2021. február 10., 17:37

Kínos csiki-csuki: Zárnak a Galánta és Dunaszerdahely járásbeli iskolák is

Nehéz és kínos helyzetben találták magukat azon iskolák fenntartói és igazgatói akiknek a kormány kedd esti bejelentései értelmében újra be kell zárniuk az iskoláik kapuit és távoktatásba küldeni az alsó tagozatosokat és érettségizőket. Kedd estétől a Dunaszerdahelyi és a Galántai járást is fekete zónába sorolták, a jövő héttől tehát ezen járásokban sem nyithat ki egyik oktatási intézmény sem. A kialakult helyzetről a fenntartókat és igazgatókat kérdeztük.

Az alsószeli kisiskola udvara - archív felvétel
Fotó: Szabados Kati
Dunaszerdahelyi járás - Nemeshodos

A Dunaszerdahelyi járáshoz tartozó Nemeshodosban hétfőn megnyílt az alapiskola.

A kedd esti kormánybejelntés értelmében Balódi László, Nemeshodos polgármestere felháborodottan nyilatkozta, hogy szerinte az állam nem tudja partnerként kezelni az önkormányzatokat, valamint a polgármesterektől várják el a zökkenőmentes együttműködést és kommunikációt.

A Járási Közegészségügyi Hivatal körlevélben tájékoztatta a járás községeinek polgármestereit, hogy nem ,,tanácsolják” az iskolák megnyitását, de Nemeshodos polgármestere szerint egy állami szervnek nem tanácsolnia kell, hanem döntést hozni.

Talán az is kivetnivaló, hogy a regionális hivatal vezető a kijárási tilalom ellenére összehívja a járás polgármestereit egy 30 m2-es helyiségbe tanácskozni. Véleményem szerint ez az a fejetlenség, amiért az ország nem képes féken tartani a vírust sem

– nyilvánított véleményt a polgármester.

Balódi tesztelés
Balódi László középen
Fotó:  Facebook

Az országos tesztelést Nemeshodos Nagyabony községgel karöltve végzi: egyik hétvégén Hodosban, másik hétvégén pedig Nagyabonyban, és az egészségügyi és adminisztrációs dolgozók teljes mértékben kimerültek. Az alapiskola megnyitását pedig azért szorgalmazta a polgármester, mert ahogy fogalmazott:

ezt nem magunkért csináljuk, hanem a gyerekekért, mert nekik az iskolában a helyük. Itt tanulnak meg írni, olvasni. Úgy hiszem, az évismétlés is egy jó opció lehetne a gyerekek számára, ugyanis ezeket a hiányosságot maguk előtt fogják tolni a diákok, ha tetszik, ha nem.

Suska Szilvia, a hodosi Magyar Tannyelvű Alapiskola igazgatónője portálunknak elmondta, hogy nagyon sok szülő fogadta pozitívan az iskola megnyitásáról szóló hírt, ugyanis a kisdiákok taníttatása sokkal nehezebben zajlott otthonról. Hétfőn 12 kisdiák ült újra az iskolapadba, a következő napokban már 14 diák vett részt az órákon. Azokkal a gyerekekkel, akik betegek, vagy szüleik még nem szerették volna elengedni az iskolába is tartják a kapcsolatot, hiszen a feladatokat folyamatosan juttatják el a tanárok a diákoknak.

Mi megadtuk a lehetőséget a szülőknek, hogy elhozzák gyermekeiket az iskolába, természetesen minden óvintézkedést szigorúan betartunk. A tanulókat reggel testhőmérséklet mérés várja, naponta többször fertőtlenítjük a tantermek ajtajainak kilincsét, de az iskola többi helyiségeit is, a gyermekeket amint tudjuk a szabad levegőre visszük, ilyenkor az osztálytermeket is szellőztetjük. A kézfertőtlenítőállványokat is rendszeresen használjuk, és a szülők reszpirátorokat küldtek gyermekeiknek, így ülik végig az órákat. A községtől is megkapjuk a kellő támogatást, e nélkül nem is működhetnénk.

Hétfőtől azonban az iskola – a járás fekete besorolása miatt – ismét bezárni kényszerül, és a vezetőség reméli, hogy a helyzet már csak jobb mederbe terelődik majd. 

Galántai járás - Alsószeli

A Galántai járásban az iskolák többsége nem nyitotta meg kapuit február 8-án, sok helyen tovább folytatódott a távoktatás. Alsószeli polgármestere, Kovács Lajos azonban úgy döntött, vállalva a rizikókat megnyitja a helyi alapiskolákat és óvodákat. Mint mondta,

a szlovák és magyar óvoda eddig is nyitva volt a kritikus infrastruktúrában dolgozó szülők gyermekei számára, bár a kormány rendeletek értelmében még mindig nem világos, ki tartozik ebbe a kategóriába.

A polgármester ezúttal nem tett kendőt a szája elé, nyíltan és felháborodottan nyilatkozott. Feltette a kérdést,

vajon minek kínlódnak az önkormányzatok hetek óta a tesztelések levezénylésével és lebonyolításával, ha egyszer csak a bordó járás átkerül a feketébe. Akkor vajon mi értelme van ennek a hosszas huzavonának?
Kovács Lajos Alsószeli polgármestere
Kovács Lajos
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

A polgármester megérti azokat is, akik bírálták őt, amiért megnyitotta a nevelési-oktatási intézményeket, de mint mondta, nem minden szülő engedheti meg magának, hogy otthon maradjon a munkából, a mamákra és a dédikre bízni jelen időben a gyermekek felügyeletét, nem ildomos.

Természetesen, a szülőknek nem volt kötelező iskolába és oviba engedni a gyermeküket, a pedagógusok feladatlapok formájában oldották volna meg azt, ha a gyermek otthon marad. Kovács Lajos hozzátette, már azon is gondolkodott, hogy az osztályokba felszerelt kamerákkal oldja meg azt, hogy minden diák hallja valamilyen formában a tanórán elhangzottakat. De most már ez is mindegy, hiszen jövő héttől megint mindenki távoktatáson vesz majd részt, az ovik ismét csak a kritikus infrastrukturában dolgozók gyermekeinek lesz élérhető.

A polgármester elárulta a szlovák oviba 29 gyerekből 18, a magyar oviba 34-ből 21 gyerek tért vissza. A magyar iskolába 30 diákból 23-an, míg a szlovák iskolába 25-ből 15-en.

Még most hétvégén hajlandóak vagyunk tesztelni, de betelt a pohár. Mint az ütődöttek, húzzuk, vonjuk az embereket, és három hét tesztelés után átmegyünk fekete zónába? Na, elég volt ebből a cirkuszból

 – jegyzi meg a polgármester. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.