2021. szeptember 1., 18:45

Hol zárhatnak be az iskolák már szeptember végén? Mutatjuk!

Holnap elstartol a tanév, de könnyen lehet, hogy egyes iskolák még az első felmérőkig sem jutnak el. Habár Branislav Gröhling oktatási miniszter már nem számol olyan országos iskolabezárással, mint amilyet a koronavírus-járvány első és második hulláma idején megéltünk, azokban a régiókban viszont, ahol alacsony az oltottság, jóval nagyobb a fertőződés esélye és ott akár már néhány héten belül is lakat kerülhet az iskolák ajtajára.

iskolanyitás
Fotó: TASR

Az oktatási tárca járványügyi szakemberekkel és matematikusokkal együttműködve „kiszámolta”, melyek azok a járások, ahol a legnagyobb a veszélye a járvány terjedésének a diákok között. Az adatokat hetente frissítik. Előfordulhat, hogy néhány régióban akár már szeptember végén távoktatásra kell áttérni a sok fertőzött miatt.

Az alacsony oltottságú járásokban sokkal nagyobb a kockázata annak, hogy berobbanjon a járvány.

Az alapiskolák tekintetében a legnagyobb iskolabezárási kockázat a Námesztói, a Nagykürtösi, a Poltári, a Rimaszombati és Gölnicbányai járásban van, vagyis magyar tannyelvű iskolák bezárása is a levegőben lóg.

A tárca már most figyelmeztet, nagy az esélye annak, hogy a felsorolt régiókban bizonyos ideig távoktatásra kell áttérni, mivel a diákok karanténba kerülnek. S erre akár már pár héttel az iskolakezdést követőn is sor kerülhet.

Mivel ezekben a járásokban a kamaszok és a fiatal felnőttek körében is kevés a beoltott, a szakemberek azt prognosztizálják, hogy a középiskolák is hasonló sorsa jutnak. A Kassa-vidéki járásban szintén kevesen kapták még meg a védőoltást ebből a korcsoportból.

A tárca honlapján található térkép alapján Szlovákia nyugati felén, amely a legjobb oltottsági mutatókkal bír, az iskolakezdést követő hetekben nem kell bezárásoktól tartani. Persze egy dolog az előrejelzés, más dolog, hogy mire lesz képes nálunk a delta, ha igazán tombolni kezd.

alapiskolák - covid miatti bezárás
Fotó:  minedu.sk

Sok függ attól is, hogy mennyire sikerül felturbózni az iskolapadokba visszaülők vakcinációját a következő néhány hétben. Egyelőre csak azt tudni, hogy lassan, de biztosan növekszik a beoltott gyermekek és fiatalok száma. Gröhling elmondása szerint egy hónap alatt 19 százalékról 22 százalékra emelkedett.

Tegyük hozzá, az egyetemi hallgatók körében is egyre több a beoltott, hiszen ők már tudatosították, hogy ez lehet számukra a szabadságlevél, ha jelenléti formában akarnak tanulni távoktatás helyett.

Az oktatási minisztérium tárgyalásokat folytat Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszterrel és Ján Mikas országos tisztifőorvossal a karantén három modelljéről. Konkrétabban a karantén lerövidítéséről, a PCR-tesztelés lehetőségéről 5 nap után, valamint az individuális karantén bevezetéséről bizonyos feltételek között (az idős lakosság, a pedagógusok és a tanulók magas oltottsága esetén).
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.