2023. október 26., 13:47
Frissítve: 2023. okt. 26. 14:26

Tömegmészárlás Amerikában: legalább 22 embert megölt a fegyveres

Véres tömegmészárlás történt az USA-ban. A Maine állambeli Lewistonban valószínűleg Robert Card nyitott tüzet, legalább 22 embert megölve.  

mészárlás
Fotó: TASR
A sebesültek száma 50-60-ra tehető. Az eddigi információk szerint két helyszínen, egy étteremben és egy bowlingpályán történt lövöldözés.

Az 1983-as születésű gyanúsított egy fehér járművel menekült el. Az autót a lövöldözés helyszínétől 8 mérföldre később megtalálták, de a gyanúsított még szabadlábon van.

A merénylő a kép alapján automata vagy félautomata fegyvert használhatott. Különböző csatornák eltérő számokról beszéltek a halálos áldozatok kapcsán. Az NBC News 22 áldozatról beszélt először, majd csökkentették 15 és 20 közé. 50 sérülttel számolnak, de nem az összes szenvedett lövési sérüléseket. A CNN továbbra is 22 áldozatról ír. Az áldozatok száma elképzelhetően nőni fog  a sebesültek mennyisége alapján.

A feltételezett elkövető az utóbbi időben mentális problémákkal küzdött. Két hetet töltött el egy pszichiátriai intézményben idén nyáron. Állítólag hangokat hallott ,és azzal fenyegetőzött, hogy szétlövi a sacoi katonai kiképzési központot. 

A környékbeli városokban arra kérték a lakosságot, maradjanak otthon.

Az ügyben Joe Biden is megszólalt. Telefonon beszélt a maine-i kormányzóval, valamint Angus King és Susan Collins szenátorokkal, valamint Jared Golden képviselővel. Az elnök teljes szövetségi támogatást ajánlott fel a tagállamnak. 

Az USA-ban csak idén 564 tömeges lövöldözésről számolt be a Gun Violence Archive nonprofit szervezet.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.