társadalmi szervezetekben, részt vegyenek az őket érintő döntéshozatalban, végezzenek önkéntes munkát vagy éppenséggel álljanak ki az érdekeik mellett. Úgy gondoljuk, hogy a fiatalok aktivitásának erősítése nemcsak egyéni érdekük, hanem az egész társadalom hasznára válik – mondta el Morva Mátyás projektmenedzser.

– Idén ősszel elsősorban a fent említett okok feltárása zajlik majd; októberben a forradalmi események felelevenítése kapcsán szeretnénk majd a fiatalokkal beszélgetni. A hangsúly tehát egyelőre a miértek keresésére tevődik, aztán a tudatosan felépített menetrend szerint eljutunk a mit és a hogyan átfogó artikulációjához.

Mint mondta Morva Mátyás, a partnereikkel novemberben egy csapatépítésen vesznek részt Kecelen, s hamarosan Budapestre és Erdélybe is ellátogatnak.

– Lesz olyan rész is, amikor fiataloknak fogunk képzést tartani Magyarországon és Erdélyben, ami azért is előnyös, mert a felvidéki fiatalok ingyenesen vehetnek részt olyan eseményeken, ahol tanulhatnak, kapcsolatokat építhetnek és a tanultakat itthon kamatoztathatják. Az összegyűjtött tapasztalatok alapján olyan kiadványok készítését tervezzük, amelyek más szervezeteknek is hasznosak lehetnek, tehát projektünk által nemcsak mi fejlődhetünk, hanem más szervezetek is – tette hozzá Morva Mátyás.

Megjelent a Magyar7 2023/40. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.