2023. szeptember 2., 18:18

Akik sokat tettek a magyar nemzet boldogulásáért

Magyar állami kitüntetéseket adott át augusztus 22-én Balogh Csaba három felvidéki személyiségnek. Mint mondta, hagyományosan az államalapítás ünnepe a legjelentősebb, amelyen elismerik azoknak a tevékenységét, akik a magyar állam vagy a magyar nemzet boldogulásáért sokat tettek a tudomány vagy a kultúra területén, illetve társadalmi területen kiemelkedőt alkottak.

magyar állami kitüntetések - 2023 augusztus
Galéria
+2 kép a galériában
A kitüntetettek
Fotó: Dunajszky Éva

– Örülünk annak, hogy az idén is többen részesültek, részesülnek Szlovákiából is magas állami kitüntetésben, és hogy a jelenlévőknek a nagykövetségen én adhatom át ezeket a kitüntetéseket. A magyar állam születésnapja, augusztus 20-a alkalmából minden bizonnyal felemelő érzés kitüntetettnek lenni – fogalmazott ünnepi beszédében Balogh Csaba nagykövet.

Jelzi ugyanis, hogy az, amit a kitüntetettek letettek az asztalra, folytatásai annak a teljesítménynek, amelyet államalapító királyunk megkezdett több mint 1000 évvel ezelőtt”

– tette hozzá a nagykövet.

A magyar hagyományok továbbéltetése

Erdős Péternek, a királyfiakarcsai Petőfi Baráti Társulás alapító elnökének, Királyfiakarcsa volt alpolgármesterének a csallóközi és a királyfiakarcsai magyar közösség megerősödését, a magyar hagyományok továbbélését szolgáló tevékenysége elismeréseként Novák Katalin köztársasági elnök a Magyar Arany Érdemkeresztet adományozta, amit Balogh Csaba nagykövet nyújtott át a kitüntetettnek. 

„Erdős Péter 24 évig volt aktív tagja a Királyfiakarcsai Önkormányzatnak, ebből 12 évig alpolgármestere. 2001-ben megalapította a Petőfi Sándor Baráti Társulást, amelynek mai napig elnöke. A társulás névválasztása sem volt véletlen. 1998-ban a helyi önkormányzat emléktáblát állított Petőfi Sándor halálának 150. évfordulójára, és Erdős Péter volt a kezdeményezője annak is, hogy a helyi iskola a költő nevét viselje” – hangzott el a kitüntetett méltatásában. 

A keresztény-konzervatív szemléletű közösség célja a nemzeti hagyományok továbbéltetése, a magyarság megtartása szülőföldünkön. 2020-ban a Cserkészligetben felépült a Karcsai Magyarság Háza, amely a társulás rendezvényeinek a helyszíne, s jelképezi, erősíti a magyarság egységét a járásban.

„Erdős Péter közösségi munkájával 2017-ben elnyerte a Magyar Örökség díjat. Az egyházközösségben végzett munkájáért pedig Orosch János püspöktől a Szent Erzsébet rózsája elismerést kapta” – állt a méltatásban.

Meghatódva állok itt, elsősorban Istennek szeretném megköszönni, hogy kellő erőt és egészséget, családi támogatást adott ahhoz a munkához, amit közel negyed évszázada végzek. Kellettek hozzá a társak, a támogatók, olyanok, akiknek szintén szívügye a magyar identitás megőrzése, a kultúra ápolása, a hagyományok őrzése. Csak így – közösen – lehetett ezt az eredményt elérni

– mondta Erdős Péter.

Példaértékű írásművészet 

A felvidéki irodalmi életben betöltött fontos szerepe, példaértékű írásművészete elismeréseként a jókai Fellinger Károly költő, helytörténész is a Magyar Arany Érdemkeresztet vehette át Balogh Csaba nagykövettől.

Fellinger Károly első verseskötete 1991-ben jelent meg, azóta már 58 kötetet publikált.

