Kína megakadályozta, hogy a kasmíri támadás elkövetője felkerüljön az ENSZ feketelistájára

hirek.sk | MTI 2019. március 14., 11:23

Kína szerdán megakadályozta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának egy szankciós bizottsága feketelistára tegye a Dzsais-e-Mohamed (Mohamed hadserege) nevű iszlamista csoport vezetőjét. Ez a csoport vállalta a februárban Kasmírban végrehajtott robbantásos merényletet, amely miatt kiéleződött a feszültség India és Pakisztán között.

Maszud Azhar Fotó: MyNation
Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország fordult az ENSZ Biztonsági Tanácsának Iszlám Állammal és al-Kaidával foglalkozó szankciós bizottságához, hogy intézkedéseket hozzon a Dzsais-e-Mohamed vezetője, Maszúd Azhar ellen. A felvetés célja az volt, hogy Maszúd Azhar kerüljön fel az ENSZ szankciós listájára, amely fegyverembargót, utazási tilalmat és vagyonbefagyasztást rendel el a rajta szereplők ellen.

A felvetésről az ENSZ szankciós bizottsága nem tudott döntést hozni, ugyanis Kína további gondolkodási időt kért. Peking nem indokolta meg a halasztást, ezzel azonban bizonytalanná vált a kérelem helyzete.

India csalódott a döntésben, az országban a közösségi médiában máris a kínai termékek bojkottját követelik. Az Egyesült Államok szerint ez ellentmond azoknak a - Kínával közös - céloknak, amelyek a régió békéjének és stabilitásának megteremtését célozzák.

Az Egyesült Államok indiai nagykövetsége csütörtökön kiadott közleményében hangsúlyozza, hogy Washington a szankciós bizottsággal együtt továbbra is azon fog dolgozni, hogy a szankciós lista naprakész és hiteles legyen.

Az indiai külügyminisztérium szerda esti közleménye szerint mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a terrorista vezetők, akiknek közük volt a támadáshoz, bíróság elé kerüljenek.

Kína már korábban, 2016-ban és 2017-ben is megakadályozta, hogy a szankciós bizottság lépéseket tehessen Azhar ellen. India és Pakisztán függetlenné válása óta egyaránt magának követeli a jelenleg megosztott Kasmír egész területét.

Február 14-én Kasmírban egy autópályán haladó félkatonai gépkocsioszlopot pokolgépes támadás ért. A merényletben legkevesebb 40 ember halt meg, az elmúlt évtizedek során ez volt a legvéresebb támadás, mely fokozta a feszültséget India és Pakisztán között.
0 HOZZÁSZÓLÁS