2023. május 5., 14:20

Ha néhányan távoznak, még nem szűnik meg egy platform - Nyilfa Péter jogász a Szövetség jelöltállításáról

A Szövetség mely szerve, szervei hagyják jóvá a közös jelöltlistát? Az alapszabály értelmében távozhat-e egy teljes platform? Mi történik, ha távozik egy platform elnöke? - Nyilfa Péter jogászt kérdeztük.

szövetség
Fotó: Facebook

Bár a kampány hivatalosan csak május végén kezdődik, a közéleti eseményeket egyre inkább a szeptember 30-i előrehozott választás határozza meg.

Milyen feltételeket kell teljesíteni a pártoknak, hogy elindulhassanak a választáson?

Ahhoz, hogy a politikai pártok felálhassanak a startvonalra, meg kell felelniük bizonyos feltételeknek.

Az első és legfontosabb, hogy a választáson indulni kívánó politikai erő szerepeljen a belügyminisztérium által regisztrált pártok listáján. Ezáltal jogosulttá válik leadni a jelöltlistát, amelynek határideje a szeptember 30-i választás esetén július 2-a - húzza alá Nyilfa Péter jogász. 

A jelöltlista maximálisan 150 nevet tartalmazhat, amelyhez csatolni kell a jelöltek beleegyező nyilatkozatát. A jelölő szervezetnek be kell fizetnie a kauciós illetéket, amelynek összege 17 ezer euró. Ha a lista eléri a két százalékot, akkor a jelölő szervezet ezt az illetéket visszakapja, ellenkező esetben az összeg marad az állami költségvetésben - foglalja össze a választási indulás alapvető feltételeit Nyilfa.
Hogyan áll föl a Szövetség jelöltlistája?

A Szövetség jelöltállítása kapcsán a jogász kiemelte, a párton belül működő három platformnak nincs jogalanyisága, vagyis önállóan nem adhatnak le jelöltlistát. A párt alapszabálya értelmében a Szövetség jelöltlistáját a grémium előterjesztése alapján az Országos Tanács hagyja jóvá. A három platform közötti előzetes megegyezés értelmében az MKP platform 75, a Híd 45, az Összefogás pedig 30 jelöltet nevez meg a Szövetség jelöltlistáján.

A platformok belső ügye, milyen módon választják ki a jelöltjeiket. Az MKP platformban hasonló módon zajlik a jelöltállítás, mint az elődpártban: a jelölteket területi és népességi kvóta szerint az egyes járások nevezik meg, és a platform Országos Tanácsa határoz a listáról - hangsúlyozza Nyilfa.
Ha egyes személyek kilépnek, megszűnhet az adott platform?

Nyilfa megjegyezte, a Szövetség alapszabálya szerint "a platform a párt tagjainak jogalanyisággal nem rendelkező hasonló világnézetű, eszmei érdekek alapján történő csoportosulása". 

Az alapszabály rögzíti, hogy a Szövetséget három platform - MKP, Híd, Összefogás - alkotja. A platformokat megszüntetni csak úgy lehet, ha az alapszabályt megváltoztatják, erre az országos kongresszus jogosult a grémium javaslata alapján - húzza alá Nyilfa.

Ha az egyik platformból valakik távoznak, az nem jelenti annak megszűnését, hiszen maradnak tagjai az adott platformnak. Ha a platform elnöke távozik, akkor a platform belső szabályzatának megfelelően új elnököt neveznek meg, aki betölti a távozó helyét az országos szervekben. Vagyis az esetleges távozók nem befolyásolják az adott platform jelöltállítását - emlékeztet Nyilfa.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.