2024. május 4., 17:18

Tat-Rod: a Tatra és a Praga V3S szerelemgyereke egy szobrászműhelyből

Egy tízhengeres verda minden férfi szívét megdobogtatja. De ezt, ha látná, Mel Gibson is bizonyosan elvinné egy körre. Lehet, hogy a Mad Maxet is újra forgatná...

Tat-Rod 1
Önnek kellene otthonra?
Fotó: Petr Vaněk Facebook-oldala

Ha a Vanek nevet halljuk, a magyar olvasónak a tragikusan szűkre szabott időkeretben is jelentős életművet alkotó Rejtő Jenő legendás regényhőse jut eszébe, akinek kalandjait az Idegenlégióban harsány röhögések közepette olvassuk. Hadd mutassunk be ma egy névrokont a kedves olvasóknak, a cseh Petr Vaněket, akit az ipari jellegű szobrászatra nyitott, műértő közönség elsősorban fémhulladékból készült szobrairól ismer. A cseh fővárosban és az Óriás-hegység ölelésében felváltva alkotó művész a tevékenységét művészi reciklációként határozza meg.

El tudsz képzelni egy olyan világot, ahol a hulladék életre kel?”

– teszi fel a kérdés honlapján, a Sector 66-on.

Gargoyl
Gargoyl. Próbálja elképzelni az előkertjébe.
Fotó:  sector66.cz

Petr Vaněk életnagyságú és kisebb fémszobrokat, egyedi trófeákat és dizájnbútorokat is készít fémből. Ez utóbbiakat főként rockkocsmákban és motoros bárokban láthatjuk, szobrai pedig a magánházak mellett gyárak, vállalatok fogadócsarnokaiban is megtalálhatók. Sok celebet és ismert személyiséget is a vásárlói között tudhat, a Harley-Davidson egyik tulajdonosának is van Vaněk-szobra, ami azért nem rossz referencia ebben a szubkultúrában.

Éhség
Éhség
Fotó:  sector66.cz

De Hadházi Lászlótól tudjuk, hogy egy férfinak kell legyen hobbija,

akinek nincs, az csak vegetál. Valami, ami nem fontos, de minden pénzt el lehet rá cseszni."

Bár a magyar humorista stand upját Vaněk úr nem hallhatta, de hobbija neki is van: amikor nem szobrászkodik, rat rodokat épít. A nyitóképen látható gépszörnyet nem számolt munkaórányi ráfordítással, két éven át építette. Amivel pedig két évet kézimunkázunk, annak az értéke valószínűleg megfizethetetlen. Ismerjék meg az embert a gép mögött.

Tat-Rod
A Tat-Rod, természetes közegében
Fotó:  Petr Vaněk Facebook-oldala

Bár a jármű már korábban elkészült, jómagam csak nemrégiben figyeltem fel rá, amikor megosztotta egy amerikai posztapokaliptikus tárgyakkal foglalkozó csoportban. Életvitelszerűen készít posztapokaliptikus eszközöket?

Nem, nem ebből élek. A posztapokaliptikus autó megépítése voltaképpen a fémszobrászi munkám melléktermékének tekinthető. Bevételszerző tevékenységem a szobrászat, főként autóipari, illetve egyéb fém alkatrészekből, hulladékokból. Természetesen van egyfajta kötődésem a járművekhez és a motorokhoz.

Mi inspirálta önt egy ilyen jellegű autó megalkotására?

Nagyon szeretem a hot rodokat. Ugyanakkor tudom, hogy egy ilyen fajta jármű elkészítéséhez nem vagyok elég precíz. Azt a szépséget és precizitást, amitől hot rod egy hot rod, saját korlátaim miatt nem tudnám megadni egy átépítendő autónak.

A rat rodnál viszont nem feltétel a szépség és a precizitás, épp az ellenkezője a cél. Először egy V8-assal próbálkoztam, egy 5 literes Grand Cherokee Jeepet véve alapul. A projekt felénél tarthattam, amikor rájöttem, hogy egy V8-as nem olyan érdekes, minden második faluban találni. Végiggondoltam, mit adtunk mi, csehek, csehszlovákok az autóiparnak. A Škoda, a LIAZ és a Tatra kézenfekvő volt, meg persze a Zetor, de traktormotort nem akartam. A LIAZ sem jött be. A Škoda igazából sosem gyártott nagy motorokat, így azt is kizártam. Maradt a Tatra.

Creep
Creep, az első tanulmányautó
Fotó:  sector66.cz

Mi következett azután, hogy kiválasztotta a megfelelő alapanyagot?

Körülbelül két hónapig kizárólag videókat néztem arról, hogyan újítanak fel hozzáértők Tatra motorokat. Sok szerelő újít fel régi teherautó-motorokat, akik az erről készült videókat az ügyfelek tájékoztatására feltöltik a YouTube-ra. Néztem ezeket az anyagokat, és próbáltam megérteni a különbséget a 8, 10 és 12 hengeres motorok felújítása között, hogy biztosan a számomra leginkább megfelelő motort válasszam. Végül a tízhengeres mellett döntöttem.

