2023. május 24., 13:02

Szlovák védelmi miniszter: Ukrajna támogatása továbbra is fő prioritás

A béke és stabilitás előmozdítása érdekében Ukrajna folyamatos támogatása az első számú prioritás. 

Martin Sklenár
Martin Sklenár
Fotó: TASR

Ezt nyilatkozta Martin Sklenár, a Szlovák Köztársaság védelmi minisztere az uniós országok védelmi minisztereinek  brüsszeli találkozója után. Erről a TASR-t Martina Kakaščíková, a Szlovák Köztársaság Honvédelmi Minisztériumának (HM) szóvivője tájékoztatta.

A brüsszeli találkozón a miniszterek elsősorban az Ukrajnának nyújtott katonai segélyekről, az ukrán hadsereg lőszerrel való ellátásáról szóló kezdeményezés előrehaladásáról, valamint a háborúnak az EU jövőbeli védelmi képességeire gyakorolt ​​következményeiről tárgyaltak.

A szlovák védelmi tárca vezetője a megbeszélésen hangsúlyozta, hogy a védelmi ipar termelési kapacitását növelő intézkedéscsomag minél gyorsabb jóváhagyására van szükség ahhoz, hogy teljesíteni lehessen az ambíciót, hogy egymillió tüzérségi lövést küldjenek Ukrajnába.

Az EU hiteles partnere akarunk maradni, ezért szükséges, hogy támogatásunk közös ambícióit konkrét lépésekké alakítsuk át. Ezért kedden találkoztunk azzal a céllal, hogy több kérdést megvitassunk, többek között a nyújtott segélyek fenntarthatóságának biztosításáról. keleti szomszédainkhoz”

– mondta Sklenár. Egyúttal megerősítette a Szlovák Köztársaság eltökéltségét, hogy továbbra is támogatja Ukrajnát.

Sklenár kétoldalú megbeszélést is tartott Brüsszelben német kollégájával, Boris Pistoriusszal, akit a védelmi minisztérium új vezetésének védelmi politikai prioritásairól tájékoztatott. Megerősítette továbbá Szlovákia transzatlanti irányvonalának folytonosságának megőrzését, a szlovák fegyveres erők modernizációjának folytatását és a védelmi kiadások legalább a GDP két százalékának megfelelő szinten tartását.

Sklenár szerint Németország a közeli és megbízható partnerünk, amely többek között Szlovákia légterét védi a Patriot rendszerrel. Emlékeztetett arra, hogy Berlin Ukrajnának adományozott Leopard 2A4-es harckocsikat gyalogsági harcjárművekhez.

A szlovák miniszter részt vett azon a megbeszélésen is, amelyen az Észak-atlanti Szövetség főtitkára, Jens Stoltenberg is részt vett, ahol más miniszterekkel együtt értékelte az EU és a NATO együttműködését.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.