2023. december 31., 11:29

2024-től nyugalmat és békességet várunk - ANKÉT

Ismert felvidéki személyiségeket kérdeztünk arról, milyennek látták a 2023-as esztendőt, és mit várnak a jövő évtől.

szilveszter.jpg
Fotó: Pixabay
Orosz Örs, a Magyar Szövetség alelnöke: Jöjjenek a fiatalok!
Orosz Örs
Fotó:  Fábián Gergely

Az idei év legnagyobb eredménye számomra, hogy sokéves munkánk beérett, és Gombaszögön megnyitottuk egyesületi múzeumunkat abban az Andrássy kúriában, amit szintén idén adtunk át, teljeskörű felújítását követően.

A másik nagy változás az életemben idén az volt, hogy átadtam Gombaszög főszervezői tisztségét Nászaly Gábornak. Jöjjenek a fiatalok! Hiszem, hogy ez kulcsfontosságú ahhoz, hogy a legnagyobb magyar kulturális esemény lendülete megmaradjon, hogy a fiatalokat minél inkább bevonjuk a közösségért való munkába, eszközöket adjunk nekik és nagy felelősséggel járó feladatokat.

Erre van szükségünk Felvidék-szerte, intézményeink, jó kezdeményezéseink, kisközösségeink csak úgy maradhatnak fenn hosszú távon, ha tisztségviselőik nem ragaszkodunk foggal-körömmel a pozíciókhoz, hanem tudnak hátra lépni és munkájukkal segíteni a fiatalabb generációk boldogulását. Ez nagyon fontos a politikánkban is.

Az idei év legnagyobb kudarca számomra a Szövetség szereplése volt. Közösségünknek továbbra sincs hangja a parlamentben, ami nem teszi lehetővé, hogy régióink fejlődjenek, közösségünk megerősödjön.

A jövő év legnagyobb kihívásai számomra a Szövetség alelnöki tisztségével járó feladatok lesznek. Emellett alaposan meg kell dolgoznunk azért, hogy a szlovákiai magyarságnak legyen hangja legalább az Európai Parlamentben.

Ezúton szeretném egész közösségünknek azt kívánni, teljenek az ünnepek szeretetben és kegyelemben, az új évre pedig tetterőt, motivációt és sikereket kívánok mindenkinek!

Bögi Pathó Melinda, Zalaba polgármestere: Amit szerettünk volna, azt elértük
bögi pathó
Fotó:  Bögi Pathó Melinda archívuma

2023 csodálatos volt, és remélem, 2024 is az lesz. Amit szerettünk volna, azt elértük. Persze, ezek nem annyira nagy dolgok, de azért fontosak. Sikerült rendezni több telek helyzetét, így ezekhez hozzájutott a falu. Sikerült kihelyezni magyar nyelvű üdvözlő táblákat. Ez már régóta szívügyem volt, most volt hozzá anyagi forrás is, a Bethlen Gábor Alap által.

Sikerült megvalósítani a közösségi udvart, illetve megszerveztük szokásos, nagyszabású kulturális rendezvényünket, a Szikince fesztivált. Előkészítettük több, benyújtandó pályázat dokumentációját, így ezek benyújtásra készek.

A zalabai régi malmot 1791-ben építették az Esterházyak, ez a település legrégebbi épülete. Itt szeretnénk egy rétessütödét kialakítani, vendégházzal, hogy ez a szép, régi épület megfelelően hasznosuljon. Bízunk benne, hogy ezt a szándékunkat sikerült megvalósítani. 2024-től nyugalmat és békességet várok.

Matusek Attila, színész-rendező: Nem látom túl fényesnek a kultúra jövőjét
matusek
Fotó:  Matusek Attila archívuma

Kicsit rohanósra sikerült december közepe, besűrűsödtek a dolgok, de az ünnepek előtt már nyugodtabb időszak következik. A két ünnep között játsszuk még A Pál utcai fiúkat. Áts Feri szerepét nagyon élvezem, ez egy igazi örömjáték mindenkinek, aki benne van a darabban. A nézők imádják, a jegyek szinte azonnal elkelnek a meghirdetett előadásokra. Jómagam úgy próbálom megformálni a szerepemet, hogy kiérezhető legyen belőle az emberség. És a végén, akárcsak a Rómeó és Júliában, a tragédiát követően jön a két ellenség kibékülése.

