2022. augusztus 29., 12:41

Szeptembertől 16 iskolabusz segíti a magyar iskolába járást a Felvidéken – VIDEÓVAL

A Rákóczi Szövetség augusztus 31-én, szerdán 11 órakor Szigetszentmiklóson ünnepélyesen átadja 16 iskolabuszát 15 felvidéki szórványban, illetve nyelvhatáron működő magyar általános iskolának, hogy ezzel is segítse a gyermekek magyar iskolába járását. 

Iskolabuszok - Rákóczi Szövetség
Fotó: Molnár Gabriella

Az iskolabuszok szeptemberi indulásához kapcsolódó tavaszi kampány pozitívan hatott, hiszen az érintett 15 magyar általános iskola első osztályába 30%-kal több gyermeket írattak be áprilisban, mint a korábbi években. Mindez azt támasztja alá, hogy az érintett területeken az iskolabuszokkal növelni lehet a magyar iskolaválasztók számát.

A rendezvényen beszédet mond Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint felszólal Forró Krisztián, a felvidéki Szövetség párt elnöke, Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke és Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke.

Az ünnepélyes eseményen többek között részt vesznek az érintett iskolák igazgatói, pedagógusai, a települések polgármesterei, akik az ünnepséget követően az iskolabuszokkal indulnak haza.

Az iskolabuszok az alábbi települések iskoláihoz érkeznek: Nagyszarva, Hetény, Léva, Ipolyvisk, Ipolyság, Ipolybalog, Ipolynyék, Ipolyvarbó, Losonc, Rozsnyó, Szepsi, Kassa, Bodrogszerdahely, Vaján. 

Az iskolabuszok útvonalait, illetve az iskolabuszokkal támogatott magyar iskolák elsőosztályosainak számát 2019 és 2022 között csatolmányainkban találják.

A Rákóczi Szövetség tavaszi iskolabuszos kampányvideója alább tekinthető meg.

 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.