2024. február 15., 11:03

A gyermeki lélek sokszínűségéről

Bohák Szandra gyermekpszichológus, szülő-csecsemő kapcsolati konzulens 2023 decemberében Érsekkétyen nyitott pszichológiai rendelőt. Sok egyéb mellett pályája kezdetéről, a módszereiről és terveiről is kérdeztük.

Bohák Szandra
Bohák Szandra

Hogyan alakult ki a pszichológia iránti érdeklődése?

Mindig is humán érdeklődésű voltam; hamar kiderült, hogy a matematikához, kémiához nincs érzékem. Gimnáziumi éveim alatt egy jó barátomnak köszönhetően volt lehetőségem betekinteni a pszichológia világába, ami nagyon megtetszett, így a gimnázium végére kikristályosodott bennem, hogy pszichológia szakra felvételizem. Otthon sok, témába illő könyvet olvastam; megtetszett az emberi lélek bonyolult működése. Emellett nagyon érdekeltek a gyermekrajzok és értelmezésük; ezzel kapcsolatban is sok esettanulmányt olvasgattam.

Miért a gyermekpszichológiát választotta?

Képzésem alatt betekinthettem több budapesti kórház gyermek- és felnőtt pszichiátriai osztályának működésébe, tapasztalatot szereztem a gyermekpszichiátriai osztály diagnosztikus részlegén is.

Az egyetemen az utolsó két évben lehetett szakosodni, így a korábbi tapasztalataimtól és eredeti érdeklődésemtől vezérelve a gyermekpszichológia szakirányt választottam. A gyakorlati helyeken eltöltött idő után felismertem, hogy elhivatottságot érzek magamban a gyermekekkel való pszichodiagnosztikus és terápiás munkára. Mindig is vonzott az a sokszínűség, amit a gyermeki lélek rejt, és a munkám során is arra törekszem, hogy ez kibontakozhasson. Amióta én is édesanya lettem, úgy érzem, még hitelesebben tudom segíteni a hozzám fordulókat.

Milyen módszerekkel dolgozik?

Integratív szemléletben dolgozom; fontosnak tartom, hogy a gyermekekkel folytatott munkát a szülőkkel való konzultáció, a közös gondolkodás is kiegészítse, hiszen a gyermeknél megjelenő nehézséget a család és a környezet kontextusa nélkül, önmagában nem lehet megfelelően megérteni.

A kiváltó okok, a megbetegítő dinamikák feltárása után az egyénre szabott segítség is lehetővé válik. A változáshoz elengedhetetlen a szülő aktív együttműködése. Munkám során aktívan használok kognitív viselkedésterápiás elemeket, relaxációs technikákat, játék- és meseterápiás eszközöket. A gyermekek önkifejezési módja elsősorban a játék, a mese és az alkotás; ezek segítségével tudják feszültségeiket és szorongásaikat kifejezni, feltárni, s ezek segítik a feldolgozásukat és a feloldásukat is.

A pszichológiai rendelőt milyen céllal nyitotta meg?

Felismertem, hogy a környékünkön nagyon kevés elérhető erőforrás van a gyermekpszichológia területén, és egyre növekvő igény mutatkozott a szakértői segítségre a gyermek anyanyelvén. Ebben a hiánypótló szerepben szeretnék segítséget nyújtani a gyermekeknek és családjuknak az érzelmekkel, viselkedéssel és fejlődéssel kapcsolatos kihívások kezeléséhez.

Milyen szolgáltatásokat kínál?

Egyéni és csoportos terápiát, önismereti csoportokat, gyászfeldolgozó csoportokat, szülőknek szóló előadásokat bizonyos pszichológiai témákban.

