2023. július 25., 19:55

Németországban a kornavírus-járvány alatt fél évvel csökkent az átlagos várható élettartam

A koronavírus-járvány alatt mintegy fél évvel csökkent az átlagos várható élettartam a németországi lakosság körében - közölte a német Szövetségi Statisztikai Hivatal kedden.

koronavírus Németország
Archív felvétel
Fotó: TASR/AP

2022-ben, azaz a világjárvány uralta utolsó évben

a Németországban élő nők várható élettartama 82,9 év, a férfiaké pedig 78,2 év, ami 2019-hez - a pandémia előtti utolsó évhez - képest 0,6 évvel alacsonyabb.

A hivatal hangsúlyozta, hogy a születéskor várható átlagos élettartam nem a mostani újszülöttekre vonatkozó előrejelzés, hanem azon élettartamot jelzi, amely az esetben várható, ha a halálozási körülmények változatlanok maradnak. A számítás eredményét nem befolyásolja a lakosság korszerkezete és nagysága, így a statisztikusok számára különösen jó a különböző időszakokban várható élettartamok összehasonlítására.

Mivel a Föld népessége folyamatosan nő, az elmúlt két évtizedben évről évre növekedett a halálozások száma is, a koronavírus-járvány előtti időszakban ennek ellenére fokozatosan nőtt a várható élettartam.

A 2020 és 2022 közti időszakban ugyan több volt a halálozás, aminek jó része a koronavírusnak tudható be, a hivatali közleményben kiemelik, hogy

a szóban forgó három évben Németország szokatlanul meleg nyarakat élt meg, továbbá az influenzajárvány is tombolt, ami szintén hozzájárult a megnövekedett halálozáshoz.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.