A 2023-as év eseményekben gazdag volt, hiszen az utolsó simításokat ekkor végeztük a Pressburg sorozaton, aztán a Woyzeck bemutatója következett, majd jött A Pál utcai fiúk, vagyis próbafolyamatot próbafolyamat követett.

A nyár nyugalmasabban telhetett volna, de belevágtam a házépítésbe. Ősszel jöttek a Koldusopera próbái, ami mellett egy szlovák nyelvű sorozatban is forgatni kezdtem, egy lovászfiút játszom benne. 2024-gyel kapcsolatban van bennem valami keserű szájíz, pesszimizmus, mert a választásokat követően nem látom túl fényesnek a helyzetet, a kultúra jövőjét. Holott művészet nélkül egy idő után kiüresedik az ember és rájön, hogy valami hiányzik az életéből. Szerencsére munkám lesz jövőre is, úgy néz ki, Kassán fogok rendezni, és Komáromban is várnak rám feladatok.

Forgács Péter író, tanár, keresztrejtvény-szerkesztő: Nem nekem kell mások harcait megvívnom 
forgács
Fotó:  Forgács Ádám

2023-as év derekán elértem azt a mágikus kort, amely felett az ember igyekszik végérvényesen leszámolni a modern kor béklyóival, amilyen például a pénz vagy a siker szüntelen hajszolása, a munkának, mint kényszerű önmegvalósításnak a fetisizálása, a pótcselekvések végtelen sora, a politika fontosságának eltúlzása, vagy éppen az örökösen nyomasztó bizonyítási kényszer.

Ezek helyébe más fogalmak léptek: a szabadság megélése, az idő tartalmas eltöltése, a szeretet kimutatása, az alkotás és a megismerés iránti vágy, a nyugodt élet. Nos, e magasztos terv megvalósítása nem is olyan egyszerű feladat, sőt, akár idealizmusnak is tűnhet, de azért vannak már részeredményeim.

Azon túl, hogy ez az év a kalandos utazások jegyében telt, elkészült az új novelláskötetem kézirata, megírtam a második színpadi művem, sok remek könyvet olvastam el, igyekeztem több időt tölteni a szeretteimmel. Szavaztam ugyan, de nem gyötrődtem az eredmények miatt, mert megértettem, hogy nem nekem kell mások harcait megvívnom, és a kudarcaikat sem nekem kell magamra vállalnom. 2024-re a cél egyszerű: a fenti privát bölcsesség elmélyítése. 

Farkaš Henrietta, 11-szeres paralimpiai bajnok: Bízom benne, a 2024-es esztendő is gazdag lesz új élményekben
farkas
Fotó:  TASR

Az év első fele főleg a táncról szólt, amikor is a Markíza Televízió Lets Dance szórakoztató műsorában vettem részt.

Óriási kihívás volt számomra egy ilyen show részese lenni, és élőben bemutatkozni az emberek előtt olyasvalamiben, ami számomra nem természetes. Rendkívüli módon kívül esett a komfortzónámon, de hálás vagyok ezért a lehetőségért a csatornának és magamnak.

Hatalmas élmény volt számomra, sok új dolgot tanultam, sok inspiráló embert ismertem meg, és úgy gondolom, hogy én magam is inspirációt nyújtottam másoknak. Mivel mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő volt, ahogy a sokéves sportpályafutásom is, ezért az év második felében szükségem volt egy kis szünetre és megfelelő pihenésre, regenerálódásra, és főként magamra koncentráltam. A 2024-es év kapcsán nincsenek konkrét elvárásaim, de bízom benne, hogy ez az esztendő is gazdag lesz új élményekben, kihívásokban, ahogy az idei év is az volt.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.