2023. március 6., 10:19

Wagner-vezér: lőszerutánpótlás nélkül veszélybe kerülnek az orosz pozíciók Bahmutnál

Oroszország pozíciói a kelet-ukrajnai Bahmut körül veszélybe kerülnek, ha csapatai nem kapnak lőszert - figyelmeztetett vasárnap az orosz Wagner zsoldoshadsereg vezetője.

Wagner vezér
Vlagyimir Putyin és Jevgenyij Prigozsin - a felvétel még 2010-ben készült
Fotó: Wikipédia

Jevgenyij Prigozsin szerint Oroszország Bahmut közelében lévő frontvonalai összeomolhatnak, ha erői nem kapják meg a Moszkva által februárban megígért lőszert.

Egyelőre próbáljuk kideríteni az okot, hogy csak bürokratikus fennakadás történt vagy árulás"

- mondta Prigozsin a Telegram-csatornáján.

Prigozsin rendszeresen bírálja az orosz védelmi vezetőket, tábornokokat. A múlt hónapban Szergej Sojgu védelmi minisztert és másokat "árulással" vádolt, amiért visszatartották a lőszerellátást az emberei számára.

A Telegram-csatornáján szombaton közzétett videofelvételén Prigozsin azt mondta, hogy csapatai aggódnak amiatt, hogy a kormány lehetséges bűnbakként akarja beállítani őket, ha Oroszország elveszíti a háborút.

Ha a Wagner most visszavonul Bahmutból, az egész front összeomlik"

- tette hozzá.

A helyzet nem lesz kedvező az orosz érdekeket védő összes katonai alakulat számára".

Volodimir Nazarenko, az ukrán csapatok egyik parancsnoka Bahmutban azt mondta, hogy nem kaptak visszavonulási parancsot, és a védelem tartja magát a zord körülmények között.

A helyzet Bahmutban és környékén pokoli, ahogy az egész keleti fronton"

- mondta a Telegramon közzétett videójában.

Az ukrán hadsereg vasárnap késő este közölte, hogy az orosz erők megpróbáltak előrenyomulni Bahmut irányába, lövik a várost, valamint a közeli településeket. Prigozsin a múlt hét végén jelentette be, hogy a várost gyakorlatilag körülzárták.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.