2024. február 29., 16:21

Ablakcsere, redőnyszerelés és vidám munka - közösségi hellyé alakul a felsőszeli Öregiskola

A Galánta és Vidéke Társulás gondozása alatt újítódik fel a felsőszeli Öregiskola épülete a magyar kormány hathatós anyagi támogatásának köszönhetően. A nyári tervek nagyszabásúak.

Öregiskola Felsőszeli
Galéria
+2 kép a galériában
Szépül az Öregiskola a GAVIT védőszárnyai alatt
Fotó: GAVIT

Színes nyári terveket dédelget a Galánta és Vidéke Társulás szervezője, Horváth Judit, aki maga is kétkezi munkával járul hozzá a felsőszeli Öregiskola épületének felújításához. A korán tavaszodó időjárás elhozta magával a munkálatok folytatását. Nyáron már a hagyományos GAVIT  táboroknak ad otthont az épület és az udvar, de terveznek nagyszabású családi napokat, kvízesteket, stand-up comedyket, nótaesteket és egy Dérynéről szóló előadást is. Jelenleg néptáncpróbáknak és a Szakkör ágazatainak működéséhez ad teret az Öregiskola.

Az épület a közelmúltban került át a katolikus egyház gondozása alól a Galánta és Vidéke Társuláshoz, a tervek szerint közösségi házzá alakítják, amely az egész mátyusföldi magyar régió szolgálatába állítható. A nagyszabású felújítási munkálatokhoz a magyar kormány, valamint a Bethlen Gábor Alap támogatását kapta meg a GAVIT. A rekonstrukciónak egy évvel ezelőtt láttak neki.

“Egyértelműen kell majd új kazán is, a fűtésrendszert le kell cserélni, a kazánunk már biztos nem bír ki egy újabb szezont. Nemrégiben keringőztető rendszert szereltünk be, valamint hősugárzókat használunk az épületben, hogy a szakkörök tudjanak működni. Régen három óra felfűtés 70 euróba került, mostanra elértük, hogy ugyanez meglegyen 40 euróból. A maradék munkálatokra egyedi pályázaton kaptunk pénzt a Nemzetpolitikai Államtitkárságtól” - magyarázta Horváth Judit.

Az Öregiskola külső homlokzatára új nyílászárók is kerültek, a régi ablakokat pedig a külső folyosóra helyezték át. A redőnyök felszerelése pedig a hagyományokhoz híven közösségi munka eredménye lett.

Tavaly kialakult egy olyan dolog itt, hogy első hívó szóra jöttek segíteni a szakemberek, magánemberek, mintha Isten áldása ebben is az épületen lenne. Idén meglepve vettük tudomásul, hogy még a tavaly elmaradt munkát is számon tartották, kérnünk sem kellett maguktól jelentkeztek be az emberek segíteni még az apró munkálatokhoz is”

- magyarázta örömmel Jutka. Most már sok minden az építkezési anyagok árától függ majd, de mondtam a férjemnek, hogy nekem itt június végére komplett kész és berendezett udvar és épület álljon, mert jönnek a táborozók, jön a nyár és a vidám élet - nevet fel Judit.

Öregiskola Felsőszeli
Galéria
+2 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.