2022. június 20., 16:01

A közömbösség ölni képes

A holokauszt áldozatairól emlékeztek meg a hétvégén Somorján, azokról a volt somorjai zsidó polgárokról, akik nem élték túl a haláltáborokat. A mintegy 360 nevet tartalmazó, rozsdamentes acéllemezből készült emléktáblára azon családok neveit gravírozták, akiket a második világháború során hurcoltak el. Az emléktábla világos üzenete: a gyűlölet csak pusztuláshoz vezethet.

Holokauszt megemlékezés-Somorja-2022
Galéria
+5 kép a galériában
Fotó: Reczai Lilla

Az emlékmű felavatásával egy régen esedékes tartozást róttak le a somorjaiak. Orosz Csaba polgármester így nyilatkozott ünnepi beszédében a Fő utcán található emlékmű felavatása előtt. A somorjai zsidóságból jóformán semmi sem maradt, sajnos az ide nápszámlálási adatokból kiderült, hogy csupán egyetlen zsidó polgár él Somorján. Mégis az önkormányzat, a civil aktivisták és Nagyszombat Kerületi Önkormányzata is fontosnak tartotta méltóképpen megemlékezni a városban élt zsidókról. 

Holokauszt megemlékezés-Somorja-2022
Orosz Csaba polgármester beszéde
Fotó:  Reczai Lilla

,,Arra az ötszázöt somorjai főre emlékezünk, akiket megölt a gyűlölet. Akiknek holttestét a haláltáborokban égették el, mit sem törődve gyerekek, asszonyok törékeny testével" – emlékezett Orosz Csaba, Somorja polgármestere.

Holokauszt megemlékezés-Somorja-2022
Jozef Viskupič Nagyszombat megye elnökének beszéde
Fotó:  Reczai Lilla

Az emlékműavatáson felszólalt Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke is, aki kiemelte: ,,Ha közömbösen bánunk a múlttal, a jövőnk válik közömbössé számunkra. Mert a közömbösség ölni képes.”

Holokauszt megemlékezés-Somorja-2022
Berényi József Nagyszombat megye alelnökének beszéde
Fotó:  Reczai Lilla

Súlyos szavak, súlyos tettekre, de a múltunkkal törődni kell, foglalkoznunk kell vele, hogy emlékezzünk, s Berényi József szavaival élve: ,,ne hagyjuk, hogy újra megtörténjenek ezek a szörnyűségek! Erre próbálnak figyelmeztetni bennünket a múltban lejátszódó történések".

A holokauszt szörnyű időszakát Pavel Traubner professzor, a Szlovákiai Zsidóhitközségek Központi Szövetségének tiszteletbeli elnöke is megélte 1944 és 1945 között. A tolókocsiba kényszerült idős professzor is felszólalt az avatáson, beszédében elmesélte saját családjának menekülését a zsidók elhurcolása elől.

Mélyen megérint ez az átadó, mert sosem fogom megérteni, hogyan válhatott az egyik pillanatban még jóbarátból örök ellenség. Azt hittem, hogy európaiként már nem élek meg még egy háborút, de sajnos a szomszédban dúló események nem ezt bizonyítják" – fejtette ki véleményét a professzor. 

Az ünnepélyes leleplezését az emlékműnek Orosz Csaba polgármester, Veres Gábor alpolgármester és Pavel Traubner professzor végezte, a zsidókért mondott imát az Izraelből származó David Adri rabbi mondta el a jelenlévőknek. 

Holokauszt megemlékezés-Somorja-2022
David Adri rabbi imádsága
Fotó:  Reczai Lilla

Az emlékmű avatásán a Samaria Klezmer Band műsorát követték figyelemmel a résztvevők, valamint a somorjai magyar és szlovák nyelvű középiskolák tanulói olvastak fel Livia Bitton-Jackson (szül. Friedmann Elvira), volt somorjai születésű zsidó hölgy, Ezer évet éltem című könyvéből részleteket. 

Holokauszt megemlékezés-Somorja-2022
Fotó:  Reczai Lilla

Ezen a napon adták át a felújított zsidó siratóházat Somorján, amely az egyetlen a környéken. Az épületben nyílt tárlat a Dunaszerdahelyi és a Somorjai Zsidó Hitközség emléktárgyait mutatja be. Az ünnepélyes megnyitón Veres Gábor alpolgármester, Jozef Viskupič megye elnök, Ján Hevera történész és David Adri rabbi szólt pár szót a megjelenteknek. 

Holokauszt megemlékezés-Somorja-2022
A somorjai zsidó siratóház
Fotó:  Reczai Lilla

A zsidók mindenképpen hozzátartoznak Somorja történelméhez, s az itt élő polgárok mindig emlékezni fognak rájuk.

Holokauszt megemlékezés-Somorja-2022
Galéria
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.