2021. április 29., 10:11

Alapiskolai beíratások a medvesaljai és környéki falvakban

Ezúttal az ajnácskői, almágyi, újbásti és tajti alapiskolák igazgatóit kérdeztük a beíratottak számáról.

Fotó: ma7

Az Almágyi Alapiskola a térség egyetlen teljes szervezettségű iskolája. A diákok többsége az iskolakörzetből jelentkezik az intézménybe, illetve az almágyi óvodát látogatja, de mindig akadnak jelentkezők az iskolakörzeten kívülről is. Agócs Péter igazgató elmondta: idén 15 elsőst írattak be szüleik az első osztályba.

Ez a szám jó közepesnek mondható, mert volt már 20-as létszámon felüli első osztály is, volt már kevesebb is”

- nyilatkozta.

A nyílt nap itt is elmaradt, de mivel az alsó tagozat és az óvoda működött, a leendő elsős tanító néni játékos foglalkozást tartott az ovisoknak.

„Az iskola erőssége, hogy az oktatási programunk szerint elsőtől kezdve oktatjuk az angol nyelvet. Gazdag a szakköri tevékenységünk, működik a magán művészeti iskola, ahol zene, rajz, és drámapedagógiai foglalkozásokba kóstolhatnak bele a diákok. Emellett nagy figyelmet szentelünk a magyar identitástudat erősítésére. A magyar ünnepeket, jeles évfordulókat, emléknapokat rendszeresen megtartjuk saját berkekben is, de a magyarországi testvériskolával közösen is szoktunk megemlékezéseket szervezni”- részletezte az igazgató.

Az ajnácskői alapiskolába eddig négy gyereket írattak be, mindannyian helybéliek. Kovács Ida igazgató szerint, ez a szám alacsonynak számít.

Tavaly öt elsősünk volt, de voltak olyan évek, amikor 10-11 elsőst is beírattak szüleik. Az óvodában hat nagycsoportos volt, ebből négyen választották a mi iskolánkat”

- mondta.

Az alapiskola és az óvoda közös igazgatás alatt működik. Az alapiskola teljes létszáma 31 tanuló, az óvodába 19 gyermek jár, így az intézmény összlétszáma 50. Az igazgató kiemelte továbbá, hogy intézményükben családias hangulat, képesített pedagógusi gárda, és színes szakköri tevékenység várja a gyerekeket.

„Általában háromféle szakkört kínálunk a diákoknak. Illetve egy nemzetközi projektbe is bekapcsolódtunk, melynek keretében sikerült egy asszisztens felvenni. Ő a hátrányos helyzetű diákokkal foglalkozik, segít a felzárkóztatásban. Az ügyesebb gyerekekkel különféle versenyekbe is bekapcsolódunk. Két összevont osztályuk van, ezáltal a tanulók többször hallják a tananyagot. A kisebbek tanulnak a nagyobbaktól, a nagyobbak pedig átismétlik a korábban átvett tananyagot”- avat be az igazgató.

A tajti alapiskolába eddig hat elsőst írattak be. Básti Beáta igazgató szerint, ez a szám megfelelő. Volt már több elsős is, de az utóbbi években 5-7 körül mozog a beíratottak száma. Főleg Tajtiról, Vecseklőről és Hidegkútról érkeznek hozzájuk a gyerekek.

Négy évfolyamunk van, két összevont osztállyal, a teljes létszám 34. Iskolánkban családias légkör uralkodik, mindenki ismer mindenkit, így a gyerekek bárkihez bizalommal fordulhatnak. Olyanok vagyunk, mint egy nagy család”

- nyilatkozta az igazgató.

Képesített pedagógusgárda oktatja, neveli a gyerekeket. Igyekeznek a hátrányos helyzetű gyerekeket felzárkóztatni, velük is szép eredményeket érnek el. Mindemellett odafigyelnek a többiekre is, a legerősebb tanulók szerint haladnak, képességeikhez mérten oktatják a gyerekeket.

„Az egyik osztály tanító nénije a napköziben van délutánonként, ezért a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekekkel sokat foglalkozik pluszban, hogy mindenki utolérje magát. Nagyon jól összedolgozó kis csapat alkotja a tanári kart”- mondta.

Az újbásti alapiskola összlétszáma 17 fő. Mede Tünde igazgató, portálunknak elmondta: idén csupán egy iskolaköteles gyermek volt a faluban, de őt más iskolába íratták a szülei.

Mint mondja, szeptemberig még sok minden változhat. Megszokott, hogy tanévkezdésig még érkeznek beiratkozók. Ezért bízik benne, hogy ez a szám még módosul.  

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.