2023. július 6., 16:54

Nálunk már szinte elfelejtve, Kínában jelentősen nőtt a koronavírusban elhunytak száma

Az elmúlt hónapokhoz képest jelentős növekedésről számoltak be a kínai egészségügyi hatóságok csütörtökön a koronavírusban elhunytak számáról: friss jelentésük szerint júniusban 239 ember halt meg, ami kiugró adatnak számít hónapokkal a szigorú korlátozások megszüntetése után.

koronavírus Kína
Archív felvétel
Fotó: TASR/AP

A júniusi halálesetek közül kettőnek a közvetlen oka a fertőzés okozta légzési elégtelenség volt, a többi esetben az áldozatok más alapbetegségben is szenvedtek - közölték a járványügyi hatóságok.

A kínai betegségmegelőzési és járványügyi központ májusban 164 halálesetről számolt be, áprilisban és márciusban pedig a hivatalos adatok szerint nem volt halálos áldozat.

Kína 2020 elején vezette be „zéró-Covid” stratégiáját lezárások, karantén, határzár és kötelező tömeges tesztelések elrendelésével, és számos élet megmentését tulajdonítja annak. Az intézkedéseket decemberben váratlanul feloldották, de ezt egy új fertőzéshullám kialakulása követte, amely a hivatalos jelentések szerint 60 ezer ember halálához vezetett.

A halálozási adatok januárban és februárban tetőztek (a legmagasabb napi szám 4273 volt), majd folyamatos csökkenés után február 23-án visszaszorultak nullára.

A hatóságok egyelőre nem nyilatkoztak arról, hogy a mostani fejlemények fényében javasolják-e egyes megelőző intézkedések visszaállítását.

A koronavírus kiindulópontjának tartott Kína összesen 99 292 081 koronavírusos megbetegedésről és 121 490 halálesetről számolt be az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) a 2020. január 3-a és 2023. július 5-e közötti időszakban. Szakértői becslések szerint a tényleges számok ennél sokkal magasabbak lehetnek, de a halálozási arány még mindig lényegesen alacsonyabb, mint az Egyesült Államokban és Európában volt.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.