2023. december 16., 14:27

Ön miből vesz karácsonyi ajándékot? És mennyit költ rá?

A fenti kérdés egyre inkább aktuálisabb, hiszen karácsonyig már csak alig pár nap van hátra. Az utóbbi években annyira megdrágult a mindennapi élet, hogy bizony jövedelmünk tetemes részét elnyelik az élelmiszerre és a rezsire fordított költségek. Ha valakinek ezek mellett még netán kölcsöne, esetleg jelzálogkölcsöne is van, annak tényleg nem sok marad a bankszámláján vagy a bukszájában. Hacsak nem tartozik az átlagnál jóval többet keresők közé.

ajándék - karácsony

A Covid és az ukrajnai háború óta az infláció vad vágtázásba kezdett, aminek az árát nap mint nap megfizetjük a boltokban, a benzinkutakon, a szolgáltatások igénybe vételekor.

Mégis, ennek ellenére a tavalyinál többet tervezünk költeni az idei karácsonyra.

Átlagosan 109 eurót szánunk az ajándékokra, 15 euróval többet, mint tavaly.

Ez derül ki a Focus közvéleménykutató intézet legújabb, az internetes mBank számára végzett felméréséből, mely során 944 személyt kérdeztek meg.

Ennek eredményei szerint 37 százalékuk idén 200 eurónál is többet költ szerettei ajándékára. Tavaly csak a megkérdezettek 29 százaléka költött ennyit. További nagyjából 29 százalék 101 és 200 euró közötti összeget szán ajándékvásárlásra.

A megkérdezettek több mint negyede kevesebb mint 100 eurót akar költeni ajándékra, legfeljebb 50 eurót pedig a megkérdezettek 9 százaléka. 51 és 100 euró összeget szán rá 18 százalékuk. Nem kevés, a felmérésben részt vevők 7 százaléka pedig egyáltalán nem vesz ajándékot.

Arra is fény derült, hogy a megkérdezettek zöme saját zsebből akarja kifizetni a karácsonyi meglepetéseket, vagy ha ehhez kölcsönre van szükségük, azt főleg a családtagjaiktól, barátaiktól vagy ismerőseiktől kérik. Ezt vallotta a felmérésben részt vevők 6 százaléka. Pénzintézethez csupán 3 százalékuk fordul.

Az internetes bank igazgatója, Robert Chrištof pozitívan értékeli, hogy a megkérdezettek 90 százaléka nem akar kölcsönt kérni ajándékvásárlásra, hanem azt saját forrásból akarja finanszírozni. Ez tavaly is így volt.

Örvendetes trend az is, hogy a tavalyi évhez képest jelentősen nőtt azok száma, akik spórolnak az ajándékokra, s már jó pár hónappal karácsony előtt havonta félreteszik rá a pénzt. Míg tavaly csak a megkérdezettek 36 százaléka készült így az ünnepre, idén már 46 százalékuk.

Hogy mi lehet ennek az oka? Habár nőttek a bérek és a nyugdíjak, ezek nem bírták követni a megélhetési költségek drágulását. Egyre több pénzbe kerülnek a mindennapi bevásárlások. Ez lehet az egyik oka, hogy ilyen jelentősen nőtt azok száma, akik időben elkezdik félretenni az ajándékra valót, jegyezte meg Martin Slosiarik, a Focus igazgatója.

A karácsony, úgy tűnik, egyre többeket int józanságra és sokaknak eszébe jut a népi bölcsesség, miszerint addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér. Csúnyán ráfázhatunk, ha kölcsönökbe verjük magunkat. Az ünnep lényege amúgy sem az ajándékokban van. 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.