PODCAST: Hogyha benned béke van, akkor bárhol lehetsz – A hazai turizmusról kicsit másképpen

2021. május 11., 19:30

A jó idő beköszöntével sokunkban felmerül a kérdés, hogy merre menjünk kirándulni, kikapcsolódni. Külföldi kirándulásokra még sajnos nincsen lehetőségünk, viszont nem kell a világ másik felére utaznunk ahhoz, hogy mesebeli tájakon találjuk magunkat. A belföldi kirándulással pedig azokat a kisvállalkozókat támogathatjuk, akik a pandémia miatt nehéz helyzetbe kerültek. Ismét útra keltünk, ám ezúttal a hazai turizmusról beszélgettünk Kovács Zoltán túravezetővel és Takács Gabriella panziótulajdonossal.

A koronavírus-járvány óta érezhetően megnőtt a szabadidősportot űzők száma, rengetegen túráznak, kerékpároznak vagy futnak. A szabad levegőn történő aktív kikapcsolódás pedig nemcsak a fizikai állapotunkat javítja, hanem a hangulatunkat is.

Kovács Zoltán, a VándorLáss alapítója és működtetője évtizedek óta túravezetéssel foglalkozik. Nagyon fontos számára, hogy az utazást egy teljesen más szemszögből közelítse meg, épp ezért gyakran viszi olyan utakra az embereket, amelyek a kikapcsolódás mellett a lelki feltöltődésről is szólnak.

A Kárpát-medence egészen fantasztikus adottságokkal rendelkezik és nagyon elégedett vagyok azzal, hogy itt születtem és itt élek. Mindenki azt hiszi, hogy azért megyek el messzire, mert nem szeretek itt lenni, pedig nagyon is szeretek.

Emellett azt is hangsúlyozta, hogy ez a járvány arra is jó volt, hogy a korlátozások és a határlezárások miatt nagyon sok ember választ belföldi kirándulást. Azt tanácsolja mindenkinek, hogy próbáljunk meg nyitott szemmel járni, ugyanis nem kell messzire mennünk ahhoz, hogy csodálatos dolgokat fedezhessünk fel.

Takács Gabriella, a Villa Filia családi panzió egyik tulajdonosa a vendéglátósokra mostanában nem jellemző nyugalommal és harmóniával nyilatkozott.

Elmondta, őket nem viselte meg túlzottan az elmúlt időszak, sőt, igyekeztek arra fókuszálni, mire használhatják ki az időt, amikor minden és mindenki lelassul. Könnyebbség nekik, hogy nem a panzió az egyetlen megélhetési forrásuk, így a létbizonytalanság nyomasztó érzése elkerülte őket.

Jelenleg felújítások és tatarozás folyik a helyen, hogy még szebbé és vonzóbbá tegyék az otthonos vendégváró házat, ahol megszűnik a tér és az idő. Közkedvelt helye ez a Felvidéknek, ám a tulajdonos elmondta, az utóbbi két évben, talán a pandémiának köszönhetően változás állt be a turizmusban. A helyet addig jellemzően csehek és lengyelek látogatták, de második éve már, hogy Szlovákia lakossága is a látókörébe vette a Felvidék egyik kincsét.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.