Nem csupán verseket ír, hanem meséket és gyermekverseket is. Több verse rangos díjazást ért el a pályázatokon, költői versenyeken, és számos antológia sorolja szerzői közé. Könyvei megjelentek Kanadában, Ausztriában, Romániában, Szerbiában, Franciaországban és Oroszországban is. Több magyarországi és határon túli lap jeles, aktív szerzője. Az íráson kívül gyakran felkeresi a felvidéki iskolákat, ahol a legkisebbeknek tart rendhagyó irodalomórákat, hatalmas energiákat fordít a könyvolvasás megszerettetésére”

– hangzott el a sokoldalú költő méltatásában.

magyar állami kitüntetések - 2023 augusztus
Fellinger Károly Magyar Arany Érdemkeresztet vehetett át
Fotó:  Dunajszky Éva

Az irodalomban végzett munkássága, állhatatossága példaértékű. Művei őszinték, ember- és olvasóközpontú írások. Birtokosa többek közt az Arany Opus díjnak (2010 és 2011), a Forbáth Imre-díjnak (2014), a Madách-nívódíjnak (2016), a Simkó Tibor-díjnak (2017), valamint emlékérmét kapott a Nagyszombat megye kultúrája terén kifejtett tevékenységéért is. 

– A szüleimen és a családomon kívül három mátyusföldi embert külön kiemelnék, és nekik ajánlanám ezt a kitüntetést. Az egyik a galántai gimnázium volt történelemtanára, Pukkai László, aki 15 éves koromban bedobott a mély vízbe, és rám bízta az ottani lapnak, az Alkotó Ifjúságnak a főszerkesztését, valamint a balladagyűjtő Mórocz Károly, aki miatt a galántai gimnáziumba mentem, harmadsorban pedig egyik családtagomat említeném meg, Babos Lászlót, akiről kevesen tudják, hogy az 1956-os eseményekért több hónapos börtönbüntetést kapott, a Történelemóra és az Új magyar zsoltár versei miatt – mondta Fellinger Károly, aki ezt követően a Kis szívem remegése című verse elmondásával köszönte meg elsősorban Novák Katalin magyar államfőnek a kitüntetést.

Esterházy János emlékének megőrzése

Salgó Tibor, a Csemadok Udvardi Alapszervezetének elnöke, volt önkormányzati képviselő a felvidéki magyar hagyományok erősítését és továbbadását, valamint Esterházy János mártíriuma emlékének megőrzését szolgáló tevékenysége elismeréseként a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést vehette át.

„Salgó Tibor azon kevesek közé tartozik, aki az „Isten, haza, család!” értéksémába tökéletesen illeszkedik. A tapintható, valóságos kis magyar hazát számára a szülőfaluja, Udvard jelenti, illetve a szűkebb régió, az Érsekújvári járás. A lokális politizáláson túl késztetést érzett a hatékonyabb közösségépítés megvalósítására is. Így vált tagjává a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetségnek és vállalt aktív szerepet a Csemadokban, helyi és járási szinten egyaránt”

– állt a méltatásban. Az Esterházy János-emlékév kapcsán felállított új Esterházy János-emlékoszlop pedig a saját keze munkája.

magyar állami kitüntetések - 2023 augusztus
Salgó Tibor Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben részesült
Fotó:  Dunajszky Éva

– Köszönöm azoknak, akik jelöltek engem erre a kitüntetésre, mert azok mind kaphatnának kitüntetést, hiszen mind tesszük a dolgunkat a kultúra és a hagyományok őrzése terén, és próbáljuk megtartani a magyar közösségünket – mondta Salgó Tibor.

A Pozsonyban kitüntetetteken kívül állami kitüntetésben részesül Csáky Károly etnográfus is, aki egészségi okok miatt Ipolyságon egy későbbi időpontban veszi majd át a kitüntetését, illetve Dusza János és Halász Márta is, akiknek a Kassai Főkonzulátuson adják át kitüntetésüket.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2023/35. számában.

 

magyar állami kitüntetések - 2023 augusztus
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.