2020. október 21., 14:42

Próbáljuk meglátni a fényt az alagút végén, tanácsolja Strédl Terézia

Kettős teher hárul most ránk. Egyrészt fokozódik a járványhelyzet, másrészt beköszöntött az ősz, fogy a fény, egyre hűvösebb van, s lassan beszorulunk lakásainkba. Ráadásul jön a komor hangulatú mindenszentek és halottak napja. Az első hullám idején annyival voltunk jobb helyzetben, hogy jött a tavasz és a nyár. De most hogy bírjuk elviselni a ránk váró nehéz heteket, az egyre nagyobb nyomást? Erről kérdeztük Strédl Terézia pszichológust, egyetemi oktatót.

Fotó: TASR
Sokáig azt hittük, tévesen, hogy november a legdepressziósabb hónap, ám kiderült, hogy nem. Ilyentájt, a természethez igazodva mi is lelassulunk kicsit, bekuckózunk, jobban érezzük magunkat meleg otthonainkban. Eljött a forralt boros, hosszan beszélgetős esték ideje ”

 – mondja a szakember.

Amiben problémát lát, az az, hogy a fiatalságnak már nagyon elege van bezártságból, már nagyon együtt lennének, szórakozni akarnának. Akiknek van otthon edzőtermük, vagy biciklijük, azok jobb helyzetben vannak, hiszen mozgásigényüket ki tudják elégíteni. Persze sokat segít rajtuk, de másokon is világháló, az online kapcsolattartás.

„Az idősebb generációnál problémásnak látom a mindenszenteket, amikor korlátozások várhatók. Ezt persze át lehet hidalni úgy, hogy már most elmennek gyertyát gyújtani, kiviszik a virágot. Sokaknak marad a csendesebb otthoni emlékezés, a családlátogatás most nem ajánlott.

Viszont soha nem volt jobb alkalom a minőségi együttlétre, mint most. A fokozott stressz, nyugtalanság, türelmetlenség érzését próbáljuk valami értelmesre felcserélni” 

– teszi hozzá.

Jót tehet egy-egy őszi séta a természetben vagy egy őszi nagytakarítás. Jó lenne, ha úgy fognánk fel a bezártság heteit, hogy nem megvonták tőlük a lehetőségeket, hanem bővül a kínálat. Új szokásokkal, új tevékenységekkel gazdagodhatunk. Többet olvashatunk, beszélgethetünk, valahogy úgy, mint nagyanyáink idejében. Akinek van udvara, az ott szinte mindig feltalálja magát.

Mindenkinek meg kellene keresnie, hogy miben jó. Az önismeretben viszont nagyon gyengék vagyunk, most felfedezhetjük rejtett tartalékainkat.”

„Aki még az első hullám idején nem tanult meg sütni, barkácsolni, azt most megteheti. Zuhanyozás helyett például olykor vegyünk egy forró gyógynövényes fürdőt. Az embernek le kell kötnie magát, nehézség ott van, amikor nem tudom, hogy mivel. A meditáció is sokat segíthet, amit akár az internetről is lehet tanulni.  Ne engedjük, hogy a negatív gondolatok eluralkodjanak rajtunk!” 

Mivel a karácsony sincs már olyan messze, és a nagy üzletjárás, lehet, hogy idén elmarad, saját leleményességünkre támaszkodva készíthetünk egyedi ajándékokat. Saját készítésű tárgyakkal lephetjük meg szeretteinket, sorolja a lehetőségeket a Strédl Terézia.

S vajon meddig bírjuk elviselni ezt a nyomást, mikor szakad el az a bizonyos cérna nálunk?

Az ember szívós fajta, sokat kibír. Persze nem ártana, ha a médiák végre már a jó híreket is hoznák, a rosszak mellett, ha a gyógyult betegekről is írnának. Ki kell tartanunk és látnunk kell, hogy a kutatás hétmérföldes csizmával halad előre és hozza az eredményeit.”

„Addig, amíg szükséges, vigyázzunk magunkra, fogyasszunk sok gyümölcsöt, vitamint, mozogjunk rendszeresen, éljünk minőségi életet. A sötét napokon biztosítsunk elegendő fényforrást, gyertyákkal, kislámpákkal és az ablakainkon keresztül is engedjük, hogy beáramoljon a fény” – tanácsolja a szakember.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.