2023. október 7., 16:18

A „moszkovita” oroszbarát Fico visszatéréséről ír a világsajtó

A nyugati sajtó aggodalommal tekint Robert Fico visszatérésére, sajnálják, hogy a Progresívne Slovensko lecsúszott a második helyre. Az fel sem tűnt nekik, hogy a Szövetség magyar párt ismét kimaradt a parlamentből, így képviselet nélkül marad a lakosság 8,5 százalékát kitevő felvidéki magyarság.

világsajtó
Illusztrációs felvétel
Fotó: Pexels

A cseh Lidovky arról számol be, hogy Robert Fico visszatért, pártja, a Smer egyértelműen győzött a választáson. A párt csak hajnali négy körül kezdett ünnepelni, amikor már világossá vált a győzelem. A cseh Blesk portál szerint azonban Robert Ficónak nem lesz egyszerű kormányt alakítania.

A brit Guardian arról ír, hogy a populista Smer lett a választás győztese. 

A szintén brit Reuters Fico pártját egyértelműen oroszbarátnak titulálta. A lap szerint Ficónak szövetségeseket kell találnia ahhoz, hogy kormányt tudjon alakítani.

Az Al Jazeera hírügynökség arra mutat rá, hogy Szlovákiában az oroszbarát politika győzött. A lap azt írja, hogy a baloldali párt elnöke, Robert Fico leállíthatja az Ukrajnába irányuló fegyverszállítást, de a kisebb pártok, amelyekkel Fico kormányt alakítana, ezt megakadályozhatják.

A német Die Welt szerint ugyan Robert Fico nyerte meg a választást, egyáltalán nem lesz könnyű kormányt alakítania. A német lap a liberális Progresívne Slovenskót favorizálta, de az elvárásokhoz képest csak a második helyen végzett.

Az ukrán Kyiv Post úgy kommentálta a választásokat, hogy bár sok szlovákiai jól ismeri Moszkva kommunista rendszerét, mégis olyan populistákat szavaztak be a parlamentbe, akik közel állnak a Kreml politikájához. Kijevben tartanak a fegyverszállítások leállításától, ahogy azt Robert Fico korábban megígérte.

A francia Le Monde lap szerint az 5,4 millió lakosú Szlovákia a hétvégén az ország külpolitikai irányultságáról is döntött. Az elkövetkező időszakban kiderül, hogy Szlovákia továbbra is a Nyugat felé orientálódik-e, vagy letér erről az útról, és Moszkva felé fordul.

Az oroszbarát Smer párt elnöke, Robert Fico volt miniszterelnök nyerte meg a választást Szlovákiában – ezzel a címmel jelent meg az olasz La Repubblica hasábjain a választásokkal kapcsolatos hír. A lap megjegyzi, Pozsonyban különféle plakátokkal lehetett találkozni, amelyek a normalitáshoz való visszatérést, és az országon belüli káosz végét hirdették. A lap azonban ezt vitatja, hiszen a választási eredmények azt mutatják, Szlovákia nem tér vissza a stabilitáshoz, állapítja meg az olasz lap.

A kormánypárti magyar sajtó üdvözli Robert Fico győzelmét. Azt írja, hogy visszatért Orbán Viktor szövetségese. A magyar párt, a Szövetség kimaradását a parlamentből viszont szomorú kudarcként értékeli.

Megjelent a MAGYAR7 hetilap 40. számában.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.