2023. augusztus 15., 10:44

A 800 éves Bart - KÉPEKKEL

A kistelepülés az Alsó-Garam mentén található, húsz kilométerre Párkánytól és Esztergomtól. Éltek itt kelták, harcoltak itt a rómaiak, átviharzottak a tájon az avarok és a hunok, majd honfoglaló magyar törzsek telepedtek le a környéken. A település története a magyarság történelmének keresztmetszete.

bart
Galéria
+3 kép a galériában
Barti utca
Fotó: Bokor Klára

A ma fellelhető iratok szerint a falut 1223-ban az esztergomi káptalan feljegyzésében említik Buruth néven, később Buken, Borth, Burth, Barth néven is szerepelt. Mai neve Bart.

A település az évszázadok során többször is elnéptelenedett, 1699-ben csak 230 lakosa volt. A főleg az északi országrészből érkezett új lakosok 1750 után telepedtek le Barton, erről a családnevek is tanúskodnak: Oszlík, Barcsek, Nyitrai, Bréda…

A falunapon, amelynek keretében a 800 éves Bartot is ünnepelték, ott voltak a testvértelepülések – a magyarországi Bajna és Farád, a csehországi Otvice – küldöttjei, valamit a politikai élet képviselői és az intézmények vezetői, többek közt Branislav Becík, Nyitra megye elnöke és Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke, aki családja révén is kötődik Barthoz, hiszen felesége innen származik. Az ünnepség alkalmával a községi könyvtár felvette a falu szülöttje, M. Csepécz Szilvia, író, költő, szerkesztő-riporter nevét. Hubacs Sándor ezt követően M. Csepécz Szilviának In memoriam Bart Község Polgármesteri díját adományozta sokéves kulturális tevékenységéért, de polgármesteri díjban részesült Trencsík Csókás Mária is, aki csaknem 40 éve a községi hivatal anyakönyvvezetőjeként szolgálja a település lakosságát.

A falu népe vallásos
Az ünnepség utáni héten Hubacs Sándor polgármesterrel járjuk végig a falut, aki már az ötödik választási ciklusban áll a község élén. Hol is kezdhetnénk a falunézést, mind az 1793-ban épült Szent Kereszt Felmagasztalása templomnál, hiszen az évforduló megünneplését is szentmisével kezdték. Az Isten háza három éve kapott új tornyot, mert 2017. július 24-én az évszázad vihara söpört végig a falun és a templomot sem kímélte.

A torony déli oldaláról leszaggatta a vörösréz borítást, de a nyugati oldalt is megbontotta. Ekkor a hívők és az egyháztanács úgy határozott, belefognak egy új torony építésébe, azaz visszaépítik a háborúban elpusztult karcsúbb, magasabb tornyot. Az új torony 12 méterrel lett magasabb, a rekonstrukciót az önkormányzat is támogatta.

bart
Megújult a barti templomtorony
Fotó:  Bokor Klára

A falunak nem egészen 600 lakosa van. Az 1961-es csúcstól, amikor 1230 lakta, egyre csökken a lakosságszám.

Párkány, Érsekújvár, Zselíz már a ´70-es évek végén elszívta a faluból a fiatal házasokat, sok családból csak az idősek maradtak itthon, mára házaik üresen állnak, vagy idegenek költöztek a helyükre. Többen jönnek szlovák ajkúak, akik nyaralónak vásárolják meg a házakat.

Ők ezeket legalább felújítják, de költöztek a faluba nehezebben beilleszkedő polgártársak is – fejti ki a falu első embere. Hozzáfűzi, egy barti gyökerekkel rendelkező magyarországi vállalkozó is vásárolt öt házat a falusi turizmus fejlesztésére. Ezeket felújította, szépen be is indult a vállalkozás, aminek a koronavírus-járvány véget vetett, most ezekben ukrán menekültek laknak. 

