2021. október 14., 15:55

A kassai alapiskolák közel felében van koronavírusos diák

Háromhetes javulást követően ismét romlani kezdett a járványügyi helyzet a kassai alapiskolákban. A városi fenntartású intézményekben a karanténban levő tanulók száma a múlt héthez képest csaknem duplájára nőtt.

iskola, osztály, tanterem, üres
Fotó: TASR

Beáta Lopušniaková, a városi hivatal oktatási osztályának vezetője arról tájékoztatott, hogy a város fenntartásába tartozó 34 alapiskolából 16-ban, tehát közel az intézmények felében fertőződött meg valamelyik diák koronavírussal. A hét elejétől 11 iskolában találtak újabb pozitív eseteket. A karanténban levő tanulók száma meghaladta a 600-at, az előző héten a számuk 380 volt. Összesen 25 osztály van karanténban.

A távoktatásba hatszáznál több tanuló kénytelen bekapcsolódni, vagyis a teljes diáklétszám körülbelül három százaléka. Egy héttel ezelőtt még csak 380-an voltak”

– mondta Lopušniaková hozzátéve, három tanár is karanténban van.

Hibrid oktatás a Máraiban

Csurkó Éva, a kassai Márai Sándor Gimnázium és Alapiskola igazgatója a ma7-nek elmondta, néhány osztályban náluk is előfordult koronavírusos diák. Ilyenkor a pozitív tanuló otthon marad, illetve az osztályból azok is, akik még nem estek át a betegségen vagy nincsenek beoltva, a többiek pedig járnak iskolába.

„Három gimnáziumi osztályból vannak gyerekek otthon, illetve az alapiskolások közül a kilencedikből. A kilencedikesek otthon vannak, online oktatásban. A gimnazisták nagy százaléka az iskolában van, mert be vannak oltva. Ők hibrid oktatásban tanulnak, a többségük itt van, aki pedig nincs beoltva, az otthon” – magyarázta.

Kérdésünkre, mennyire tartja valós fenyegetésnek azt, hogy az egész iskolának ismét át kelljen térnie a távoktatásra, az igazgatónő elmondta, nem látja úgy, hogy ilyesmire szükség lenne. „Szerintem jól működünk, tudomásom szerint távlatilag a minisztérium sem tervezi, hogy bezárja az iskolákat. Én

nem látom indokoltnak, hogy be legyen zárva az iskola. Ezt senki sem akarja, sem a tanárok, sem a diákok és gondolom, a szülők sem”

– fogalmazott.

Megosztás
Címkék