A szülők bizalommal fordulhatnak hozzám, amennyiben gyermeküknél – csecsemőkortól egészen 3 éves korig – valamilyen regulációs nehézséget (például alvási, etetési probléma, nagyon gyakori sírás, nehéz megnyugtathatóság, szobatisztasággal kapcsolatos gond, viselkedésszabályozási probléma) tapasztalnak. Gyermekek és serdülők esetében bátran kereshetnek szorongásos és hangulati zavarokkal, félelmekkel és fóbiákkal kapcsolatosan, mindemellett kortárskapcsolati, serdülőkori krízisek, pályaorientáció és önértékelési problémák esetén is a rendelkezésükre állok.

Hogyan működik a rendelő?

A szolgáltatások gyermekorvosi beutaló nélkül vehetők igénybe. A rendelőben hétfőtől péntekig elérhető vagyok, azonban a konzultációkra előzetes bejelentkezés szükséges. Időpontot telefonon vagy e-mailben is tudnak foglalni a szülők. Az általam nyújtott szolgáltatások díjkötelesek, sajnos a biztosító a terápiás ellátást nem téríti.

Melyek a leggyakoribb problémák, amelyekkel felkeresik?

Egészen kicsi gyermekeknél leginkább a regulációs zavarok és a viselkedésszabályozási nehézségek, kisiskolás gyermekeknél a szorongásos zavarok, tanulási nehézségek fordulnak elő, míg a serdülőkorúak körében már a hangulati zavarok, a kortárskapcsolati nehézségek és az önértékelési problémák is megjelennek.

A szülők sok esetben szkeptikusak a tekintetben, hogy a pszichológus valós segítséget tud-e nyújtani gyermeküknek…

Számos tévhit él a laikusok körében a pszichológusokkal kapcsolatban, ezek megnehezítik a szakemberhez fordulást. Úgy gondolják, hogy a „normális” ember önmaga megoldja a problémáit, vagy hogy a pszichológusok az „elmezavarosokkal” foglalkoznak.

Fontos megérteni azokat az aggodalmakat vagy sztereotípiákat, amelyek az ódzkodás mögött húzódhatnak. Elengedhetetlen annak a hangsúlyozása, hogy egy pszichológus nemcsak a súlyos, egész személyiséget érintő problémákkal foglalkozik, hanem segít az erősségek és pozitív változások felismerésében, az élet különböző szakaszaiban is támogatást nyújthat. Fontos kiemelni, hogy a pszichológusok elfogadják az embereket olyanoknak, amilyenek, s nem ítélkeznek. A terápia bizalmas és támogató tér, ahol az egyéni tapasztalatokra koncentrálnak.

Milyen jövőt képzel el a rendelőjének?

A pszichológiai rendelő jövője számos tényezőtől függ, és változhat az igényektől is, de az egyre növekvő tudatosságot és elfogadást a mentális egészség iránt pozitív előjelként tartom számon. A jövőben szeretnék együttműködni más egészségügyi szolgáltatókkal, intézményekkel. Fontos folyamatosan figyelni a piaci változásokat, szakmai fejleményeket és rugalmasan alkalmazkodni a változó környezethez a rendelő hosszú távú sikere érdekében.

Nagyon közel áll hozzám a zene és más művészetek, így a jövőben tervezem elmélyíteni tudásomat a képzőművészet, illetve a művészetterápia irányába, valamint a családterápiás képzést is szeretném elvégezni. Terveim között szerepel két-három havi rendszerességgel egy szülőknek szóló segítő kalauz megírása különböző gyermekpszichológiai témákban, amelynek segítségével a szülők megoldási javaslatokat találhatnak olyan minden nap felmerülő nehézségekre, mint a dackorszak, a testvérféltékenység, az agressziókezelés.

A BoldogGyermek közösségi oldalamon szeretném közelebb hozni az embereket a pszichológiához; célom, hogy megmutassam, mi zajlik ezen a tudományterületen, illetve a gyermekterápia során, hozzájárulni a tévhitek eloszlatásához, csökkentve ezáltal a szülőkben felmerülő aggodalmakat és kétségeket.

Megjelent a MAGYAR7 6. számában.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.