Odaérünk a szépen felújított óvodához…

 – A falu új házai a ´60-as évek végén, a ´70-es évek elején épültek, ekkor húzták fel az óvoda épületét is.

Az iskola már korábban megszűnt, de az óvodánk jelenleg egész napos, ami rendkívüli módon megterheli a költségvetést, de amíg bírjuk, fenntartjuk – fogalmaz Hubacs Sándor. Mutatja az óvoda szomszédságában azt a 105 éves épületet, amely régen iskolaként szolgálta a gyerekeket. Ennek felújítására is pályáztak, siker esetén közösségi térként működne, befogadva fiatalokat, időseket, sportolni vágyókat.

Itt lennének a pingpongasztalok, az udvaron pedig multifunkciós pályát szeretnének, amelyre szintén benyújtották már a pályázatot. Helyet kaphatna itt a hadtörténeti kiállítás is, hiszen a község temetőjében alakították ki a központi katonai emlékparkot a Felvidéken.

Tisztelet az elesett hősöknek
Azon a díszes székelykapun át lépünk a temetőbe, amelyet még a rendszerváltás utáni években kaptak ajándékba a bartiak testvértelepülésüktől, Bajnától. A katonai emlékparkban már vár minket Bréda Tivadar a feleségével. A helyet a Memoriae Patrum Honismereti Társulás tartja rendben, melynek Tivadar az elnöke, de a falu is besegít a munkába.

Tivadar elmondja, 2013-ban nem emlékhelyet, hanem egy magyar központi katonai temetőt akartak itt létrehozni, de mivel Magyarország és Szlovákia között a mai napig nincs egyezmény a hadisírgondozásról, ezért módosítaniuk kellett a tervet és a barti a második világháborúban elesett és a Felvidéken eltemetett magyar katonáknak állít emléket. Az emlékmű melletti párnakövekre azoknak a településeknek a nevét vésték, ahol magyar katonai sírokat találtak. Ezek száma a kutatások alapján folyamatosan bővül.

bart
Magyar központi katonai emlékhely
Fotó:  Bokor Klára

Lelket nem látni így délután egy óra körül az utcán. A polgármestertől megtudjuk, mostanság munkanélküliségről már nem beszélhetünk, mert aki szeretne dolgozni, talál munkát.

Sajnos azonban több olyan fiatal is van a faluban, akinek semmilyen viszonya nem alakult ki a munkához. A faluban gazdálkodik a Farma Bruty, amely üvegházakban paradicsomot és epret termeszt. Itt ötven embernek biztosítanak munkát. A község mellett ötszáz hektáron gazdálkodó mezőgazdasági szövetkezet hat embernek biztosít megélhetést, de van a faluban több nagygazda, autóbuszos vállalkozás és a kétes hírű Pigagro sertéstenyésztő istállói is a falu határában találhatók.

Sok pályázatuk sikeres
Pályázatokból újították fel az óvodát, a községi hivatal épületét, az öreg kultúrházat, megújult a ravatalozó, a sportpálya, a falun keresztül új aszfaltút vezet, modernizálták a közvilágítást és a hangszórót. Három éve emelték a Trianon-emlékművet, főleg gyűjtésből.
bart
Trianoni emlékmű
Fotó:  Bokor Klára

Tevékeny a faluban a Pimpimpáré Játszóház, amely többek között az Erasmus keretében viszi a gyerekeket Európa sok országába. Jól működik a vadász- és sportszervezet, a nyugdíjasklub. Tevékenykedik az Új Nő civil szervezet is, ők az ünnepségre kis néprajzi kiállítással készültek, hiszen tudvalevő, Bart egyike a hat kurtaszoknyás falunak. 

Mi itt lakók és elszármazottak őseink felelősségteljességével és kitartásával őrizzük meg és gyarapítsuk szülőfalunkat”

– hangsúlyozta Hubacs Sándor polgármester a falu első írásos említésének 800. évfordulóján tartott ünnepségen. 

Megjelent a Magyar7 2023/32. számában.

bart
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.