2023. április 6., 15:44

Már meg sem lepődünk: Amerika újabb 2,6 milliárddal támogatná Ukrajnát

Légvédelmi rendszereket és lézervezérelt fegyvereket is szállítana az Egyesült Államok Ukrajnában, hogy "megakadályozzák Oroszország könyörtelen drónhasználatát". A kedden bejelentett újabb segélycsomag értéke 2,6 milliárd euró.

30 mm-es M230 gépágyúval szerelt könnyű taktikai jármű
30 mm-es M230 gépágyúval szerelt könnyű taktikai jármű
Fotó: Breaking Defense

500 millió dollár értékű felszerelést az amerikai készletekből adnak át, ezt már a közeljövőben várhatják az ukránok – írja a Washington Post. A további 2,1 milliárd értékű fegyvert a Kongresszus által létrehozott Ukrajnai Biztonsági Segítségnyújtási Kezdeményezésen keresztül folyósítanak, ami ezen keresztül érkezik, arra viszont több hónapot kell várni.

A háború 2022. február 24-ei kezdete óta az Egyesült Államok mintegy 35 milliárd dollár katonai segítséget nyújtott Ukrajnának.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a légvédelmi eszközök adományozása kapcsán megjegyezte, ez "lehetővé teszi Ukrajna számára, hogy továbbra is bátran megvédje magát Oroszország indokolatlan háborúja ellen", hozzátéve, hogy amíg az oroszok nem fejezik be inváziójukat, az USA és szövetségesei egységesek maradnak Ukrajna támogatásának kérdésében.

Republikánus berkekben egyébként csökkenő tendenciát mutat a masszív segélycsomagok támogatása, de az amerikai lap szerint a Kongresszus többsége továbbra is támogatja a segélyprogramot.

A Pentagon szerint az újabb amerikai adományra azért van szükség, mert a donbászi régióban "a konfliktus véres patthelyzetbe jutott", és a tavaszi olvadást követően mindkét fél támadásra készül.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Twitteren köszönte meg az USA-nak az új, "nagyszabású" adományt, nagyra értékelve Biden elnök és az amerikai nép nem lankadó támogatását.

A Pentagon tájékoztatása szerint a csomag 155 és 105 mm-es tüzérségi lövedéket, 120 mm-es aknavető-lövedékeket, valamint 120 és 105 mm-es harckocsi lőszert tartalmaz. Tartalmaz továbbá TOW rakétákként ismert páncélelhárító fegyvereket, 400 gránátvetőt és 200 000 lőszert ezekhez. A Pentagon emellett további 11 műszaki mentő járművet küld, valamint 61 tartálykocsit.

Az Ukrajnai Biztonsági Segítségnyújtási Kezdeményezésen keresztül pedig várhatóan kilenc 30 mm-es fegyverrel és 10 lézervezérelt rakétarendszerrel felfegyverzett fegyveres teherautót rendel,

amelyeket a drónok elleni védelemben használhatnak az ukránok. A csomag 30 és 23 mm-es légvédelmi lőszerek, valamint 122 mm-es szovjet tervezésű rakétavető lőszerek vásárlására is tartalmaz forrást.

Bár a Pentagon adott  tarackokat Ukrajnának, az Egyesült Államok lőszerei nem kompatibilisek sok szovjet tüzérségi rendszerrel, és az amerikai gyártók nem gyártanak ilyen töltényeket, melyek egyébként jóval drágábbak is az orosz lőszereknél. Egy amerikai védelmi tisztviselő szerint az egyik megoldás a meglévő globális készletek felhasználása az egyes országokban tartalékban lévő lőszerek levadászása. Ez egy időigényes erőfeszítés.

A tüzérségi küzdelemben az ukrán csapatok a Washington Post szerint sok tüzérségi lőszert használnak fel, így az utánpótlás kérdése a csapatokban joggal ébreszthet félelmet, attól tartva, hogy nem lesz elég lőszerük a jobban ellátott orosz erők visszaszorításához.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.