Mennyi ideig építette az autót?

Ha nem esett volna, vagy a folyamat közben nem romlott volna a munkaerkölcsöm, akkor egy év alatt talán összejött volna, de így hozzávetőleg két évig tartott. A gép üzemképes állapotban van, késznek mondható, de befejezettnek nem, még mindig kell rajta valamit csiszolni, hogy még szebb, jobb, funkcionálisabb legyen.

Tat-Rod
Az épülő Tat-Rod, éjszakai megvilágításban
Fotó:  Petr Vaněk Facebook-oldala

Milyen kihívásokkal találkozott az építés során?

Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy nem vagyok konstruktőr, az autók építéséről laikus ismereteim vannak. Természetesen ismerem a motor, a kuplung, a váltó működési elvét, de nem szakértői szinten. Az első komolyabb probléma a váltó kialakítása volt, mivel az eredetit az én koncepciómban nem tudtam felhasználni. Az alváz kialakításával is sokat dolgoztam. Át kellett gondolni, hol kapjanak helyet a merevítések. A tengelyeket egy 14 tonnás Iveco Eurocargo teherautóból vettem ki. Ennek a megfelelő beépítése, a felfüggesztések kialakítása is adott munkát.

Tat-Rod
A váltó beépítése megizzasztotta az alkotót
Fotó:  Petr Vaněk Facebook-oldala

A váltóátépítésen túl történt valamilyen egyéb, komolyabb beavatkozás a Tatra-motorba?

Nem, mivel nem értek hozzá, egy felújított motrot vásároltam. A Tatráknál gyakori volt, hogy folyt belőlük az olaj, ezért fontos volt számomra, hogy tökéletes műszaki állapotban legyen. A felújítást egy ismert műhely végezte, és ezt hiszem, nagyon jól megoldották.

A kabin a csehszlovák autóipar egy másik ikonikus termékéből, a Praga V3S-ből származik. Ezt hogy építette be?

Ezzel már volt tapasztalatom, az első, Creep fantázianevű autómnál is ilyen kabinnal dolgoztam. Mivel a Tatrában és a V3S-ben különbözőképpen van a váltó elhelyezve, ki kellett vágnom a kabinból a középső alagutat, hogy a váltót be tudjam építeni.

Tat-Rod
Amikor a Teslákat már nem fogják tudni hol tölteni, ez még akkor is menni fog
Fotó:  A CONVOY.pa Facebook-oldala

Mekkora lett a Tat-Rod végsebessége?

Voltaképpen szégyen, hogy még sosem vittem ki a reptérre, hogy ott csapassam vele, de becslésem szerint 130 km/h körül lehet a végsebessége. Eddig legfeljebb százzal mentem vele, de az is félelmetes élmény volt.

A biztonságot pedig egy géppuska szolgáltatja...

Természetesen ez csak dísz. Van egy csapatunk, amellyel bemutatózni járunk rendezvényekre, főként fesztiválokra.

Petr Vaněk és barátai
Petr Vaněk és barátai a Brutal Assault fesztiválon
Fotó:  Brutal Assault/David Surovec

Én az első látásra rajongó lettem, de milyen visszajelzéseket kap, amikor az emberek meglátják, és még inkább meghallják a Tat-Rodot?

A reakciókat alapvetően két csoportra oszthatjuk. A legtöbb embernek tetszik, a belőle sugárzó erő magával ragadja őket. Nagyon kis számban, főként a konzervatív Tatra-rajongóktól kaptam már olyan hozzászólást is, hogy na már megint valaki tönkretett egy Tatra-motrot.

A Tat-Rodból egyelőre egy példány van. Gondolom, sorozatgyártást nem tervez. Mik a további tervei vele?

Nem, sorozatgyártás biztos nem lesz. (Nevet.) Ha valaki rendelne egyet, talán képes lennék újra megcsinálni, de nem tudom, hogy akarom-e.

Természetesen az építés során, illetve után rájöttem, milyen hibákat követtem el, de ez előfordul a prototípusoknál. Ha valaki megvenné ezt, akkor, gondolom, hiányozna, és építenék egy újat. Vagy az is lehet, hogy valamilyen más konstrukciót készítenék. De, egy szóval, igen, valószínűleg építenék egy újat.

A Tat-Rod megépítésére két évet áldozott az életéből. Nyilván a munka során rengeteg tudást és tapasztalatot gyűjtött, ami megfizethetetlen. Ha meg kellene becsülni a jármű árát, hova lőné be, mennyit ér a Tat-Rod?

Ezt nagyon nehéz megmondani. Csak az anyagköltség fél millió cseh koronára tehető (kb. 20 ezer euró). A pontos munkaórákat a két év során nem vezettem, de úgy gondolom, olyan egy millió korona körül lehet az értéke.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.