2023. március 2., 14:09

A szülők és a gyerekek is stresszelik a tanítókat

A tanítókra állandó nyomás nehezedik a társadalom részéről, a járványidőszak pedig jelentős hatással volt a pszichéjükre is. Legalábbis ez derül ki abból a felmérésből, amelyet a Živica Környezeti és Etikai Oktatási Központ és az Oktatáselemző Központ Comenius Intézete készített a távoktatás hatásairól a 2020/2021-es tanévben.

pedagógus
Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay.com

A felmérés azt mutatta, hogy leginkább a tanítók munkahelyi jólléte (46 százalék) és mentális egészsége (41 százalék) romlott. A megkérdezett pedagógusok több mint 77 százaléka mondta, hogy a tanítás nagyon kimerítő volt a járvány idején.

A felmérést 2021 májusában végezték Szlovákia-szerte egy 515 felső tagozatos tanítóból álló mintán.

A Nyitrai Kalazanci Szent József Egyesített Piarista Iskola igazgatója, Marcela Jahnová ennek alapján egy saját felmérést készített a Comenius Intézeten belül, amelyből kiderült, hogy „a pedagógusaink nagy stressznek vannak kitéve, és

a stressz legfőbb oka a szülőkkel való kommunikáció, a diákok közötti problémák megoldása, az elismerés hiánya, a kollégákkal való interperszonális kapcsolatok és saját perfekcionizmusuk”.

Ahhoz, hogy a pedagógusok jól érezzék magukat, támogató rendszert kell kialakítani az igazgató szerint. „Fontos az egészség és a jólét kultúrájának megteremtése a munkahelyen” – tette hozzá. A felmérést 60 tanítóból álló mintán végezték 2022 júniusában.

A Tanítók jólléte vagy a Fontosak (nekünk) a tanítók elnevezésű projekt

célja a tanítók mentális egészségének és pszichológiai ellenálló képességének támogatása.

„Az iskolában létrehoztunk egy jóléti csapat nevű munkacsoportot, amelyben én és az iskolapszichológus is részt veszünk – magyarázta az igazgató. Mint elmondta, több olyan tevékenységet is előkészítettek, amellyel a pedagógusok lelki és testi egészségének megőrzéséhez szeretnének hozzájárulni.

Úgy gondoljuk, hogy hozzáállásunk inspirációt jelenthet más iskolák számára is, és minden tanító számára hasznos lehet”

– zárta az iskolaigazgató.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.