2022. május 31., 07:52

Csallóközi óvodabeíratási mustra

Hivatalosan május végéig tart a gyermekek beíratása az óvodákba, ezért megkérdeztük a Csallóközben működő óvodák vezetőit és az önkormányzatok képviselőit, milyen tapasztalatokat szereztek a beíratások alkalmával. Vajon hány magyar gyermeket írattak a csallóközi települések magyar nyelvű intézményeibe?

Somorjai-kiskakas-bolcsode-es-ovoda
Fotó: Somorjai Kiskakas Bölcsőde és Óvoda hivatalos oldala

A somorjai óvodák összesítése alapján jelenleg 90:60 körül mozog az arány, tehát 90 óvodaköteles gyermek jelentkezett szlovák intézménybe, 60 pedig a magyar gyerekek száma. Veres Gábor alpolgármester a ma7-nek azt nyilatkozta, elsősorban a somorjai, állandó lakhellyel rendelkező gyermekeket kell elhelyezniük az óvodákban, utána következnek a környező falvakból érkező kérvények.

Jóval több kérvény érkezett, mint amennyi a férőhelyek száma. Természetesen minden igénynek igyekszünk megfelelni, s szeptemberig egyébként is sok minden változhat. Jelenleg kétszázhuszonkilenc gyermek kérvényeztetéséről tudunk. A nyolc óvodából (ami városi fenntartás alatt működik) két óvodában nem működtetnek magyar osztályt, hat intézményben viszont van magyar csoport. A szlovák nyelvű óvodák már teljesen feltöltődtek, a magyar tannyelvűekben még vannak helyek” – közölte az alpolgármester. Az idei jelentkezések száma nagyjából megegyezik a tavalyi számadatokkal. A beíratott gyermekek nagyjából 80%-a óvodaköteles korban van, elenyésző azok száma, akik idősebbek lennének három évnél.

A református Kiskakas bölcsőde és óvoda is teljes kapacitással működik, náluk nagyon gyorsan betelnek a férőhelyek, s mostanra már túljelentkezéssel is kell számolniuk.

Somorjai-kiskakas-bolcsode-es-ovoda
Fotó:  Somorjai Kiskakas Bölcsőde és Óvoda hivatalos oldala

A nagymegyeri Magyar Tanítási Nyelvű Óvoda igazgatónője, Krascsenics Mária portálunknak elmondta, jelenleg negyven kisóvodást írattak be hozzájuk, akik szeptemberben mindenképpen megkezdik az óvodalátogatást. "Az óvodánkban évközben is lehetőség van a gyerekek beíratására, ha az összkapacitásunk engedi. Jelenleg százötvenhat óvodásunk van, nyolc osztállyal működünk, az osztályokban pedig körülbelül húsz gyerkőcöt tudunk foglalkoztatni, illetve amennyit a higiéniai előírások megengednek. A jelentkezésnél még mindig fenntartottuk a kérvények online beküldésének lehetőségét, de zömével személyesen jöttek be hozzánk a szülők felmérni úgymond a terepet” – tette hozzá az igazgatónő.

A környező falvakból is vesznek fel kisgyerekeket. Krascsenics Mária szerint igyekeznek homogén (egynyelvű) csoportokat létrehozni, az izsapi városrészben ugyan található egy vegyes csoportjuk, de jobbára a magyarnyelvű osztályokra fektetik a hangsúlyt.

"Nálunk a magyar nyelv a domináns, viszont az a tapasztalatom, hogy nagyon sok magyarajkú szülő adja gyermekét szlovák óvodába, annak reményében, hogy a gyerek majd jobban érvényesül a későbbiekben" – mondta el az igazgató.

Csallóközkürtön a beíratott gyermekek száma jelenleg tizenhárom, Csikmák Mónika igazgatónő szerint ez a létszám számukra megfelelő, hiszen Csallóközkürt egyáltalán nem nagy falu. "Idén tizenhatan vannak a ballagók, ennek fényében nem lesz annyi új gyermek a szeptemberi indulásnál, mint amennyi tavaly volt, de nem csüggedünk. Egy-két kiscsoportos gyerkőc marad az előző tanévből, hozzájuk jönnek az új óvodásaink. Tizennyolcan voltak a kicsik, ebből ketten szeptembertől más településen kezdik meg az óvodát (elköltözik a család), bár ez nem igazán jellemző a szülőkre, hogy kiveszik a gyerekeket az óvodából” – jelentette ki az igazgatónő. Per pillanat az intézményben negyvenegy óvodással foglalkoznak, akik két osztályt töltenek meg. 90%-ban csallóközkürtiek a gyerekek.

Csallóközkürti óvoda
Fotó:  Csallóközkürti óvoda hivatalos oldala

Három új kisgyermek kezdi meg az óvodát a medvei magyar óvodában, ahol jelenleg tizennégy gyerkőccel dolgoznak.

Ketten ballagnak el és hárman jönnek helyettük, voltaképpen ez jó arány, kevesebben szoktunk lenni. Leginkább a medvei gyerekek vannak túlsúlyban, bár előfordul, hogy a környező településről a szülők hozzánk hozzák csemetéiket” – nyilatkozta Kulacs Gabriella, az óvoda munkatársa.

Pozsonyeperjesen 10 kisgyermeket írattak a magyar óvodába, mondta el Méhes Klaudia igazgatónő, aki szerint jövőre sokkal jobb számokat vár.

Pozsonyeperjes-óvoda
Fotó:  Pozsonyeperjesi óvoda hivatalos oldala

"Húsz gyermek ballag ebben a tanévben és helyettük csupán tíz új gyerkőc csatlakozik hozzánk. Az összlétszámunk 48, ezt a számot tartjuk már pár éve, s mivel nem születnek új csöppségek a faluban, ezért kevesebb az óvodás is. A környező falvakból jelentkeznek még hozzánk szülők, például Tallósról, hogy beírassák a gyerkőceiket. Nálunk idén nem volt online kérvénybeküldés, mi előnyben részesítettük a személyes beíratási formát. Sok volt az a szülő, akinek az egyik gyermeke már látogatta az intézményt, vagy olyan szülő, aki régen itt járta ki az óvodát. Voltak szülők, akiknek megmutattuk az épületet, betekintést nyerhettek az óvoda életébe” – magyarázta az igazgatónő.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.