2022. december 28., 15:03

Mit hozhat a 2023-as esztendő az ingatlanok árainál?

Az ingatlanpiac számára nagy változásokat hozott az idei év, s vélhetően még jövőre sem sikerül új lendületet nyerni.

Az idén ugyanis még rövid ideig élvezhettük az olcsó hitelek előnyeit, hatalmas volt a lakossági érdeklődés az év első hónapjaiban a lakáshitelek iránt, de a kamatlábak emelkedésével a helyzet megváltozott. A vásárlói igény jelentősen csökkent és sokan kivárnak.

Az elmúlt években ugyanis az volt a jellemző, hogy az eladó uralta a piacot, sok esetben magasabb összegért is el tudott adni egy ingatlant, mint amiért először meghirdette. Az elemzők szerint fel kell készülnünk arra, hogy az ingatlanok eladása hosszabb folyamat lesz, mint korábban. Az már most látszik, hogy aki ingatlant akart eladni, idén már biztosan elszalasztotta a legjobb árakat.

A helyzet pedig a jelenlegi gazdasági környezetben nehezen előre jósolható. Egy biztos, az Európai Központi Bank kamatemelése magasabbra nyomta a szlovák lakáshitelek árát is, nehéz ma már 2,5 százalékos éves kamatláb alatt forrásokhoz jutni, másrészt a bankok jóval csekélyebb összeget hajlandók hitelezni.

A szlovákiai helyzet ugyanakkor sokszor másolja a cseh piacot, igaz, bizonyos késéssel. A nyugati szomszédoknál már korábban elkezdődött a hitelek drágulása a korona miatt, hasonló folyamatok indultak el Szlovákiában is. Az őszt már egyértelműen a csökkenő érdeklődés jellemezte.

Az elemzők viszont úgy vélik, a jelenlegi helyzetben sokan kivárásra játszanak, hiszen a gazdaság állapota még nem annyira rossz, mivel a munkapiacon nem érződik a válság hatása, ez viszont szinte elkerülhetetlen. A szlovák központi bank adataiból egyébként az is kiderült, míg jelenleg átlagosan 2700 euróba kerül az országban egy lakás négyzetméternyi területe, a gazdaság ereje alapján az ideális 2100 euró lenne. Ennyit tudnának a polgárok megengedni maguknak, tehát egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy az árak a várt 10 százaléknál is jobban csökkenjenek.

Ahogy sok minden a szlovák gazdaságban, ezen a téren is nagyban függünk az európai gazdaság helyzetétől, a recesszió beköszöntével ugyanis az infláció is csökkenhet, ezzel együtt pedig a kamatlábak is. Ebben az esetben akár az ingatlanárak esetében is fordulat következhet be, de ha a pénzromlás nagyobb nehézségeket fog okozni, akkor az ingatlanok tulajdonosaira nem lesz jó hatással.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.