2021. július 2., 17:33

A bagotai főoltár feltámadása

Ötven éve tartozik Ógyallához Bagota település. A község Szent Anna római katolikus templomának barokk főoltárát több szakaszban restaurálják. Ennek részleteiről Józsa Attila esperesplébános tájékoztatta lapunkat.

bagota
Fotó: egyházközségi fotó

A jelenlegi egyhajós templom 1735-ben épült, kriptája az Ordódy család temetkezőhelyéül szolgált a 18. század végéig. 1811-ben az Ordódy család klasszicista stílusban átalakíttatta. A tornyot csak 1909-ben építették hozzá. A barokk berendezés a 18. századból származik, maga a főoltár 1755-ben már létezett. A bagotai templomot az Ordódy család gondozta, címerük ékesíti a diadalívet és a főoltárt is. A település központjában álló szakrális épületet 1963. július 14-én nyilvánították műemlékké, a berendezésével együtt.

A szentély barokk főoltárának restaurálása 2020 augusztusában kezdődött, s annak első szakasza az év végéig tartott.

– A berendezéshez három barokk oltár és szószék, illetve több kisebb műalkotás tartozik. A Fájdalmas Szűzanya- mellékoltárt már 1996–99 között szakszerűen felújították. Tavaly a fából készült főoltárunk restaurálása kezdődött el, amelyet a múltban többször szakszerűtlenül átfestettek. A szú is rontott az állapotán, és több eleme megsérült – mondta az esperes. – 2035-ig, a templom építésének 300. évfordulójára valamennyi tartozékát, berendezését felújított állapotban szeretnénk a nyilvánosság elé tárni, ám a több szakaszban megvalósuló restaurálásuk nagyon sokba kerül.

A főoltár restaurálásának első szakaszában pályázati támogatást kértek a kulturális minisztériumtól. A feltárásra ötezer euró támogatásban részesültek, majd 15 ezer eurót kaptak a munkálatok első szakaszára.

A szakemberek először feltárták a főoltár, a másik mellékoltár és a szószék összes fából készült elemének egyes rétegeit. Ezután leszerelték és elszállították a szobrait, az oltárképet és a díszítőelemeit. Ezek megtisztítása és tartósítása már megtörtént. Az idén júniusban kezdődött második szakaszban magát az oltárépítményt is lebontották, és elszállították František Šmigrovský restaurátor szeredi műhelyébe, ahol rétegenként restaurálják. Jelenleg csak a főoltár téglából falazott alapja van a templomban.

A 48 ezer eurós költségvetésű második szakasz folytatása attól függ, hogy az újabb pályázatuk révén mennyi támogatáshoz jutnak a kulturális minisztériumnál. Az ötszázalékos önrészt egyházközségi és városi forrásokból kell biztosítaniuk.

Az első szakaszban ezer eurót kaptak az ógyallai önkormányzattól, mondta a plébános, elárulva, hogy adománygyűjtés indítását is fontolgatják. Az egyházközségnek az önrészt is nehéz biztosítania, hiszen a bagotai templom mellett a szintén műemlék belvárosi Szent László-templommal és a műemlék plébániaépülettel is törődniük kell.           

Megjelent a Magyar7 2021/26. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.